Dupa ce tirurile cu marfa se sigileaza in vama si se desigileaza la beneficiar in prezenta comisarilor Garzii Financiare, aproape ca s-au triplat afacerile la vedere ale firmelor de profil. Fiscul doljean a facut o analiza la 20 de companii locale care aduc din spatiul intracomunitar legume, fructe si produse congelate. Nivelul evaziunii era de circa doua treimi din business.
Din luna martie a acestui an, de cand Fiscul si Garda Financiara au ordin sa nu mai permita intrarea in tara a tirurilor pline cu marfa fara acte de provenienta si de cand se sigileaza orice mijloc de transport care vine din spatiul intracomunitar, afacerile la vedere cu legume, fructe si produse congelate parca au "inflorit" in Dolj. In conditiile in care marfa este sigilata cand intra in tara, iar atunci cand ajunge la firma care a contractat-o este nevoie de prezenta comisarilor pentru a desigila tirurile, rezultatele sunt vizibile: afaceri la vedere mai mari, TVA de plata catre stat, impozit pe profit etc. "Am facut o analiza pe primele cinci luni ale anului 2012, comparativ cu aceeasi perioada din 2011, in randul a 20 de agenti economici doljeni care fac achizitii intracomunitare si am constatat ca volumul achizitiilor a crescut anul acesta de circa 2,5 ori fata de primele luni ale anului 2011, in conditiile in care populatia nu mananca de trei ori mai mult", a declarat Ioan Filipescu, director executiv adjunct al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj, care coordoneaza si activitatea de inspectie fiscala din cadrul Fiscului doljean. Rezultatele analizei Fiscului vorbesc de la sine. Daca pe primele cinci luni ale anului, cele 20 de firme doljene din esantion avusesera o cifra de afaceri de 18 milioane de lei - reprezentand livrari in tara de legume, fructe proaspete si produse congelate (carne, peste) - pe aceeasi perioada din 2012, marfa intrata in tara la societatile respective a totalizat 41 de milioane de lei, adica de aproape 2,5 ori mai mult. "Tot TVA-ul si impozitul pe venit, pe profit neevidentiate in acte si neachitate la stat insemnau evaziune (...). Acum, evaziunea la asemenea achizitii intracomunitare s-a diminuat substantial de cand s-a inchis robinetul. Inainte introduceau in tara marfa fara documente, iar costurile erau mult mai mici", a spus Filipescu. Fiscul a analizat la aceiasi 20 de agenti economici si cantitatea vanduta in tara. Si de data aceasta, exista cresteri substantiale. Pe primele cinci luni din 2011, firmele vandusera legume, fructe si carne congelata in valoare de 17 milioane de lei, pe cand in 2012 - cantitatea vanduta in tara este de 31 de milioane de lei. "Este o diferenta substantiala, care s-a vazut in TVA si venituri evidentiate in contabilitate", a mai spus seful controlului fiscal din cadrul Finantelor doljene.
Evaziunea se muta in piete
Daca s-a rezolvat problema cu tirurile care intra in tara, nu acelasi lucru se poate spune despre comerciantii care vand in piete. Ei de ani buni iau o singura factura, dar, pe langa marfa adusa legal, mai adauga zeci sau sute de kilograme fara acte, pentru a nu plati la stat dari prea mari. Fiscul nu poate sa-i dovedeasca de ani buni. Acum, insa, cum marfa este evidentiata in acte la angrosistii care aduc produsele din spatiul intracomunitar, ea trebuie vanduta tot pe acte, pentru a putea sa se scada din gestiune. Fiscul a constatat ca firmele mari vand in tara cantitati uriase pe baza de bon fiscal comerciantilor din piete. "Acestia nu vor factura, pentru ca ei vand marfa fara acte la taraba. S-a facut o razie in piete, dar cand ne vad, inchid tarabele si pleaca. Neevidentierea TVA, a veniturilor in general, este tot evaziune. Sub aspect fiscal, cei din piete fac evaziune si declara la Finante doar marfa pe care au luat-o pe factura, nu si pe cea luata cu bon fiscal. Amenda este usturatoare pentru cei pe care ii prindem ca procedeaza asa, plus trei luni de suspendare a activitatii", a aratat Filipescu. Dar Fiscul intai trebuie sa-i prinda pe evazionisti, apoi sa demonstreze ca au inselat statul.