Mijlocasul argentinian al echipei FC Barcelona, Lionel Messi (foto), a castigat, luni seara, pentru a treia oara consecutiv Balonul de Aur, trofeu decernat de FIFA si France Football, in cadrul unei gale desfasurate la Zürich. "Este cu adevarat o mare onoare. E o mare placere, am castigat pentru a treia oara si le multumesc tuturor celor care m-au votat, colegilor mei de la FC Barcelona si de la nationala Argentinei, antrenorilor mei. Vreau sa impart acest titlu cu colegul meu, Xavi. Si el il merita. Sper ca voi castiga toate titlurile posibile cu FC Barcelona si cu nationala Argentinei", a spus jucatorul de 24 de ani la Eurosport. Messi a fost cel mai bun marcator din Liga Campionilor, cu 12 reusite, si a inscris 31 de goluri in campionatul Spaniei in sezonul 2010-2011. In sezonul 2011-2012 a punctat de 17 ori in campionat si de sase ori in Liga Campionilor. In total, argentinianul a reusit in 2011, in 70 de meciuri disputate, 59 de goluri si 37 de pase decisive.
Messi, castigator si in 2009, si in 2010, i-a invins in lupta pentru trofeul FIFA Balonul de Aur 2011 pe coechipierul sau de la FC Barcelona, Xavi Hernandez, si pe fotbalistul echipei Real Madrid, Cristiano Ronaldo. Argentinianul a egalat performanta olandezilor Johan Cruyff (1971, 1973, 1974) si Marco van Basten (1988, 1989, 1992) si a francezului Michel Platini (1983, 1984, 1985), care au castigat Balonul de Aur tot de trei ori.
Lionel Messi a castigat in 2011 titlul si Supercupa Spaniei, Liga Campionilor si Supercupa Europei cu FC Barcelona, care a devenit totodata cea mai titrata echipa din istorie, cu noua Baloane de Aur, devansand formatiile Juventus Torino si AC Milan (ambele cu cate 8).

Premiile au avut destinatii cunoscute

Tehnicianul echipei FC Barcelona, Josep Guardiola, a primit trofeul pentru cel mai bun antrenor al anului. Pentru acest titlu au mai fost nominalizati Alex Ferguson (Manchester United) si José Mourinho (Real Madrid).
Tehnicianul Alex Ferguson a primit Premiul prezidential FIFA, distinctie acordata de forul mondial din 2001 persoanei sau institutiei care a avut o contributie majora in fotbal, pentru un eveniment special, pentru intreaga cariera sau pentru o atitudine exemplara.
In gala de la Zürich a fost anuntata si echipa anului 2011, care este urmatoarea: Iker Casillas - Daniel Alves, Gerard Piqué, Nemanja Vidici, Sergio Ramos - Xabi Alonso, Xavi, Andres Iniesta - Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, Wayne Rooney.
Premiul Puskas, care recompenseaza cel mai frumos gol, a fost castigat de jucatorul echipei FC Santos, brazilianul Neymar, pentru o reusita de la un meci cu Flamengo. Au mai fost nominalizati Lionel Messi - FC Barcelona (golul marcat in meciul cu Arsenal din returul optimilor Ligii Campionilor) si Wayne Rooney - Manchester United (un gol la meciul cu Manchester City).
Federatia Japoneza de Fotbal a primit premiul pentru fair-play, dupa ce nationala feminina a castigat CM si Japonia a organizat CM al cluburilor, in ciuda seismului devastator de la inceputul anului 2011.