stiripesurse.ro informeaza: Lovitura decisiva in razboiul pentru putere din ALDE. Ultima mutare a lui Tariceanu (Autoare: Roxana Popa)
Calin Popescu Tariceanu pregateste lovitura de gratie pentru Daniel Constantin. Actuala conducere bicefala a ALDE isi joaca ultimele luni de existenta. Liderii de filiale au fost convocati la Bucuresti, in cadrul unei Delegatii Permanente pentru a stabili data Congresului cand se va face trecerea la conducerea unica. In prezent, partidul este condus de Calin Popescu Tariceanu si Daniel Constantin, in calitate de copresedinti, ALDE rezultand din fuziunea Partidului Liberal Reformator, infiintat de Tariceanu, cu Partidul Conservator. O coabitare care a avut beneficiile ei, dar care pentru Tariceanu a devenit o piatra de moara, mai ales dupa ce Constantin a fost acel care a impus un protocol de consultare tripartida la nivelul coalitiei PSD-ALDE, nemultumit ca Tariceanu si Dragnea iau deciziile de unii singuri in numele actualei majoritati parlamentare. Potrivit unor surse politice din interiorul coalitiei de guvernare, Daniel Constantin nu a ezitat sa joace cu cartea plecarii gruparii sale din aceasta majoritate, daca acest protocol nu este parafat. Gestul nu a fost uitat nici de Tariceanu si nici de Dragnea, iar in lumina noilor evenimente a capatat o alta semnficatie. Victor Ponta a demarat atacul la adresa actiunilor premierului Sorin Grindeanu si ale lui Liviu Dragnea, ca sef al PSD si nu da semne ca va inceta. Considerat mai mult un apropiat al fostului premier, Daniel Constantin si gruparea fostilor PC-isti sun considerati drept o vulnerabilitate pentru stabilitatea actualei majoritati parlamentare, fiind banuit ca planuieste, impreuna cu Victor Ponta sa creeze un pol de putere, bazat pe atragerea mai multor zeci de parlamentari, cu care sa poata rasturna dupa doreste, balanta de putere in Parlament. Pe langa acest aspect, Tariceanu mai are inca un alt interes pentru inlaturarea cat mai rapida a lui Daniel Constantin din conducerea ALDE. Coalitia a inceput deja sa imparta functiile de conducere in esalonul doi si trei de conducere, dar si in institutiile deconcentrate, iar raportul de impartire de 8 la 1 in favoarea PSD, face ca bataia pe aceste posturi sa fie acerba intre oamenii celor doi co-presedinti ALDE.
- Constantin este constient ca la viitorul Congres nu are nici o sansa sa castige cursa pentru sefia ALDE. Asa ca propune Congres abia in toamna, trage de timp pentru a-si folosi influenta ramasa ca sa-si impuna o parte din proprii oamenii in posturi cheie aici la Bucuresti si in teritoriu, ne-au explicat surse din interiorul ALDE.
De cealalta parte, Tariceanu a initiat o strategie pe doua fronturi. Liderii de filiale fideli au fost pusi sa organizeze Delegatii Permanente Judetene pentru a stabili componenta propriilor delegatii la viitorul Congres, cat si sprijinul acestior organizatii pentru candidatura lui Calin Popescu Tariceanu la sefia partidului. Rand pe rand, o seria de filiale din teritoriu au iesit la rampa si au iesit organizarea cat mai rapida a Congresului.
- Nu se mai poate merge aceasta forma bicefala. Prea se arunca vina dintr-o parte in alta pentru neajunsuri sau pentru esecuri. Decizia dubla blocheaza partidul, il imobilizeaza si il sufoca tocmai acum cand este nevoie de coerenta si claritate, ne-a spus un vice ALDE, sub imperiul anonimatului.
- Exista aici o disputa, daca vreti sa intram in detalii, vizavi de dorinta filialelor locale. Exista anumite filiale care vor sa facem un congres, de jos in sus, asa cum este prevazut oarecum in normele nescrise democratice si alte filiale care vor sa faca un congres de sus in jos. Si aici sunt anumite discutii, cum sa stabilim aceste principii si dupa aceea, data congresului. Discutiile in ALDE nu au inceput de la congres, ci de la cu totul alte lucruri, care tin de ceea ce inseamna principii, se apara Constantin.
Totul va culmina in acest weekend, cand toti liderii de filiale, parlamentarii si alesii locali importanti ai ALDE au fost convocati la Bucuresti, la lucrarile Delegatiei Permanente a partidului.
- 28 de filiale vor semna pentru organizarea Congresului Extraordinar dupa Pasti, probabil in ultima saptamana a lunii aprilie. Candidaturile la sefia partidului se vor depune pe baza de motiune, ne-au explicat sursele citate.
A doau componenta a strategiei lui Tariceanu este menita sa previna ceea ce s-ar putea intampla dupa Congres. In ciuda recentelor asigurari date de Constantin ca nu va parasi partidul, Tariceanu nu vrea sa riste sa-si vada redusa zestrea de voturi in actualul Parlament, prin plecarea gruparii fostilor PC-isti din partid. Un astfel de scenariu ar diminua influenta si marja de negociere a ALDE in interiorul coalitiei si ar da impresia ca Tariceanu nu este capabil sa-si controleze propriul partid. Pentru a preintimpina o astfel de stare de lucruri, oamenii lui Tariceanu au fost insarcinati sa negocieze, om cu om, cu unii parlamentari din gruparea lui Constantin, in paralel cu intensificarea eforturilor de a atragere de noi parlamentari din zona Opozitiei pentru a completa eventualele goluri ce ar putea aparea in propriile randuri dupa Congresul ALDE. Deja se aude ca aproape o duzina de parlamentari PNL ar fi fost convinsi sa faca pasul spre ALDE, momiti cu perspectiva beneficiilor actualei guvernari.