ROMANIA TV informeaza: Regele Mihai a fost inmormantat la Curtea de Arges. S-au tras 21 de salve de tun si s-a intonat imnul national (Autor: Filip Stan)
Regele Mihai I a fost inmormantat la Curtea de Arges, in Noua Catedrala Arhiespiscopala si Regala, unde a fost inmormantata si Regina Ana. La inmormantarea Regelui au fost intonate imnul de stat si imnul regal si au fost trase salve de tun.
UPDATE ORA 20:15 Regele Mihai a fost inmormantat langa Regina Ana, alaturi de care a trait 68 de ani.
Slujba a fost oficiata in vechea catedrala de IPS Mitropolitul Nifon, Arhiepiscop al Targovistei si Exarh Patriarhal, IPS Calinic, Arhiepiscopul Argesului si Muscelului, si IPS Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale alaturi de un sobor de preoti. In jurul catedralei au fost 16.000 de persoane, majoritatea aprinzand lumanari. Dupa slujba, militarii au preluat sicriul si crucea si s-au deplasat catre noua Catedrala Arhiepiscopala si Regala, urmati de cortegiul funerar. In Catedrala a intrat doar Familia Regala. Au fost trase 21 de salve de tun si a fost intonat imnul national, in onoarea Regelui Mihai, la Catedrala din Curtea de Arges.
UPDATE: Trenul regal in care se afla sicriul cu trupul neinsufletit al Regelui Mihai a ajuns la Curtea de Arges, acolo unde va avea loc inmormantarea, la manastirea unde sunt ingropati Regele Carol I si Regina Ana. La sosirea Trenului Regal, militarii Brigazii 30 Garda, din vagonul mortuar, vor preda altor militari, de pe peron, sicriul si crucea. La iesirea din gara, se vor afla in fata, Garda de Onoare si Muzica Militara. Vor fi introduse sicriul si apoi crucea in masinile mortuare, iar cortegiul funerar se va deplasa spre Catedrala din Curtea de Arges. Apoi, la Catedrala din Curtea de Arges, va incepe slujba de inhumare in Catedrala oficiata de IPS Mitropolitul Nifon, Arhiepiscop al Targovistei si Exarh Patriarhal, IPS Calinic, Arhiepiscopul Argesului si Muscelului si IPS Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale alaturi de un sobor de preoti.
UPDATE. Cinci mii de oameni care au adus lumanari, flori albe si drapelul Romaniei il asteapta pe Regele Mihai la Curtea de Arges. Printre ei sunt multi parinti care si-au adus copiii, in speranta ca vor intelege momentul istoric pe care-l traiesc, dar si un barbat care l-a cunoscut personal pe rege.
UPDATE: Trenul regal, asteptat de mii de oameni cu candele in Gara Pitesti. Regele Mihai! a fost scandarea care aproape a acoperit sunetul sirenelor locomotivei regale.
UPDATE: Zeci de oameni s-au strans deja la Catedrala Arhiepiscopala din Curtea de Arges, unde va fi ingropat Regele Mihai, aducand si steagul regal.
- Regele era un reper moral pentru poporul roman, spune un barbat din Filiasi.
UPDATE: Trenul Regal va ajunge la ora 17,30 in gara din Curtea de Arges, unde prezenta presei si a publicului va fi permisa. Cortegiul funerar se va deplasa apoi de la gara la Catedrala Arhiepiscopala si Regala. La ora 17,50 va avea loc slujba de ingropare a Regelui in Catedrala Manastirii Curtea de Arges. La ora 18,20, sicriul va fi purtat intr-o procesiune pe jos catre Noua Catedrala Arhiepiscopala si Regala, unde va avea loc ceremonia religioasa a ingroparii, la ora 18,40.
