In doua zile, peste 600 de pietoni din Capitala au fost amendati de politistii rutieri pentru ca au traversat neregulamentar strada.
Traversarea neregulamentara reprezinta principala cauza de producere a accidentelor rutiere grave in Bucuresti.
Din cele 939 de accidente rutiere grave petrecute anul trecut in Capitala, 337 au avut drept cauza savarsirea acestui gen de abatere de la normele rutiere.
In 12 luni ale anului 2010, la nivelul Bucurestiului, au fost aplicate peste 30.000 de sanctiuni contraventionale pietonilor pentru traversare neregulamentara.
Desi s-a constatat un trend descendent al accidentelor produse din aceasta cauza (-67 de accidente fata de anul 2009), urmare a activitatilor desfasurate de Brigada Rutiera, atat cele de natura coercitiva, cat si cele preventiv-educative, anul trecut au fost inregistrate 51 decese, iar 289 de persoane au fost ranite grav.
De la inceputul anului pana la data de 25.01.2011, in Capitala s-au produs 15 accidente rutiere grave care au avut drept cauza traversarea neregulamentara, soldate cu un mort si 14 persoane ranite grav. Dintre acestea, in 8 accidente au fost implicati pietoni cu varste peste 57 de ani, iar in 4 cazuri minori.
In zilele de 24 si 25 ianuarie 2011, Brigada Rutiera a Capitalei a organizat actiuni pentru depistarea acelor pietoni care nu traverseaza strada prin zonele marcate si semnalizate corespunzator.
Activitatea s-a desfasurat in mai multe zone din Bucuresti, in punctele criminogene de producere a accidentelor rutiere din cauza traversarii neregulamentare, pentru prevenirea producerii unor evenimente rutiere nedorite.
In total, au fost aplicate 612 sanctiuni contraventionale pentru savarsirea acestei abateri de la normele rutiere. Facem precizarea ca, de la inceputul anului pana in prezent, au fost constatate peste 2.600 de situatii in care pietonii au traversat neregulamentar.
In circulatia pe drumurile publice, obligatiile pietonilor sunt:
- sa traverseze drumul public prin locurile special amenajate si semnalizate corespunzator;
- dupa coborarea din mijloacele de transport public să nu traverseze prin fata sau prin spatele acestora. Traversarea se poate face dupa plecarea lor din statie prin locurile rezervate trecerii;
- sa traverseze drumul public numai la culoarea verde a semaforului electric si dupa o temeinica asigurare si dupa ce sunt siguri de faptul ca soferii au observat intentia lor;
- sa astepte sosirea autobuzului, troleibuzului sau tramvaiului pe trotuar sau pe refugiile special amenajate;
- sa nu prelungeasca timpul de traversare a drumului public, sa nu se opreasca si nici sa se intoarca, din drum, pe trecerile pentru pietoni care nu sunt prevazute cu semafoare.
Nerespectarea de catre pietoni a normelor privind circulatia pe drumurile publice atrage aplicarea unei amenzi cuprinse intre 134 si 201 lei.