Ovidiu Ioanitoaia : Decizie grea: cu Mutu sau fara la baraj?

Marturisesc ca m-a mirat rezultatul anchetei GSP privind eventuala reintoarcere a lui Adi Mutu la "nationala". Ma asteptam ca el sa fie pozitiv, dar nu in proportie de 62 la suta, una deloc mica in contextul in care vedeta de la Ajaccio isi cauta si nu-si gaseste forma de odinioara. Desi printre remarcatii ultimului meci din Ligue 1, cind a prins 55 de minute in esecul de 0-1 cu Nantes, Mutu continua sa ramana dator. Nu-i nici conducatorul de joc, nici golgeterul visat de suporterii corsicani si, cu atat mai putin, de cei ai echipei Romaniei.
Si totusi, 11.353 de internauti din 18.311 care s-au exprimat pe site-ul ziarului l-ar chema pe Mutu pentru barajul cu Grecia. Multi, repet, surprinzator de multi tinind cont ca ex-Briliantul n-a izbutit sa marcheze nici macar un gol pe parcursul celor 10 etape scurse din actuala stagiune. Ca atare, e dificil de raspuns la intrebarea de ce publicul larg ii sugereaza lui Piturca sa-l convoace din nou pe Mutu. Simplista, explicatia unuia cum ca "e nevoie de experienta si de smecheria lui" provoaca, dar nu inchide discutia.
Poate mai corect e sa spunem ca intr-o situatie exceptionala precum barajul cu Grecia, situatie limita, merita incercata orice varianta, cuvantul de ordine fiind traditionalul indemn patriotic, acceptati alaturarea, totul pentru front, totul pentru victorie. Un fel de, mai acceptati o data?, scopul scuza mijloacele, ba le si justifica.
In clipa de fata, cand Mutu insista sa fie primit inapoi si pare dispus sa-i telefoneze selectionerului si sa-l roage, mingea se gaseste, evident, in terenul lui Piturca. Dupa ce jucatorul i-a facut destule figuri, unele mai urate ca altele, antrenorului i-a venit apa la moara. De presupus ca Piturca poate ierta, dar poate el si uita asa repede? In fond, ce garantii ofera capriciosul Mutu ca, readus printre "tricolori", nu va iesi iarasi in decor? Ca nu-si va da iarasi in petic? Oare se va impaca el, cum se pisiceste acum, cu statutul de rezerva ori va bate din picior sa fie titularizat?!
Personal, sper ca viata l-a maturizat pe Mutu si ca, ajuns in pragul a 35 de ani, va evita sa repete greselile trecutului. Pe de alta parte, mi-e teama ca vorbim despre acelasi tip imprevizibil, gata de zboruri indraznete, dar si de prabusiri jalnice.
Cat il cunosc pe Piturca, cred ca nu s-ar sfii sa-si calce pe orgoliu si sa apeleze la Mutu in cazul in care ar considera ca prezenta acestuia serveste "nationalei", interesului ei. Ca selectionerul sa ajunga la o asemenea concluzie, s-ar cuveni insa ca Mutu, conditie sine qua non, sa-l convinga ca e neaparata nevoie de el, ca e indispensabil.
Pentru a demonstra asta, ii stau la dispozitie partidele de campionat cu Valenciennes si Toulouse, plus una din Cupa Ligii cu Bastia, asta dupa ce, usor accidentat, a ratat deplasarea de azi de la Guingamp. Mingea e la Piturca, dar si la Mutu.
Sursa: blogsport.gsp.ro