UPDATE: Autoritatile din orasul regal Curtea de Arges, titlu pe care municipiul il poarta din anul 2014, finalizeaza, sambata, pregatirile pentru funeraliile Regelui Mihai I. Cladirea garii, unde va ajunge Trenul Regal, a fost acoperita cu un mash cu chipul Regelui si drapelul regal, pentru a masca urmele lasate pe monumentul istoric de trecerea timpului si nepasarea autoritatilor. Jandarmii au montat in zona garduri de protectie si au inceput pregatirile pentru intrarea in dispozitiv inca de la primele ore ale diminetii. Pe Bulevardul Basarabilor, artera rutiera trasata in timpul domniei Regelui Carol I, care face legatura intre Biserica Domneasca si Manastirea Curtea de Arges, circulatia si stationarea autovehiculelor au fost interzise. Restrictii rutiere au fost impuse si pe alte strazi care vor fi parcurse de cortegiul funerar. Autoritatile au pregatit mai multe parcari pentru cei care vor ajunge la Curtea de Arges, cu autoturismele proprii sau cu mijloace de transport in comun, pentru a-i aduce un ultim omagiu regelui Mihai I. Ultimele pregatiri se faceau si in zona noii catedrale, in care va fi inmormantat Regele Mihai I, langa Regina Ana. Au fost delimitate spatiile pentru oficialitati, jurnalisti si public, iar jandarmii si-au ocupat pozitiile, pentru a asigura ordinea si a evita orice fel de incidente.
Pe mai multe strazi din municipiul Curtea de Arges au fost impuse restrictii rutiere, sambata, pentru desfasurarea funeraliilor regale.
UPDATE: Cortegiul funerar a ajuns la Gara Regala Baneasa, de unde sicriul cu trupul neinsufletit al Regelui Mihai va fi dus la Curtea de Arges. Mii de oameni au scandat si aplaudat pe intreg traseul, de la Patriarhia Romana si pana la gara. La Gara Regala Baneasa, militarii Brigazii 30 Garda au preluat sicriul si crucea si vor parcurge drumul prin interiorul garii pana pe peron, unde Jandarmeria Romana in uniformele de ceremonie va da onorul si va intona marsuri funebre pana la introducerea sicriului in vagonul mortuar. Vor calatori in Trenul Regal Custodele Coroanei si membrii Familiei Regale a Romanie
UPDATE. Slujba oficiata de IPS Patriarhul Daniel s-a incheiat. Sicriul cu trupul neinsufletit al Regelui Mihai este scos din Patriarhie, iar cortegiul funerar se va deplasa catre Gara Regala Baneasa.
UPDATE: A inceput slujba de inmormantare oficiata de IPS Patriarhul Daniel la Catedrala Patriarhala din Dealul Mitropoliei.
UPDATE: Sicriul cu trupul neinsufletit al Regelui Mihai a ajuns la Patriarhie, unde va fi oficiata slujba religioasa de catre Patriarhul Daniel. Cortegiului funerar i s-au alaturat zeci de mii de oameni pe traseul de la Piata Palatului pana in Dealul Mitropoliei. Pe traseu, oamenii au aplaudat, au strigat Regele Mihai si Regele si patria si au aruncat flori in calea cortegiului. Sunt oameni de toate varstele, foarte multi fiind tineri si numerosi parinti impreuna cu copiii lor.
UPDATE: Sicriul cu trupul neinsufletit al Regelui Mihai a fost urcat pe un afet de tun, iar cortegiul funerar a plecat spre Patriarhia Romana, acolo unde va avea loc slujba de inmormantare oficiata de Patriarhul Daniel. Oamenii prezenti in piata Palatului Regal l-au aplaudat si l-au aclamat pe Rege:
- Majestate, te iubim!, Monarhia salveaza Romania! sau regele Mihai.
UPDATE: Sicriul cu trupul neinsufletit al Regelui Mihai I este scos din Palatul Rega lin fata multimii indurerate. Acesta este purtat de opt militari, urmat de Majestatea Sa Custodele Coroanei si Alteta sa Regala Principele Radu. Sicriul este asezat pe un catafalc in Piata Palatului Regal, iar un al doilea semnal funerar de trompeta marcheaza inceperea ceremoniei religioase si militare.
UPDATE: A inceput slujba oficiata de ierarhi ai Bisericii Ortodxe Romane alaturi de un sobor de preoti
UPDATE: : Monarhi din mai toate casele regale din Europa sunt prezenti la funeraliile regelui. Regele Juan Carlos I al Spaniei si Regina Sofia a Spaniei, precum si printul Charles sunt deja la Palatul Regal, in sala Tronului, alaturi de membrii Casei regale a Romaniei. Intreaga familie a regelui Mihai este reunita la funeralii.
