B365.realitatea.net : Imbracati in politisti, perchezitionau victimele si le talhareau
Buzetica, Bebi si Sile Coroi au fost trimisi in judecata pentru opt cazuri de talharie prin metoda Maradona: talharie constand in acostarea, intimidarea si perchezitionarea victimei de catre inculpatii deghizati in politisti.
Procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti au finalizat urmarirea penala efectuata in cauza privindu-i pe inculpatii, cercetati in stare de arest preventiv, BUJOAICA NICULAE, DAVID FLORIN, zis "BUZETICA", IONITA ION, zis "SILE COROI", IORDAN VASILE, zis "BEBI" si SIMION DORU DANIEL.
Inculpatii au fost trimisi in judecata, dupa caz, pentru savarsirea infractiunilor de talharie cu consecinte deosebit de grave, talharie, lipsire de libertate in mod ilegal, nerespectarea regimului armelor si munitiilor, violare de domiciliu, uzurpare de calitati oficiale si port ilegal de decoratii sau semne distinctive constand in aceea ca :
1. La data de 20.12.2011, cu ocazia comiterii unei infractiuni de furt din locuinta, inculpatul BUJOAICA NICULAE a fost surprins de catre organele de politie purtand fara drept un pistol marca Crvenazastava, seria C-125770, fabricat in fosta Iugoslavia, incarcat cu 8 cartuse - munitie letala.
2. La data de 13.08.2010 inculpatii BUJOAICA NICULAE (care avea asupra sa un pistol) si DAVID FLORIN, impreuna cu o alta persoana de sex masculin, pretinzand ca sunt lucratori de politie si prezentand o legitimatie falsa de lucrator de politie, au patruns fara drept in locuinta lui P.B sub pretextul efectuarii unei perchezitii domiciliare; dupa ce au incatusat-o pe victima, au scotocit prin locuinta cautand bunuri de valoare, plecand fara a sustrage ceva.
3. La data de 29.09.2010 inculpatii BUJOAICA NICULAE si DAVID FLORIN, imbracati in uniforme de politisti, impreuna cu o alta persoana de sex masculin care purta cagula, pretinzand ca sunt lucratori de politie si prezentand in acest scop o legitimatie falsa de lucrator de politie si un inscris cu aparenta unui mandat de perchezitie domiciliara, au patruns fara drept in locuinta partilor vatamate M.M. si D.D. si, sub pretextul efectuarii unei perchezitii domiciliare, le-au incatusat pe partile vatamate, sub amenintarea unui pistol, dupa care au sustras mai multe bunuri (bijuterii, ceasuri, sume de bani, acte) in valoare totala de 230.000 de lei si au parasit locul faptei, lasand-o imobilizata pe partea vatamata M.M.
4. La data de 24.05.2011 inculpatii BUJOAICA NICULAE (care era imbracat in uniforma de politist) si SIMION DORU DANIEL impreuna cu alte persoane de sex masculin care purtau combinezoane negre inscriptionate "Jandarmeria" si cagule, au urmarit-o si au oprit-o in trafic, pe partea vatamata M.D.; pretinzand ca sunt lucratori de politie, sub amenintarea cu arme de foc, i-au sustras partii vatamate o geanta in care se afla suma de 205.000 de lei.
5. La data de 14.06.2011 inculpatul IONITA ION fiind imbracat in uniforma de politist si insotit de alte trei persoane de sex masculin, imbracate in haine de culoare neagra inscriptionate "Politia" si purtand cagule, pretinzand ca sunt lucratori de politie, au patruns fara drept in locuinta partilor vatamate N.M. (cetatean sirian), N.C. N.D.N .si, sub pretextul efectuarii unei perchezitii domiciliare, le-au incatusat pe partile vatamate, dupa care au sustras bijuterii in valoare de 5000 de euro, suma de 4500 de lei si 2 telefoane mobile marca Nokia in valoare de 300 de euro.
6. La data de 27.10.2011 inculpatii IONITA ION si BUJOAICA NICULAE (care era imbracat in uniforma de politist) si cu o alta persoana de sex masculin, ramasa neidentificata, care purta cagula, pretinzand ca sunt lucratori de politie, sens in care au prezentat o legitimatie falsa de lucrator de politie si un inscris cu aparenta unui mandat de perchezitie, au patruns fara drept, sub pretextul efectuarii unei perchezitii domiciliare, in locuinta partilor vatamate C.B.I si P.S..; dupa ce le-a amenintat pe partile vatamate cu un pistol, au sustras bijuterii si ceasuri in valoare de 40.000 de euro, suma de 10.000 de lei. Autorii au beneficiat de sprijinul inculpatului IORDAN VASILE, care, imbracat in uniforma de politist, a asigurat paza si supravegherea zonei.
