Senatorul Haralambie Vochitoiu a sustinut o declaratie politica intitulata: Situatia deszapezirii in Romania. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
In fiecare iarna, la momentul agravarii situatiilor climaterice, zapada â€" viscol - ger, firmele ce au contracte cu CNADNR, consilii judetene sau primarii sunt depasite de situatie, astfel multe localitati din Romania raman izolate si ceea ce este cel mai grav se pierd multe vieti omenesti.
De fiecare data in asemenea situatii, singura solutie este de a se apela la Armata Romana, Jandarmerie sau Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta.
Costul deszapezirii unui kilometru de autostrada sau drum national a crescut in ultimii ani de peste 4 ori, dar serviciile prestate au dezamagit de fiecare data.
Avand in vedere aceste aspecte, consider necesar a se face o analiza serioasa pentru ca in iarna viitoare, 2015-2016, sa nu mai fie intampinate asemenea probleme, sa fie reduse cheltuielile nejustificate, iar serviciile sa fie prompte si de calitate.
Armata Romana, Jandarmeria sau Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, impreuna sau separat, pot prelua aceasta activitate de deszapezire pentru o mai buna eficienta si pentru reducerea cheltuielilor.
Sunt convins ca ar presta un serviciu exemplar printr-o buna organizare si increderea cetatenilor ar creste in mod deosebit, pentru ca aceste institutii vor avea oameni bine pregatiti si isi vor achizitiona utilajele desfasurarii acestui serviciu si nu vor plati inchirieri de utilaje la preturi fabuloase.
Totodata, cred ca este necesar sa fie desemnat un minister ca unitate de achizitii publice centralizate pentru toate materialele necesare deszapezirii la nivel national pentru a fi obtinut un pret cat mai bun.
Prin adoptarea unui act normativ in acest sens, nu se incalca principiul descentralizarii, al autonomiei locale si deconcentrarii serviciilor publice locale, consacrate de art. 120, alin. 1 din Constitutie.
In acest sens putem observa Deciziile Curtii Constitutionale nr. 136/2001 si 350/2014, precum si Directiva 2004/18/CE, Directiva 2004/17/CE, Directiva 1989/665/CE si Directiva 1992/13/CE.