Aflati din GdS cine cu cine se lupta pentru combaterea evaziunii fiscale. Evazionistul clasic este descris ca un om simplu, pe cand cel care trebuie sa-l prinda pe acesta, inspectorul fiscal, are o vasta pregatire in domeniu si experienta pe masura. Si totusi, de ce se descopera atat de greu evaziunea?!
In conditiile in care de ani buni guvernele care se perinda promit o lupta crancena impotriva evaziunii fiscale, oamenii care insala statul scapa basma curata aproape de fiecare data. Zilele trecute, noul premier Mihai Razvan Ungureanu ii asigura pe reprezentantii FMI ca Romania va lupta si mai aprig impotriva evaziunii fiscale. La nivel local, se numara pe degetele de la o mana doljenii care sunt condamnati anual la inchisoare pentru evaziune fiscala, cei mai multi fiind absolviti din diverse motive. Altii nici macar nu sunt deconspirati de organele abilitate sa lupte impotriva evaziunii sau cazurile mari de evaziuni de milioane de euro sunt descoperite tardiv, cand "protagonistii" au disparut probabil prin diverse paradisuri fiscale, cu tot cu firmele pe care le-au administrat. Dar cine sunt oamenii care practica evaziunea fiscala si cine sunt cei care trebuie sa o descopere?

Cine este evazionistul clasic

GdS a facut o comparatie intre evazionistul de rand, prezentat la modul general, si inspectorul fiscal, care are menirea sa-l descopere pe evazionist. Doua tipologii total diferite. Directorul executiv adjunct al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj, care este si seful Activitatii de Inspectie Fiscala, Ioan Filipescu, descrie evazionistul doljean ca pe un om destul de simplu si foarte tanar. Cel putin, acela care este scos in fata, adica figureaza ca asociat sau administrator la o firma "specializata" in evaziune fiscala. "Sunt oameni foarte tineri, 25-35 de ani, care sunt pusi in fata de altii, adica nu ei sunt adevaratii beneficiari ai afacerii. Dupa erorile pe care le fac in practicarea evaziunii, mecanismele folosite de ei reflecta metode simple de evaziune, care pot fi depistate usor de catre organele de control. Unii dintre ei sunt victimele sistemului, pentru ca invoca diverse metode ale altor evazionisti. Ei spun ca 'asa se practica!' sau ca 'asa fac si altii, nu numai noi'. Dar, in general, sunt oameni simpli", a spus directorul executiv adjunct al DGFP Dolj, Ioan Filipescu. El a justificat, oarecum, dificultatile intampinate de oamenii Fiscului in combaterea evaziunii prin faptul ca legislatia este inca permisiva: "Legislatia le permite sa cesioneze partile sociale la firmele lor si sa dispara, sa nu fie la sediul social cand il cautam noi etc".

Inspectorul fiscal - o persoana bine pregatita

La polul opus, persoana care trebuie sa descopere evazionistul simplu este una destul de pregatita din punct de vedere profesional si cu o experienta relevanta in domeniul financiar-contabil. "Un inspector fiscal are obligatoriu studii superioare economice. Majoritatea inspectorilor de la Dolj au experienta de minimum cinci ani. Unii sunt si experti contabili sau experti fiscali. Au masterate in diverse domenii sau chiar doctorate", a explicat Ioan Filipescu. Profilul descris mai sus s-ar potrivi si comisarilor de la Garda Financiara. Cu toate acestea, cazurile de evaziune descoperite sunt, de multe ori, niste "gainarii", in timp ce dosarele mari si grele de evaziune sunt destul de rare. Seful Activitatii de Inspectie Fiscala din cadrul DGFP Dolj sustine ca inspectorii fiscali descopera destul de multe cazuri de evaziune si se inainteaza un numar mare de dosare catre organele de cercetare penala, "insa in foarte multe dosare se da NUP - neinceperea urmaririi penale".

Cum scapa cei mai multi "lucratori" din economia subterana

Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Dolj a efectuat o statistica a tuturor dosarelor de evaziune fiscala instrumentate in 2011, indiferent de institutia care a descoperit cazurile (DGFP, Garda Financiara sau alte organe). Se observa ca intr-un singur an, in peste 600 de dosare de evaziune fiscala, "protagonistii" au scapat de urmarirea penala. Ca si pondere, inseamna aproape jumatate din totalul dosarelor de evaziune descoperite intr-un an. "In 2011 au fost solutionate 1.382 de dosare de evaziune fiscala, dintre care: 128 - cu propunere de trimitere in judecata, 22 de cazuri - cu propunere de declinare a competentei in favoarea altor unitati de parchet (DNA, DIICOT), 308 cazuri - cu propunere de scoatere de sub urmarire penala sau scoaterea de sub urmarire penala si aplicarea articolului 18 (1) din Codul Penal, 306 cazuri au primit neinceperea urmaririi penale (NUP), iar restul au fost indrumate catre alte servicii, cum ar fi conexarea la alte dosare etc.", a precizat comisar-sef Leonard Bandoi, sef al Serviciului de Investigare a Fraudelor.

"Gainarii" platesc si scapa

Printre cei care au scapat sub o forma sau alta de trimiterea in judecata sunt si cei care au facut evaziuni mici, sub 50.000 de euro. Pentru ei, legislatia este destul de permisiva. "Daca sunt sume mici, iar cei acuzati le achita in timpul cercetarilor, atunci ei scapa de urmarirea penala. In situatia in care prejudiciul cauzat este sub 50.000 de euro pe luna si autorul si l-a insusit si achitat in timpul controlului, atunci el scapa de pedeapsa penala, asa cum este prevazut in Legea 241/2005 a evaziunii fiscale", a precizat comisarul-sef Leonard Bandoi. Asa se intampla si in cazul administratorilor de firma descoperiti ca nu vireaza contributiile pentru angajati catre stat. In urma cu mai bine de o luna, GdS scria despre faptul ca nici un patron de firma sau administrator care a oprit salariatilor contributiile din salarii (stopaj la sursa) nevirandu-le catre stat nu a fost condamnat vreodata la inchisoare, in istoria Doljului. Nici in tara nu prea exista practica judiciara in acest sens. "Nici nu exista practica judiciara in sensul condamnarii pentru stopajul la sursa nevirat la stat, nici nu este chiar o evaziune in adevaratul sens al cuvantului. Este o infractiune cu un pericol abstract considerat de legiuitor, pedepsita cu inchisoare de la unu la trei ani. Dar in conditiile unei activitati economice perturbate in ultimii ani... Orice infractiune se vede daca este savarsita cu intentie, in sensul ca se verifica daca angajatorul respectiv avea resursele financiare sa plateasca aceste contributii la stat", a declarat, la vremea respectiva, pentru GdS, purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Judecatoria Craiova, Jean Uncheselu.

Cum arata evazionistul doljean:
- persoana tanara;
- fara multa experienta;
- usor naiv (face jocurile altor persoane care nu figureaza in actele firmei);
- foloseste metode simple de fentat statul.
Inspectorul fiscal doljean
- persoana sobra;
- bine pregatita profesional;
- cu vasta experienta in domeniul financiar-contabil;
- cu studii universitare si chiar postuniversitare.