UPDATE: Mai multi lideri politici importanti de la noi vor participa astazi la funeraliile regelui mihai. Printre ei, presedintele tarii, Klaus Iohannis, presedintele camerei deputatilor, Liviu Dragnea, si presedintele senatului Calin Popescu Tariceanu. De asemenea vor lua parte la funeralii si capetele icoronate de pe intregul continent. Regele Mihai va fi inmormantat sambata, la Curtea de Arges. Cei care vor sa ii aduca monarhului un ultim omagiu, pe ultimul sau drum, o pot face, insa trebuie sa tina cont de faptul ca anumite momente din cadrul ceremoniei se vor desfasura fara accesul publicului.
La ora 10.25, un scurt serviciu religios va fi oficiat in Sala Tronului de la Palatul Regal. Slujba va fi oficiata de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane alaturi de un sobor de preoti. Presa nu va avea acces in Sala Tronului pe durata ceremoniei.
UPDATE: Peste 10.000 de oameni sunt asteptati la inmormantarea Regelui Mihai, la Catedrala Arhiepiscopala din Curtea de Arges. Gara de aici, aflata in paragina, a fost acoperita cu un mesh, iar primarul Constantin Panturescu declara ca totul este pregatit. La 10.45, sicriul cu stindardul regal si cu Coroana de Otel sunt scoase din Palatul Regal spre Piata Palatului, in urmatoarea ordine: semnal de trompeta unic, un soldat care poarta crucea, clerul ortodox, sicriul purtat cei opt militari, urmat de Majestatea Sa Custodele Coroanei si Alteta sa Regala Principele Radu. Vor fi interpretate marsuri funebre si vor fi trase clopotele de la toate bisericile din imprejurimi. La ora 11.00, sicriul cu corpul neinsufletit al Regelui Mihai va fi asezat pe un catafalc in Piata Palatului Regal, iar un al doilea semnal funerar de trompeta va marca inceperea ceremoniei religioase si militare. Accesul publicului in Piata Palatului este liber, in zonele special amenajate pentru participanti. Accesul presei este liber. La ora 11.10, sicriul va fi urcat pe un afet de tun. Se va forma un cortegiu funerar, la care vor lua parte Familia Regala, militari romani, reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe Romane. Procesiunea se va face pe jos, iar afetul de tun va fi tras, in semn de omagiu, de un vehicul militar operational. De la ora 11.30 la ora 12.45, cortegiul funerar va merge pe jos, pe traseul Piata Palatului Regal â€" Calea Victoriei â€" Splaiul Independentei â€" Piata Unirii â€" Intrarea pe Dealul Mitropoliei. De la ora 12.50 la ora 14.00, la Catedrala Patriarhala va avea loc slujba de inmormantare oficiata de Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane. Publicul si presa nu vor avea acces in catedrala.
La ora 14.05, cortegiul funebru se va deplasa la Gara Regala Baneasa, pe ruta Piata Unirii, Piata Universitatii, Piata Romana, Arcul de Triumf, Sos. Kiseleff, Sos. Bucuresti-Ploiesti. Sicriul cu corpul neinsufletit al Majestatii Sale va fi transportat la ora 14.40 cu Trenul Regal de la Bucuresti la Curtea de Arges. Vor calatori in Trenul Regal Custodele Coroanei si membrii Familiei Regale a Romaniei. Prezenta presei si a publicului va fi permisa la Gara Regala Baneasa.

Trenul Regal va circula cu viteza redusa in urmatoarele localitati: Chitila (ora 14.51) â€" Titu (ora 15.41) â€" Pitesti (ora 16.46).
