Organizatia TISPOL a fost infiintata de catre fortele de politie rutiera din Europa in efortul de perfectionare a modului de aplicare a legislatiilor rutiere si in incercarea de reducere a ratei de victimizare.
Lucrand impreuna si actionand pe baza experientei cele mai inaintate se poate ajunge la o mai buna abordare a obiectivelor propuse.
Sloganul sub care isi desfasoara activitatile este:
"CROSSING BORDERS TO SAVE LIVES"
Scopul TISPOL
TISPOL si fortele de politie rutiera din Europa actioneaza impreuna pentru reducerea costurilor societatii, cauzate de cei in peste 39.000 morti si 3,5 milioane raniti inregistrati anual pe drumurile Uniunii Europene.
Scopul lor, atat la nivel national, cat si European, este concentrarea asupra cresterii eficientei actiunilor de impunere a legii.
TISPOL isi propune sa raspandeasca experienta cea mai inaintata in randul tarilor Europei prin initierea unui proces care sa permita folosirea tehnicii de varf in desfasurarea actiunilor.
Obiectivul principal al TISPOL se refera la unirea eforturile fortelor de Politie Rutiera din Europa si promovarea dezvoltarea sigurantei rutiere si a aplicarii legislatiei specifice in concordanta cu politica rutiera din Europa, prin:
- schimbul continuu de idei si strangerea informatiilor privind metodologii, politici si tehnici in domeniul sigurantei rutiere, aplicate in tarile membre;
- initierea si sustinerea cercetarii in domeniul sigurantei rutiere;
- informarea structurilor Politiei cu privire la aspectele de bază ale sigurantei rutiere;
- folosirea TISPOL ca punct de transfer catre tarile Europei a experientei inaintate in domeniu;
- organizarea si coordonarea de actiuni cu caracter de campanie la nivel multinational.
- schimbul de informatii in domeniul cercetarii accidentelor.
In perioada 14 - 20 februarie 2011, se va desfasura actiunea generic intitulata "TRUCK", pe parcursul careia se vor controla in trafic cu precadere autovehiculele destinate transportului rutier public de marfa, cu masa maxima autorizata mai mare de 3,5 tone.
Aspectele urmarite vizeaza:
- legalitatea transporturilor;
- valabilitatea documentelor specifice;
- modul de utilizare al aparatelor tahograf;
- respectarea normelor europene privind timpii de conducere si de odihna ai conducatorilor auto;
- controlul starii tehnice a vehiculelor verificate.
Actiunea se va desfasura pe principalele artere de penetratie in Capitala si in colaborare cu politisti ai Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Politiei Capitalei si cu reprezentanti ai Autoritatii Rutiere Romane si Registrului Auto Roman.
Specific pentru Capitala, in cadrul actiunii se va verifica si modul de respectare al prevederilor Hotararii Consiliului General al Municipiului Bucuresti numarul 134/2004, modificata, privind restrictionarea accesului traficului greu in municipiul Bucuresti.
STATELE MEMBRE TISPOL sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Elvetia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Lituania, Luxembourg, M. Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia si Ungaria.