In aceasta seara se va afla prima finalista de la Euro 2012, in prima semifinala a CE oponente fiind Portugalia si Spania, doua echipe echilibrate din punct de vedere valoric


Sita a tot cernut la Euro 2012, in competitia din Polonia si Ucraina ramanand fara doar si poate cele mai bune patru echipe. Prima semifinala, programata astazi, de la ora 21.45 (TVR 1), pe "Donbass Arena" din Donetk, va opune selectionatele Portugaliei si Spaniei sau, altfel spus, echipele cu jucatorii cei mai tehnici de la acest Campionat European. Evolutiile de pana acum ale celor doua combatante sunt remarcabile, mai ales daca privim din ce grupe au facut parte si au reusit calificarea in sferturi. Lusitanii au jucat in asa-zisa "grupa a mortii", alaturi de Olanda, Germania si Danemarca, clasandu-se pe locul doi, cu sase puncte, fiind invinsi doar de nemti. La randul lor, ibericii, campionii mondiali si europeni en titre, nu au avut prea multe emotii in grupa C, desi au inceput cu o remiza in fata Italiei, scor 1-1, victoriile cu Irlanda, scor 4-0, si Croatia, scor 1-0, asigurandu-le prima pozitie, cu 7 puncte. In sferturile de finala, Portugalia a trecut la limita de Cehia, Cristiano Ronaldo marcand unicul gol al meciului, in timp ce Spania i-a predat o lectie de fotbal Frantei, castigand cu 2-0, ambele meciuri fiind semnate de Xavi Alonso.

Lusitanii nu se tem
de "Furia roja"

Cantarind mai atent evolutiile, putem spune ca Spania a fost mai sigura pe ea, motiv pentru care pare usor favorita, insa si Portugalia este capabila de multe, avand jucatori de clasa, cum ar fi Cristiano Ronaldo sau Nani. In plus, elevii lui Paulo Bento sunt decisi sa-si vanda scump pielea. "Va fi greu mai departe, dar suntem increzatori si gata de lupta", s-a rezumat sa declare Cristiano Ronaldo dupa antrenamentul de luni seara.
Mult mai vorbaret a fost mijlocasul Custodio, care spera ca anul acesta sa fie al Portugaliei, dorind ca echipa sa sa intre in posesia titlului continental. "Ma intrebati daca acesta va fi anul Portugaliei? Sper ca da. Nu am capacitatea de a ghici ceea ce se va intampla, insa ne vom lupta pe viata si pe moarte pentru ca acesta sa fie anul Portugaliei", a spus jucatorul echipei Sporting Braga, conform Agerpres. "Spania este o echipa mare, care a castigat ultimele doua mari competitii. Joaca mereu la victorie, insa si noi la fel. Armele noastre nu reprezinta un secret, sunt aceleasi pe care le-am utilizat in toate meciurile de pana acum. Vom incerca sa ne facem jocul nostru agresiv, bazat pe atac. Ne vom lupta pentru balon, atunci cand este la adversar, si vom incerca sa-l recuperam cat mai repede", a completat internationalul portughez.
Paulo Bento ar putea incepe partida cu urmatorul unsprezece: Rui Patricio - Joao Pereira, Bruno Alves, Pepe, Fabio Coentrao - Raul Meireles, Miguel Veloso, Joao Moutinho - Nani, Hugo Almeida, Cristiano Ronaldo.

Spaniolii, atenti
cu Ronaldo

Selectionerul Spaniei, Vicente del Bosque, a precizat ca nu se teme de "vecinii" portughezi si ca nu crede ca pericolul vine doar de la Cristiano Ronaldo, desi recunoaste ca starul nationalei lusitane "este un jucator unic". "Portugalia are jucatori foarte puternici si doi fundasi laterali care se preteaza foarte bine jocului ofensiv. Nu au nevoie sa construiasca prea mult, deoarece, la un contraatac sau o minge mai lunga, il au pe Cristiano Ronaldo. Este evident ca Ronaldo este unic, nu mai e nimeni ca el. Mi-as dori sa-i facem un marcaj strans, sa nu-l lasam sa joace, iar ceilalti jucatori sa contribuie la faza defensiva si sa nu le oferim prea multe spatii portughezilor, atunci cand au mingea", a spus Del Bosque. "Nu cred ca isi vor schimba maniera de joc. Vor evolua tot intr-un 4-3-3, asa cum au mai jucat deja. Este adevarat, insa, ca cele patru echipe pe care le-am intalnit pana acum au facut schimbari pentru a-si intari defensiva, atunci cand au jucat cu noi. Insa, eu sper ca Portugalia nu va face nici o schimbare", a completat Vicente Del Bosque, a carui formula de baza ar putea fi urmatoarea: Iker Casillas - Alvaro Arbeloa, Sergio Ramos, Gerard Pique, Jordi Alba - Xavi, Sergio Busquets, Xabi Alonso - David Silva, Cesc Fabregas, Andres Iniesta.