La ora 17.30, cortegiul funerar se va deplasa de la gara la Noua Catedrala Arhiepiscopala si Regala de la Curtea de Arges. Prezenta presei si a publicului va fi permisa la Gara din Curtea de Arges. Gara fost construita in mai putin de un an, la cererea Regelui Carol I, dupa planurile arhitectului francez care a restaurat si Manastirea Curtea de Arges si a fost data in folosinta in anul 1899. Considerata o bijuterie arhitecturala, in prezent gara este in paragina, iar astazi va fi acoperita cu un mesh care reproduce fatada cladirii. La ora 17.50, va avea loc slujba de ingropare a Regelui Mihai I in Catedrala Manastirii Curtea de Arges. La ora 18.20, sicriul va fi purtat intr-o procesiune pe jos catre Noua Catedrala Arhiepiscopala si Regala. La ora 18.40 va avea loc ceremonia religioasa a ingroparii in Noua Catedrala Arhiespiscopala si Regala. Sicriul cu trupul neinsufletit al regelui Mihai a fost adus in tara miercuri, la ora 11.00, cu o aeronava militara care a aterizat pe Aeroportul Henri Coanda, unde a avut loc o slujba religioasa. De la aeroport, sicriul cu trupul neinsufletit al Majestatii Sale a fost transportat la Castelul Peles, unde a ramas pentru cateva ore, apoi a fost adus la Bucuresti si asezat in Sala Tronului de la Palatul Regal. Aici, zeci de mii de oameni au trecut prin fata catafalcului pentru a-i aduce un ultim omagiu regelui.

Conform informatiilor transmise de Casa Regala, vor lua parte la funeraliile Regelui Mihai:

- Majestatea Sa Regele Carl XIV Gustaf al Suediei,
- Majestatea Sa Regina Silvia a Suediei, Alteta Sa Regala Marele Duce de Luxemburg,
- Majestatea Sa Regele Juan Carlos I al Spaniei, Majestatea Sa Regina Sofia a Spaniei,
- Alteta Sa Regala Principele de Wales,
- Majestatea Sa Regele Simeon al II-lea al bulgarilor,
- Majestatea Sa Regina Anne-Marie a elenilor,
- Alteta Sa Regala Principesa Muna a Iordaniei,
- Alteta Sa Regala Principesa Astrid a Belgiei,
- Alteta Sa Regala Principele Lorenz al Belgiei,
- Alteta Sa Regala Principele Mostenitor Alexandru II al Serbiei,
- Alteta Sa Regala Principesa Mostenitoare Ecaterina a Serbiei,
- Alteta Sa Regala Ducele de Braganza,
- Alteta Sa Imperiala si Regala Principele Georg al Prusiei,
- Alteta Sa Imperiala si RegalaArhiducele Karl al Austriei,
- Alteta Sa Imperiala si Regala Marea Ducesa Maria a Rusiei,
- Alteta Sa Regala Principele Mostenitor Leka II al albanezilor,
- Alteta Sa Regala Principesa Mostenitoare Elia a albanezilor,
- Excelenta Sa Seicul Rashid bin Khalifa al Khalifa al Bahrein,
- Alteta Sa Regala Principesa Rym a Iordaniei,
- Alteta Sa Regala Marele Duce de Baden, Alteta Sa Imperiala si Regala Marea Ducesa de Baden,
- Alteta Sa Regala Principesa Irina a Greciei,
- Alteta Sa Regala Ducele de Vendome,
- Alteta Sa Imperiala si Regala Arhiducele Dominic al Austriei,
- Alteta Sa Imperiala si Regala Arhiducesa Emmanuella a Austriei,
- Alteta Sa Imperiala si Regala Arhiducesa Maria Magdalena a Austriei,
- Baronul Hanns von Holzhausen,
- Baroana Alexandra von Holzhausen, doamna Ferch,
- Alteta Sa Imperiala si Regala Arhiducele Georg al Austriei,
- Alteta Sa Imperiala si Regala Arhiducele Martin al Austriei,
- Alteta Sa Imperiala si Regala Arhiducesa Katharina a Austriei,
- Alteta Sa Regala Principele Emmanuel Philibert de Savoia,
- Alteta Sa Regala Principele Nikolaos al Greciei,
- Alteta Sa Regala Principele Eberhard de Wurttemberg,
- ASR Principesa Chantal a Frantei,
- Baronul Francois Xavier de Sambucy de Sorgue,
- Alteta Sa Principesa Anne de Ligne,
- Cavalerul Charles de Fabribeckers,
- Principesa Tatiana Radzivill,
- doamna Fruchaud, Dr. John Fruchaud.
Regele Mihai - care implinise 96 de ani in 25 octombrie - a incetat din viata in 5 decembrie, la resedinta sa din Elvetia.

Sursa: RTV.NET