4tuning.ro: 8 secrete pe care nu ti le spune nimeni: cum sa reducem consumul masinii pe timpul vacantei
De fiecare data cand ne oprim la pompa si vedem ca pretul unui litru de benzina sare cu mult de 5 lei, mai scump decat in majoritatea tarilor din vestul Europei, ne gandim ce am putea face ca automobilul nostru sa consume mai putin. Iata cateva sfaturi numai bune de urmat, daca vrem sa economisim carburantul atat de scump.

1. Pastreaza distanta mai mare fata de masina din fata
Regula de aur in cazul in care vrei ca masina ta sa consume minim este sa anticipezi tot ce se intampla in fata ta. Si ca sa poti face asta in vacanta, cand mergi la drum intins pe autostrada sau pe o sosea, nu trebuie sa te bagi in spatele masinii din fata, asa cum se intampla in oras. De ce? Pentru ca daca e nevoie sa incetinesti sau sa franezi, daca masina din fata opreste sau isi schimba directia, tu vei fi nevoit sa franezi brusc, dupa care iar sa accelerezi. Asa ca, daca ai o distanta mai mare fata de masina din fata ta, o sa ai timp sa incetinesti ridicand doar piciorul de pe acceleratie si te vei putea pune iar in miscare la viteza de croaziera printr-o acceleratie usoara. Totul este sa anitcipezi, iar ca sa o faci cum trebuie, e musai sa ai o distanta mare fata de masina din fata.

2. Verifica presiunea din anvelope
Inainte sa te pui la un drum mare, opreste-te intr-o vulcanizare sau la o benzinarie care are si compresor de aer. Asigura-te ca presiunea din cauciucuri este cea recomandata de producator si nu alta. Nu face greseala sa bagi o presiune mai mare, sperand ca vei economisi carburant. Pentru ca de la viteza, de la frecare si de la caldura, oricum aerul se dilata si presiunea creste. Si risti sa faci o explozie. Asa ca asigura-te ca ai presiunea recomandata de producator, cea scrisa pe stalpul masinii tale, nici mai mare, nici mai mica.

3. Nu folosi anvelope de iarna pe timp de vara
Nu o sa-ti vina sa crezi, dar atata timp cat tu folosesti anvelope de iarna cand afara sunt 30 de grade, consumul masinii tale va fi mai mare cam cu 10-15% decat daca ai utiliza anvelope de vara. Pentru ca frecarea este mai mare, materialul pneului de iarna este mai moale si face aderenta mai buna, mai ales atunci cand se inmoaie de la asfaltul incins. Si masina face un efort mai mare ca sa se deplaseze inainte, de unde si o crestere, nu foarte mare, dar destul incat sa se simta la buzunar, a consumului. Nu mai mentionam de factorul siguranta, pentru ca pneurile de iarna sunt bune doar iarna, in timp ce, desi sunt mai moi, franeaza masina mult mai prost daca afara este canicula.

4. Renunta la portbagajul de pe plafon
Daca ai familie mare si nu ai loc de bagaje, s-ar putea sa apelezi la un portbagaj de plafon. Acesta insa, la fel ca orice pui deasupra masinii, strica aerodinamica automobilului si, automat, creste consumul. La fel se intampla si daca tragi ceva cu masina, fie o remorca, o platforma, un peridoc sau o rulota. Sau daca sus ai o barca, biciclete sau altceva. Insa cel mai uzual accesoriu este portbagajul de plafon, incapator, dar daunator pentru consum. Ideal ar fi sa nu apelezi la asa ceva, pentru ca iti va creste consumul cam cu 1 litru. Incearca sa strecori toate bagajele in habitaclu si sa scoti de pe acoperis tot, chiar si barele de prindere, care influenteaza consumul la viteze mari.

