Palatele romilor din Strehaia au fost luate din nou la puricat de oamenii legii. Peste 90 de specialisti de la Serviciul Crima Organizata, procurori DIICOT, dar si jandarmi au descins ieri-dimineata in noua vile din orasul mehedintean. Ofiterii BCCO aveau in vizor un grup infractional format din 20 de persoane, in special cetateni de etnie roma, care au prejudiciat statul roman cu mai bine de trei milioane de euro, in perioada 2010-2012.
Pentru destructurarea acestei grupari infractionale organizate, ieri-dimineata au fost efectuate 28 de perchezitii domiciliare in cinci judete si in municipiul Bucuresti: Mehedinti (9), Ilfov (1), Giurgiu (1), Olt (1) Prahova (9), Bucuresti (7), urmand sa fie puse in aplicare 25 de mandate de aducere.
Din cercetarile efectuate pana acum s-a stabilit ca, in perioada 2010-2012, persoanele suspectate s-au constituit intr-un grup infractional organizat care, prin intermediul mai multor firme, au efectuat achizitii de produse agroalimentare din Ungaria si Bulgaria, pentru care au intocmit documente fictive in vederea efectuarii de operatiuni ilegale de import-export, ulterior fiind valorificate pe piata interna. Marfurile au fost cumparate fara achitarea TVA-ului, iar la comercializarea acestora pe teritoriul Romaniei, suspectii au colectat TVA aferenta, rezultand sume de bani pe care, desi aveau obligatia sa le achite catre bugetul de stat, si le-au insusit, folosindu-se de facturi fictive, pe care le-au inregistrat in evidentele contabile, prejudiciind astfel bugetul general consolidat al statului cu suma de peste trei milioane de euro.
"Pe 9 iulie, politistii din cadrul BCCO Craiova - Serviciul de Combatere a Criminalitatii Organizate Mehedinti si procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Mehedinti au efectuat, simultan, 28 de perchezitii domiciliare pe raza judetelor Mehedinti (9 in Strehaia), Ilfov (1), Giurgiu (1), Olt (1) si Prahova (9) si a municipiului Bucuresti (7), urmand a fi puse in aplicare 25 de mandate de aducere. Pentru probarea activitatii infractionale a membrilor gruparii s-a beneficiat de sprijinul de specialitale al SRI.
Persoanele identificate in urma perchezitiilor domiciliare vor fi conduse la sediul DIICOT - Biroul Teritorial Mehedinti, in vederea audierii si dispunerii de masuri legale corespunzatoare. Fata de membrii grupului infractional organizat se fac cercetari sub aspectul savarsirii infractiunilor de: constituire a unui grup infractional organizat, aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui astfel de grup, folosirea de acte nelegale la autoritatea vamala, folosire de acte falsificate la autoritatea vamala, evaziune fiscala, inselaciune, nerespectarea dispozitiilor privind operatiile de import sau export si spalare de bani", a declarat Nicolae Lohon, purtator de cuvant IPJ Mehedinti.
De la palatele romilor din Strehaia au fost ridicate patru masini de lux. Printre familiile de romi perchezitionate se numara si cea a presedintei romilor din Strehaia, Stela Mihai, care a mai fost retinuta si apoi pusa in libertate pentru mai multe fapte de evaziune fiscala.