Senatorul Butunoi Ionel Daniel a sustinut o DECLARATIE POLITICA intitulata "Educatia sanitara si educatia rutiera esentiale pentru dezvoltarea copiilor ", pe care o puteti citi in continuare.

Dreptul la sanatate este unul din drepturile fundamentale ale omului. Educatia pentru sanatate la nivelul scolii reprezinta una din principalele cai de promovare a cunostintelor corecte privind diferite aspecte ale sanatatii si, totodata, de formare a atitudinilor si deprinderilor indispensabile unui comportament responsabil.
In multe tari din Uniunea Europeana si nu numai, educatia pentru sanatate este obligatorie in scoli, incepand din primul si pana in ultimul an de studiu, folosindu-se pentru fiecare ciclu de dezvoltare programe si materiale didactice adecvate varstei. Scoala este locul ideal pentru transmiterea cunostintelor de educatie pentru sanatate a elevilor si are avantajul de a se adresa unui procent reprezentativ din populatie.
Unul dintre elementele esentiale pentru atingerea impactului dorit este initierea si realizarea programelor de educatie pentru sanatate la varste cat mai tinere. Conduita preventiva devine astfel un comportament care se realizeaza in si din timp, paralel cu dezvoltarea educativa. Asupra unei persoane deja formate, adulte, astfel de activitati au intotdeauna un impact mai redus decat actiunile similare realizate la varste mai timpurii.
Este salutara declaratia Ministrului Sanatatii, dl Eugen Nicolaescu, prin care afirma ca a deschis discutiile cu Ministerul Educatiei in sensul introducerii educatiei sanitare ca disciplina obligatorie in scoli si cred ca ne dorim cu totii ca aceasta masura se se concretizeze in viitorul apropiat.
Doresc sa mai atrag insa atentia asupra unei chestiuni care ar putea sa intre in aceeasi categorie si anume educatia rutiera. Aceasta are ca scop prevenirea vatamarii copiilor si adolescentilor prin accidente rutiere, prin formarea abilitatilor, competentelor si comportamentului rutier responsabil, in calitate de pietoni, biciclisti si, mai tarziu in calitate chiar de soferi. Subsumata educatiei pentru formarea abilitatilor de viata, educatia rutiera sau, mai degraba, educatia pentru prevenirea riscului rutier, urmareste formarea abilitatilor si competentelor rutiere personale.
Este necesar si minunat sa ne dezvoltam laturile tehnice ori umaniste la orele din scoala, insa strada nu iarta greselile facute din neatentie si, mai grav, din necunoasterea regulilor. Ne confruntam zilnic cu un trafic nebun, indiferent de statutul avut pe strada. Lipsa de educatie rutiera este vizibila in numeroase situatii: de la pietoni care nu stiu sa traverseze strada corespunzator si pana la soferi care uita sa acorde prioritate ori nu se asigura inaintea unei manevre. Educatia rutiera in scoli ar putea reprezenta o adaptare la cerintele vietii omului modern.
Educatia sanitara si cea rutiera sunt strans impletite cu educatia morala, fizica, intelectuala si estetica. Isi aduc astfel o mare si insemnata contributie la realizarea scopului final al educatiei, acela al dezvoltarii fizice si psihice armonioase a copilului. A invata copilul de la varsta cea mai frageda sa fie ingrijit, sa respecte regulile de igiena personala, sa se obisnuiasca cu un regim rational de alimentatie, sa respecte regulile de circulatie, inseamna a rezolva, in cea mai mare parte, numeroase probleme din viata viitorului adult.