5. Calatoreste dimineata devreme si seara tarziu
Daca stii ca urmeaza sa fie o zi torida, cu temperaturi de peste 30 de grade, ideal este sa calatoresti doar pe timp mai racoros, adica noaptea, dimineata sau seara. Atunci pot fi si cu 10-15 grade mai putin decat in mijlocul zilei, iar acest lucru se va vedea si la consum. Aerul este mai bogat in oxigen cand e racoare, masina trage mai bine, arderea se face mai eficient si consumul scade. Poti face singur un test: du-te la mare plecand de dimineata devreme, de la ora 4-5, si intoarce-te in mijlocul zilei, cand afara sunt 35 de grade. O sa vezi ca la dus masina a consumat cu circa 2 litri mai putin.

6. Nu folosi limita legala de viteza pe autostrada
Un autoturism consuma cel mai bine la o viteza maxima de 90-100 de kilometri la ora. Majoritatea benzinarelor, daca depasesti aceasta viteza, consumul creste exponential. Adica daca la 90 la ora masina consuma, sa zicem, in jur de 6, daca o sa alergi cu viteza legala pe autostrada, adica 130 km/h, masina va consuma peste 9. Ceea ce este normal, pentru ca viteza vine dintr-o turatie mai mare, turatia din consum, iar cu cat ai mai mare viteza, cu atat automobilul se chinuie sa dizloce aerul din fata sa. Asadar, daca vrei un consum mai mic, mergi ceva mai incet.

7. Evita autostrazile din Romania
Cu siguranta, nu te asteptai la acest sfat. Adica sa eviti autostrazile, acolo unde se circula cel mai repede. De ce? Pentru ca, in Romania, in plin sezon de concedii, autostrazile sunt cele mai aglomerate si supuse accidentelor. Adica risti sa te pui pe autostrada si sa iti dai seama ca ajungi intr-o coloana uriasa si ca stai pe loc. Evident, cu motorul si aerul conditionat pornit. Iar la finalul drumului, cand tragi linie, o sa realizezi ca masina ta a consumat cu mult peste ce stiai tu. Mai mult, cum spuneam la punctul 6, pe autostrada tinzi sa mergi mai repede. In schimb, daca o iei spre mare, de exemplu, pe soseaua prin Lehliu, Slobozia, o sa circuli cu 60 in localitati si cu maxim 90 in rest. Si chiar daca o sa ajungi mai tarziu, vei face o economie serioasa la carburant.

8. Calatoreste cand ploua
Chiar daca suntem in toiul verii si afara sunt peste 30 de grade, din cand in cand, mai ales la munte, mai ploua. Iar acest lucru are cateva avantaje pentru noi, soferii care plecam in vacanta. De exemplu, cand ploua, nu prea putem sa vizitam nimic, plaja nu putem sa facem, asa ca de ce sa nu ne plimbam cu masina spre urmatoarea noastra destinatie? In primul rand, cand ploua, circulam cu o viteza mai redusa, iar acest lucru se vede si la consum. In al doilea rand, aerul se oxigeneaza mai bine si motorul care primeste aer mai curat o sa aiba o ardere mai buna. La fel si cu frecarea anvelopelor cu suprafata carosabila, care este mai redusa, asa ca masina depune un efort mai mic pentru a inainta. Cert este ca pe ploaie, daca vom calatori in vacante, o sa avem un consum mai mic.

xxx

Asadar, daca pleci la drum lung in vacanta cu masina, nu strica sa urmezi cateva din sfaturile de mai sus. Oricum, preventia si anticiparea sunt cele mai importante, daca vrei sa ai un consum redus. Fii atent la ceea ce se intampla in fata ta, incetineste din timp si accelereaza treptat. Nu trage violent de volan si foloseste treapta cea mai buna atunci cand urci un drum cu serpentine. Insa ideea este una si aceeasi: cu putina grija, putem sa avem un consum mai mic decat de obicei cu 2-3 litri, iar la un concediu prin Europa, cu multi kilometri facuti, se simte la buzunar.

Sursa: 4tuning.ro