Cum dau din colt in colt semnatarii contractului prin care Radio Romania a platit 60.000 de euro pentru Gala Bute
(Investigatie de Mirela Neag si Catalin Tolontan)

Peste doua zile, sambata, 18 ianuarie 2014, Radio Romania va transmite gratis meciul de box de la Montreal dintre Lucian Bute si Jean Pascal. Asa s-a intamplat mereu. Gratis sau pe o suma simbolica. A existat o singura exceptie.
Pe 23 octombrie 2013, Gazeta Sporturilor publica articolul "Aici, Radio Romania a fost suma exacta" (episodul 1 si episodul 2) in care arata ca radioul public a platit 60.000 de euro firmei unui paparazzo pentru transmiterea meciului de box dintre Lucian Bute si Jean Paul Mendy.
Pe 17 decembrie 2013, doi auditori din departamentul XI al Curtii de Conturi redacteaza un raport in care demonstreaza incalcarea legii la SRR cu ocazia Galei Bute. Il dezvaluim astazi.
"Acest contract a fost incheiat cu nerespectarea prevederilor actelor normative incidente in speta si cu nerespectarea cadrului procedural aplicabil" Concluziile Curtii de Conturi
Un raport la sertar
Timp de o luna, raportul a fost tinut secret. Dar ziarul a intrat in posesia lui.
Partea referitoare la Gala Bute are 10 pagini. Oamenii Curtii de Conturi au cules explicatii de la semnatarii contractului nr. 6272 din 24.06.2011, incheiat intre RRA si firma TINQ Expert, detinuta de Viorel Sima.
Semnatarii din partea RRA sint Andras Istvan Demeter, fost presedinte si director general al SRR,Carmen Ionescu, director Productie Editoriala, Constantin Puscas, director Economic, si Mircea Salagean, sef Juridic.
"Nici unul dintre semnatarii contractului nu si-a asumat negocierea pretului de 60.000 de euro, fara TVA", constata auditorii. Motivatiile celor patru semnatari reproduc tabloul impecabil al felului in care se alcatuiesc contractele cu dedicatie. Practic, nimeni nu-si asuma nici initiativa, nici derularea, nici pretul. Nu-si asuma nimic. Sa ascultam ce au declarat semnatarii din Radio pentru inspectorii Curtii de Conturi!
Intrebare: "Cum s-a ajuns la pretul de 60.000 de euro?"
1."Personal, nu am participat la negocieri", spune Carmen Ionescu.
2."Nu am participat la negocierea contractului. Banii s-au folosit din bugetul RRA", zice Constantin Puscas.
3. "Negocierea nu e sarcina serviciului juridic si nici nu se poate pronunta pe oportunitatea unei cheltuieli", declara Mircea Salagean.
4. "Contractele de la SRR nu se negociaza de catre semnatarul final", spune Istvan Demeter, seful suprem din 2011 al Radio Romania.
In aceste patru raspunsuri absolut iresponsabile sta una dintre explicatiile scurte si dureroase ale situatiei Romaniei! Ca sa fie clar. Toti cei patru de mai sus au semnat contractul. Nimeni in afara lor nu l-a semnat!
Toti patru sint oameni platiti cu mii de euro pe luna, nu functionari publici necajiti si uitati in functii demotivante. Toti patru sint directori intr-un radio public in care peste 2.000 de angajati lucreaza in conditii ultracivilizate si cu un buget de 100 de milioane de euro pe an.
Uluiti, oamenii Curtii de Conturi consemneaza ca nimeni din radioul public nu le-a putut spune cine a negociat si daca s-a ocupat cineva de "obtinerea unui pret mai favorabil!".
Evident ca nu s-a ocupat nimeni sa apere banul public, asta o stie orice roman din cazurile similare, dar uite cum gindirea comuna se confirma intr-un raport oficial, negru pe alb.
INTREBARE: Cite minute ar mai fi ramas in functii patru directori dintr-o companie privata, autori ai unui contract, daca ar fi spus ca ei au semnat, dar nu stiu cine a initiat, cine s-a ocupat de redactarea contractului si ca ei nu raspund pentru pret si, de fapt, pentru nimic?!
Angajatii de la sport au fost sariti
De fapt, asa cum reiese din declaratiile pe care le-au facut intii in ziar si apoi pentru Curtea de Conturi, angajatii de la sport sustin ca "meciul trebuia transmis in mod gratuit si de aceea am fost evitat" (Ilie Dobre).
"Din momentul in care Lucian Bute a devenit campion mondial, Radio Romania a transmis 12 intilniri. Meciurile din Canada au fost obtinute gratis" Jurnalistul Adrian Fetecau pentru Curtea de Conturi
Auditorii vin si cu alte exemple. "Meciul de la Nottingham dintre Bute si Froch a costat 1.000 de euro, 1,74% din suma de la Gala Bute".
Mia de euro de la Nottingham a luat- o Rudel Obreja, "si am dat-o la Interbox", spune el, iar cei 60.000 i-a incasat Viorel Sima. Sima luase drepturile radio pe Gala Bute de la Obreja, dar acesta a sustinut ca nu a stiut cit a primit de la Radio Romania fostul sau prieten. Cind a aflat despre cei 60.000 de euro, Obreja a luat foc numind afacerea "o smecherie".
1.900 de euro a costat transmiterea Campionatului Mondial de Handbal Masculin din 2011
Capetele de acuzare
In afara de stabilirea arbitrara a pretului, auditorii acuza:
• angajarea patrimoniala a SRR trebuia initiata la nivelul departamentului beneficiar (Productie Editoriala si Sport), ceea ce nu s-a intimplat
• contractul trebuia aprobat de catre Comitetul Director, ceea ce nu s-a intimplat si nici macar nu s-a discutat despre asta
• trebuia informat si Consiliului de Administratie al SRR, ceea ce, de asemenea, nu s-a intimplat
• contractul trebuia sa poarte viza de control financiar preventiv, lucru care nu s-a facut
• contractul trebuia introdus in sistemul informatic, astfel incit sa parcurga toate etapele si sa poata fi usor regasita fiecare viza. Nici acest lucru nu s-a intimplat. Sefii din radio au mintit in Gazeta Sporturilor cind au spus ca acest contract a parcurs drumul electronic normal.
Directorul care a ajuns bine
Ce se va intimpla mai departe? "SRR incearca sa ascunda faptele, prin toate tertipurile posibile", spun sursele de la care am obtinut raportul Curtii de Conturi. Sustinut de UDMR, Andras Istvan Demeter a ajuns in noua conducere uselista a Televiziunii Publice. Desi, intre timp, a fost promotorul achizitiei celor 150 de masini pentru TVR, a supravietuit debarcarii lui Claudiu Saftoiu, are aceeasi pozitie inalta direct sub Stelian Tanase si initiaza inainte contracte de milioane de euro pe bani publici!
In repetate rinduri, Curtea de Conturi sustine ca "afirmatiile lui Istvan Demeter despre contractul Galei Bute au fost infirmate de documentele puse la dispozitie de SRR". E un fel de a spune ca auditorii au avut in fata lor un mincinos.
Exista insa un loc unde documentele nu-l contrazic nici un pic pe fostul sef al RRA. Acolo unde el declara: "Nu am explicatii. Nu imi amintesc!".