b365.realitatea.net : Dupa Arena Nationala urmeaza Arena Bucurestilor: polivalenta cu amfiteatru

Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat incă din 2006 proiectul Arena Bucurestilor. Sorin Oprescu l-a preluat dupa alegerea sa in functia de primar general, iar in urma cu cativa ani anunta chiar ca il va termina in 2012. Pana acum insa, proiectul a ramas doar pe hartie. In propunerea de buget pentru acest an insa, Primaria Capitalei a alocat un milion de lei pentru "Consultanta si studii Arena Bucurestilor". Este un prim pas spre realizarea proiectului de 50 milioane euro.
"Anul acesta vom face studiile pentru acest proiect. De asemenea, vom cauta si un partener privat impreuna cu care sa putem construi Arena", a precizat pentru B365.ro, Bogdan Hreapca, directorul general al Directiei de Investitii din cadrul Primariei Capitalei.
Sala polivalenta cu 16.000 locuri si amfiteatru cu 4.000 locuri
Proiectul Arena Bucurestilor presupune construirea unei sali polivalente cu 16.000 locuri, dar si a unui amfiteatru, cu o capacitate de 3.000 - 4.000 de locuri, pentru desfasurarea unor spectacole in aer liber. In plus, proiectul prevede si construirea unor parcari subterane si supraterane cu o capacitate totala de 1.000 locuri. Dupa finalizare, Arena Bucurestilor va gazdui concerte, manifestari sportive, expozitii, targuri, evenimente sociale si de afaceri.
Arena Bucurestilor va fi amplasata in Parcul Tineretului, urmand a fi construita in proportie de 90% sub nivelul solului, pentru a fi protejata zona verde. Proiectul include si un plan de amenajare peisagistica cu alei cu pomi, straturi de flori, mici lacuri si fantani arteziene.
Proiectul reprezinta o solutie ecologica de construire, care nu afecteaza spatiul verde. Cladirea va fi practic ingropata in teren, iar pe acoperis va fi amenajat spatiu verde. Arh. Mugur Popescu, colaborator al proiectului, explica in 2006 ca, practic, va fi o sala exterioara si una la interior, cea din urma avand amenajat si un amfiteatru. "Cumularea celor doua spatii va putea face posibila realizarea de evenimente mixte, de interior si de exterior, aria la sol fiind de 9,8 hectare, la care se adauga 2,7 hectare de teren destinat locurilor de parcare", a spus arh. Popescu.
Proiectul va fi realizat in parteneriat public-privat si va dura 24 de luni.
Bucurestiul ar putea avea insa doua mari complexe sportive ambele botezate Arena Bucurestilor. Elena Udrea anunta anul trecut ca va construi si ea o sala polivanta in Bucuresti, care se va numi tot Arena Bucurestilor. Proiectul Elenei Udrea ar costa 50 de milioane de euro fara TVA. Arena Bucurestilor, propusa de fostul ministru al Dezvoltarii, va avea o capacitate de 20.000 de locuri, urmand a fi construita cel mai probabil in sectorul 2 al Capitalei.
Primarul general, Sorin Oprescu declara anul trecut ca nu va renunta la proiectul Arena Bucurestilor chiar daca Ministerul Dezvoltarii are unul similar. "Ma deranjeaza acest "vom face". Sa dea Dumnezeu sa faca, si ei sunt cetateni ai acestui oras. Vom avea doua sali polivalente. Problema mea este sa nu puna piedici in a se poate face ceva pentru dezvoltarea orasului", spunea Sorin Oprescu.
Atat Sorin Oprescu, cat si Elena Udrea, anuntau anul trecut ca cele doua arene vor fi gata in 2012. Niciunul dintre cele doua proiecte nu a fost insa inceput deocamdata.