7. La data de 02.11.2011 inculpatul IORDAN VASILE, imbracat in uniforma de politist si actionand impreuna cu alte trei persoane de sex masculin dintre care doua purtau cagula, iar a treia era imbracata in uniforma de politist, pretinzand ca este vorba despre o operatiune a lucratorilor de politie, a abordat partea vatamata C.F. aflat la volanul autoturismului sau si l-a incatusat, l-a deplasat cu autoturismul impotriva vointei sale si i-a sustras portofelul si suma de 60.000 de lei (proprietate a tatalui sau).
8. La data de 28.11.2011 inculpatii BUJOAICA NICULAE care purta cagula si DAVID FLORIN, care era imbracat in uniforma de politist, si cu o alta persoana de sex masculin, care purta de asemenea cagula, pretinzand ca sunt lucratori de politie, au patruns fara drept, sub pretextul efectuarii unei perchezitii domiciliare, in locuinta partilor vatamate N.T.L. (cetatean vietnamez) si N.R.L.; dupa ce le-au incatusat pe partile vatamate, au sustras un seif ce continea suma de 208.000 de lei si inscrisuri.
Mijloacele de proba administrate in cauza au conturat modul de operare al inculpatilor, aspectele principale fiind urmatoarele:
inculpatii fac parte dintr-o grupare infractionala ai carei membri comit infractiuni cu un mod de operare tip "Maradona", adica, talharie constand in acostarea, intimidarea si perchezitionarea victimei de catre inculpatii deghizati in politisti;
inculpatii urmaresc comiterea de infractiuni de talharie si pentru a-si realiza obiectivul savarsesc si alte infractiuni: contra libertatii persoanei (infractiuni de lipsire de libertate in mod ilegal si violare de domiciliu) si contra autoritatii de stat (uzurpare de calitati oficiale si portul nelegal de decoratii sau semne distinctive);
bunurile vizate prin savarsirea infractiunilor sunt sume mari de bani, bijuterii sau alte bunuri de valoare usor de comercializat;
partile vatamate sunt, de regula, persoane care dispun de sume importante de bani sau alte bunuri de valoare (administratori de societati comerciale, medici etc.);
inculpatii:
- actioneaza "la pont", adica in baza unei informatii obtinute si verificate in prealabil, referitoare la identitatea si adresa partilor vatamate, precum si la situatia materiala a acestora;
- elaboreaza un plan de actiune care stabileste, in concret, sarcinile fiecarui participant, cu precizarea ca autorii schimba intre ei rolurile pentru a nu fi recunoscuti si trasi la raspundere penala ;
- pretinzand ca sunt lucratori de politie, fie patrund in locuintele partilor vatamate, fie le opresc pe acestea in trafic, sub pretextul efectuarii unor activitati ale organelor de politie (perchezitii domiciliare, controale sau perchezitii ale autoturismelor):
- isi procura si adapteaza mijloacele materiale de savarsire a faptelor, creand aparenta ca sunt reprezentanti ai unor organe de stat (uniforme si legitimatii de lucratori de politie, inscrisuri reprezentand mandate de perchezitie, mandate de aducere sau citatii, obiecte de imbracaminte specifice trupelor de paza si interventie rapida - cagule, combinezoane, veste, manusi - statii de emisie-receptie) si obtin un control total si imediat asupra situatiei, partile vatamate fiind constranse, fie prin efectul intimidant al aparentei create, fie prin imobilizare sau amenintare cu pistol, catuse, aparat electrosocuri, sa se spuna activitatilor de "perchezitie";
- desfasoara activitati menite sa inlature sau sa reduca posibilitatile partilor vatamate de a-si asigura scaparea sau de a solicita, in timp util, interventia organelor de politie (sustrag telefoanele mobile, le lasa pe partile vatamate imobilizate, sustrag cheile de la locuinte si incuie pe exterior usile de acces);
- parasesc locul faptei cu autoturisme, fie proprii, fie imprumutate, asigurandu-si astfel in mod eficient scaparea si pastrarea bunurilor sustrase.
Dosarul a fost trimis, pentru judecarea cauzei, Tribunalului Bucuresti.