Magda Marincovici (Jurnalul National): Hernia de disc cervicala

Profesorul doctor Mircea Gorgan spune ca decizia operatiei in cazul acestui diagnostic apartine neurochirurgului si nu se ia de azi pe maine

"Hernie de disc C5-C6, protruzie C6-C7, modificari vertebrale degenerativ-osteofitice C5-C6". Acestea sunt concluziile examenului RMN efectuat de Gigi Becali.
L-am consultat pe profesorul doctor Mircea Gorgan, presedintele Comisiei de neurochirurgie a Ministerului Sanatatii, directorul medical al Spitalului Clinic de Urgenta Bagdasar-Arseni, referitor la acest diagnostic si recomandarile pe care domnia sa le face pacientilor sai aflati in situatii similare din punct de vedere medical. Inca de la inceputul discutiei, profesorul Mircea Gorgan a subliniat ca nu se poate exprima concret in cazul lui Becali, intrucat nu l-a consultat si nu a analizat investigatiile medicale la care a fost supus.
"Azi am efectuat doua asemenea operatii si maine am programate alte doua. Este o operatie curenta la Spitalul Bagdasar-Arseni. Aceasta operatie se face aici de zeci de ani. Am 12-15 neurochirurgi care realizeaza cu rezultate excelente acest tip de interventii chirurgicale", spune profesorul doctor Mircea Gorgan. Hernia de disc cervicala este cel mai adesea o afectiune degenerativa care afecteaza in principal discul intervertebral, dar si ligamentele vertebrale. Poate fi asociata cu prezenta osteofitelor (ciocuri) care comprima radacinile nervoase si maduva cervicala. Semnele clinice sunt durere cervicala cu iradiere in omoplat, umar si brat. Durerea se accentueaza progresiv, initial la efort, apoi permanent, cu exacerbari nocturne. Pe masura ce boala progreseaza apar parestezii (furnicaturi) in brat, antebrt si degete, care pot fi insotite de deficite motorii.

Profesorul Mircea Gorgan subliniaza ca acest diagnostic nu presupune o interventie chirurgicala urgenta, adica "nu azi, maine". La ora actuala, foarte multe persoane au aceasta suferinta care este asociata cu dureri episodice provocate de efort fizic, de anumite pozitii la locul de munca etc. Degradarea discului are doua cauze: compresia pe radacinile cervicale, in cazul herniilor de disc; absenta cimentului intre vertebre.

Decizia efectuarii interventiei chirurgicale presupune cateva conditii. Daca este o faza acuta, cu amprentarea coloanei vertebrale de hernia de disc. In luarea acestei decizii se tine seama de simptomele prezentate de pacient - furnicaturi, dureri, scaderea puterii in brat etc. - si, evident, de semnele verificate in timpul consultatiei efectuate de neurochirurg. De asemenea, operatia se impune si dupa ce se constata ca tratamentul administrat (antiinflamatoare, antialgice etc.) nu mai da rezultate. Interventia chirurgicala consta in abordul coloanei vertebrale cervicale pe cale anterioara, reperajul radiologic al discului afectat, rezectia acestuia si rahisinteza cu un grefon osos autolog (propriu pacientului).
Dupa 2-3 zile de la operatie, pacientul se poate ridica din pat si dupa aproximativ 7 zile va fi externat. Pacientul va purta un guler special. El va avea un stil de viata lipsit de excese si fi activ sexual.
Prof. dr. Mircea Gorgan precizeaza ca acest tip de interventie chirurgicala nu se poate efectua intr-un spital de penitenciar, deoarece sunt necesare dotari speciale, asa cum sunt in 5-6 sali de operatie la Spitalul Bagdasar-Arseni .
Trebuie spus ca prof. dr. Vladimir Ciurea, carea a fost solicitat de familie lui Gigi Becali sa se pronunte in acest caz, a spus ca "interventia se poate realiza in Romania, in centre medicale din reteaua publica sau privata, care au sectii de neurochirurgie".

Motive medicale nefondate
Solicitarea de intrerupere a executarii pedepsepsei cu inchisoarea din motive medicale este nefondata. Este verdictul judecatorilor Curtii de Apel Constanta care au respins, ieri, contestatia formulata de Gigi Becali impotriva sentitei magistratilor Tribunalului Constanta. Se stie ca Gigi Becali a solicitat instantei sa i se intrerupa executarea pedepsei cu inchisoarea pentru a se putea opera intr-o clinica privata.