Cotidianul.ro: Doina Staiculescu, singura medaliata olimpica a gimnasticii ritmice romanesti

In urma eforturilor depuse, in octombrie 1981 CIO a admis gimnastica ritmica sportiva in programul olimpic cu proba individuala, fiecarei natiuni fiindu-i permis sa trimita doua gimnaste la Jocurile Olimpice de la Los Angeles din 1984.
Competitia a fost insa una de nivel slab din cauza boicotului condus de URSS, sase din primele opt sportive de la Campionatele Mondiale din 1983, de la Strasburg, nefiind prezente la Los Angeles.
Sportivele din Bulgaria si URSS erau considerate cele mai puternice din lume, insa absenta lor de la Los Angeles a facut ca romanca Doina Staiculescu (16 ani), ce ocupase locul sapte la "mondiale", sa devina favorita competitiei. Canadianca Lori Fung a fost cea mai bine clasata sportiva care nu venea din Europa sau Asia in 1983, dar locul ocupat de ea in clasamentul general a fost al 23-lea. Dupa acea competitie, Fung a studiat gimnastica ritmica alaturi de Staiculescu, iar la Los Angeles a reusit sa castige o lupta apriga pentru medalia de aur si sa produca o mare surpriza cand i-a suflat aurul sportivei noastre.
Staiculescu, care "era foarte originala si la acelasi nivel cu sportivele din Bulgaria sau URSS", dupa cum o caracteriza un jurnalist spaniol, a fost nevoita sa se resemneze cu medalia de argint, singura din istoria gimnasticii ritmice pentru Romania, la Jocurile Olimpice. Locul trei a fost ocupat de nemtoaica Regina Weber, care a primit medalia de bronz in dauna celeilalte romance din competitie, Alina Dragan (15 ani).
Fetele noastre, antrenate de Maria Girb, au avut o prestatie excelenta in calificari, unde au ocupat primele doua pozitii si pareau ca se indreapta spre o "dubla" pe podiumul olimpic. In finala, insa, ambele sportive au primit note proaste la panglica (locul 12 cu 9,25), in timp ce Lori Fung si Regina Weber, ambele de 21 de ani, au obtinut 9,80, respectiv 9,75. Aceste rezultate din ultima proba au facut ca Fung sa o devanseze pe Doina Staiculescu cu 0,050 puncte in clasamentul final, iar Alina Dragan sa cedeze medalia de bronz pentru 0,325 puncte.
Intr-o enciclopedie specializata in Jocurile Olimpice s-a scris ca Staiculescu ar fi fost adevarata campioana olimpica intre gimnastele participante la Los Angeles 1984, daca arbitrii din Europa de Est ar fi fost prezenti in juriu. Acestia au boicotat Olimpiada alaturi de sportivi, astfel ca notele obtinute de Fung au fost acordate doar de arbitri favorabili nord-americanilor. In sprijinul acestei teorii a venit si faptul ca Fung a reusit sa aiba o crestere de forma mult prea impresionanta in mai putin de un an, intrecand la Los Angeles sporive precum Regina Weber (locul 8 la Strasburg), Marta Bobo (locul 10), Marta Canton (locul 15), Alina Dragan si Giulia Stacciolli (locul 17) si Milena Reljin (locul 22).
Legitimata la clubul AS Flacara Rosie Bucuresti, Doina Staiculescu a fost tripla campioana a Romaniei la gimnastica ritmica, intre 1982 si 1984, sub conducerea Mariei Girb. In prezent este antrenoare de gimnastica ritmica la o scoala privata.
Un an mai tarziu, Alina Dragan de la S.S. 2 Bucuresti, sub conducerea Rodicai Demetrescu, isi trecea si ea in palmares singurul titlu national. In prezent, Alina Dragan este presedintele Comitetului Tehnic de gimnastica aerobica, din cadrul Federatiei Romane de Gimnastica.