Sputnik: In Romania principala problema este ca noi nu avem pe unul care sa stea in picioare - si atunci, eu nu sunt nici PSD, nici PNL, nici nimic (Autor: Dragos Dumitriu)
Prin munca, tenacitate si multa inteligenta, Ion Tiriac a ajuns astazi unul dintre cei mai influenti romani, scrie jurnalista Anca Andrei, redactor sef al Capital, in excelentul sau interviu cu marele om de afaceri si de sport - publicat chiar de ziua de nume a magnatului. Interviul este amplu - si il puteti citi in Capital. Reproducem aici cateva pasaje extrem de interesante din articol. Astfel, intrebat de jurnalista cum crede ca vor vota romanii la urmatoarele alegeri, Ion Tiriac raspunde franc:
- Oamenii de la noi din tara inca nu voteaza PENTRU. Niciodata! Oamenii voteaza numai CONTRA.
Apoi, Tiriac a explicat ce nu intelege lumea romaneasca din democratie:
- Daca majoritatea a votat treaba aia, asta e, fie ca iti place sau nu, te supui. Daca nu intelegi asta, inseamna ca avem niste handicapati care sunt in politica, dar este imposibil sa fie toti handicapati, comenteaza Tiriac.
Mai departe, Ion Tiriac se lanseaza intr-un comentariu spectaculos despre principala problema din Romania.
- In Romania principala problema este ca noi nu avem pe unul care sa stea in picioare - si atunci, eu nu sunt nici PSD, nici PNL, nici nimic, spune magnatul.
In contrapartida, renumitul roman vine cu exemple de oameni puternici din jurul nostru, care stau in picioare.
- Intrebarea este, e Viktor Orban Hitleristul Europei? Deocamdata el apara interesele Ungariei de la A la Z si, cu tot respectul, cand se duce la Bruxelles, sta in picioare. Si atunci cum sa-l critici pe Orban?. Pe mine ma stupefiaza si treaba asta, marturiseste Ion Tiriac. Nu sunt toti perfecti, continua el rationamentul. Dar este el imperfect pentru ca a facut un contract cu Putin de 3 miliarde, puncteaza Tiriac. Dar cate miliarde credeti dumneavoastra ca are Germania cu Rusia in fiecare an? Multe de tot. Evaluati numai contractul Nord Stream, al doilea gazoduct pe care il fac acum.
Apoi, tot in contrapartida la afacerile profitabile ale Germaniei cu Rusia, Ion Tiriac pune punctul pe i - greseala Romaniei de a nu intelege necesitatea unei bune relatii cu marea putere de la Rasarit.
- Noua nu ne trebuie frictiuni cu Rusia in ziua de astazi - pentru ca este langa noi, aici la 100 de km, spune Tiriac. Si, daca se supara cumva si iti inchide putin robinetul, apare o problema maricica.
Iar concluzia este una in stilul marelui om de afaceri:
- Daca nu intelegi asta din functia pe care o ocupi si nu te pricepi, mai bine lasi pe altul, a declarat Ion Tiriac in interviul acordat Ancai Andrei.

(Sursa: ro.sputnik.md)