PSNEWS: Schimbarea la fata a lui Ciolos: renuntarea la proprietate si crypto-capitalism cu securistii (Autor: Constantin Marius)
Daca la inceput pareau doar niste greseli inocente, acum lucrurile au devenit clare. PLUS, partidul infiintat de securisti si condus de Dacian Ciolos, alege sa-si faca imagine pe baza scandalurilor pe care le declanseaza. PLUS se adreseaza elitei sale si acest lucru se simte cel mai bine din discursul plusilor (sau oricum s-ar numi ei). Un discurs de superioritate, plin de aroganta, zeflemist si ingamfat. Tot ce poate fi mai urat in politica, aducandu-ne aminte de atitudine baronilor pesedisti cand se intalnesc cu cetatenii nemultumiti.

Fara libertate si fara proprietate

Cam asa ne vrea PLUS. De ce? Explicatia e simpla. Elita plusilor considera ca noi, cetatenii de rand, oameni simpli, poate nu educati in strainatate, nu suntem capabili nici sa intelegem libertatea si nici proprietatea. Asa ca mai bine sa renuntam la ele, zic ei. Despre libertate ne-au vorbit cand s-a descoperit ca partidul a fost infiintat de familia unui securist. Acum a venit randul arhitectului Oana-Maria Bogdan sa loveasca opinia publica cu o declaratie nefericita, spun unii, dar mai degraba ambitioasa si plina de zel. Oana Maria Bogdan este membru in conducerea partidului PLUS, un personaj destul de important, cu putere decizionala. O putem acuza de multe lucruri, dar nu si de faptul ca n-a stiut ce spune, si nici atat ca ar fi comunista. Da, la prima vedere pare sa aiba o viziune de stanga, dar aparentele sunt inselatoare.

Ce a vrut sa spuna Oana-Maria Bogdan

In comentariul initial spunea:
- Cred ca un pas important al omenirii va fi cel al renuntarii la proprietate. Cand nu vor mai exista teritorii care sa apartina unui om, trib, neam sau corporatie, vom reusi sa convietuim armonios pe planeta Pamant. Eu am incredere ca acest lucru se va intampla in timpul vietii mele.
Acest discurs pare scos de la adunarile lui Bivolaru, cand oamenii aia nu mai stiau nici macar pe ce planeta se afla. Ulterior, a venit cu mai multe explicatii pe pagina ei de Facebook si abia acolo lucrurile sunt clare. Oana-Maria Bogdan nu are o viziune de stanga. Ea nu vrea sa ia acele proprietati de la bogati si sa le dea saracilor pentru a echilibra inegalitatile din societate. Ea nu gandeste o societate in care oamenii sa fie egali si sa se bucure de aceleasi bunuri, in care statul sa le exploateze in folosul comunitatii si sa distribuie in mod egal resursele. Pentru ea conteaza modul in care sunt exploatate proprietatile.
- Romanii se plang, pe buna dreptate, ca strainii le cumpara terenurile. Dar nu ar fi oare mai bine sa gandim impreuna modalitati de a pune in valoare aceste terenuri in sanul comunitatilor locale?, spune OMB pe pagina sa de Facebook.

Crypto-capitalismul lui Ciolos

Prin urmare, aceste proprietati trebuie luate de la cetateni si exploatate de companii in folosul comunitatii. Crypto-capitalism! Crypto-capitalismul este un concept nou care nu are o definitie acceptata la nivel international, fiind in dezvoltare, insa putem spune ca se refera tocmai la redistribuirea bogatiei in societate in folosul companiilor. Confuzia dintre crypto-capitalism si comunism se face tocmai pentru ca ambele afecteaza drepturile si libertatile cetatenilor, lasandu-i pe indivizi sa depinda de cineva. Crypto-capitalismul va reusi in viitor sa-i convinga pe oameni sa renunte la proprietati, bunuri sau bani pentru ca acestea sa fie administrate de companii cu ajutorul tehnologiilor si, chipurile, in folosul comunitatii, in timp ce multinationalele se vor imbogati.Pare SF, dar Bitcoin este exemplul perfect de crypto-capitalism, la fel si Airbnb sau Uber.

Ce vrea PLUS cu aceasta strategie

Initial, PLUS vrea sa joace rolul inteleptului in politica romaneasca, dar sfarseste prin a fi cetateanul turmentat. Aceste scandaluri atrag atentia si cresc nivelul de interes pentru partid. Mesajele lor se indreapta catre asa-zisa elita din Romania, pentru ca, in acelasi timp, USR va fi vocea clasei mijlocii. Numai ca, intr-o alianta, cele doua risca sa se saboteze reciproc, ca asa e cu neo-securistii din PLUS, si-au iesit din mana si nu mai inteleg cum functioneaza societatea cand nu pot s-o pedepseasca. Viziunea partidului PLUS este una care ignora cetatenii si protejeaza companiile. Daca va ganditi ca Ciolos si oamenii lui discuta cu cetatenii si par amabili, nu e nicio surpriza si explicatia este aceea ca politica este despre voturile oameni, si momentan nu avem o criptopolitica sau un criptovot (desi exista discutii despre votul digital, initiate tot de Ciolos).