AZI: Solutia DNA 2 (Autor: Octavian Stireanu)
Radicalizarea disputei pe tema gratierii, survenita dupa descinderea lui Klaus Iohannis in sedinta de Guvern si impinsa pana la anuntarea unui referendum aiuritor pe o tema de neinteles a adus in prim-planul atentiei marota unei noi demagogii: anti-gratierea. Dupa anti-coruptie, avem acum si anti-gratierea, noul obiectiv al Sistemului. Dar, dupa discutia de marti seara a lui Iohannis la CEDO, se pare ca s-a cam schimbat calimera. Insasi Inaltimea sa a concedat ca GRATIEREA ESTE PARTE A SOLUTIEI, ceruta ca atare de CEDO. A intrat acolo cu ideile lui si a iesit cu verdictul de la CEDO. Macar sa-si fi luat notite. Dar tot i-a ramas o scama pe creier, sasul nu se lasa: a inventat gratierea pentru cei care nici nu sunt condamnati! Cica sa se dea gratiere, DAR NU PENTRU CEI CARE O ASTEAPTA IN PARLAMENT! Intreaga ura si oftica pentru pierderea alegerilor a rabufnit in numai aceste cateva cuvinte. Marota gratierii a reprezentat, pana la intalnirea lui Iohannis de la CEDO, o imensa diversiune, care avea dublu scop: pe de o parte, resuscitarea unui personaj politic, speriat, derutat, razbunator, mediocru si care si-a pierdut busola rosturilor sale in functia de presedinte - daca le va fi avut vreodata. Pe de alta parte, este o incercare disperata a Sistemului neosecurist si a camarilei presedintelui de blocare ori deturnare a activitatii guvernamentale de la indeplinirea programului de guvernare - program a carui realizare ar consacra, definitv si ireversibil, esecul politic si moral al lui Iohannis in viata politica romaneasca. De aceea, lupta e pe viata si pe moarte. In disperare de cauza, Iohannis a aruncat strazii manipulate guma de mestecat a anti-gratierii, marfa proaspata, buna de prostit multimea. Cel care a atras atentia asupra acestui nou concept - anti-gratierea - este Octavian Andronic, intr-un recent comentariu publicat pe AmosNews. Anti-gratierea, spune cunoscutul jurnalist, a devenit o problema mai importanta decat resursele bugetare, decat dezvaluirile lui Ghita referitoare la binom si trinom si chiar decat lupta cu coruptia. Premeditarea acestei diversiuni rezulta si din faptul ca demonstratiile erau deja pregatite, cu slogane si afise cu tot, dar si cu un mecanism rapid de de mobilizare care a uimit-o pana si pe experta in materie, doamna Mungiu Pippidi, observa directorul AmosNews. Intrebarea cardinala pe care o pune Octavian Andronic este cum se explica acest interes subit fata de o problema care, totusi, este departe de a avea o influenta notabila asupra cursului existentei noastre, asa cum o au multe alte lucruri nerezolvate?. Ando da un raspuns ironic, parafrazand cu amaraciune un principiu de drept, dar care, in statul nostru neosecurist, este intors pe dos si suna astfel:
- Decat sa scape un vinovat, mai bine sa ramana la bulau o suta de nevinovati.
Vehementa cu care procurorii se opun gratierii este una politica, intrucat, fiind parte din Sistem, apara interesele acestuia, nu ale legii. Sistemul securist, prin intermediul agitatorilor din strada si al propagandei naimite, asmute opinia publica pe motive emotionale, ignorand absolut orice argument rational ale gratierii. Sistemul da munitie protestatarilor aratand cu degetul spre anumite cazuri individuale, de politicieni demonizati, despre care manipuleaza ca ar urma sa fie gratiati. Dupa care, pe de alta parte, tot ei inchid cercul, trambitand cu ajutorul propagandei ca gratierea, in general, nu e dorita de strada, de societatea civila s.a.m.d. Dupa logica puterii oculte care conduce statul, o gratiere nu este niciodata oportuna din cauza ca, printre beneficiarii sai, s-ar putea strecura si persoane care nu ar merita o astfel de clementa, constata Andronic. Este ceea a recunoscut, cu ochii rosii de furie, insusi Iohannis, marti seara, la Strasbourg.
- Eu nu exclud gratierea, dar ea nu poate fi facuta pentru politicieni, spunea Iohannis, printre dinti, la Strasbourg.
Aici este punctul nevralgic al intregii confruntari - sa nu cumva sa beneficieze de gratiere vreunul dintre dusmanii sai politici, cum ar fi Liviu Dragnea. Nu cumva ca vreunul dintre dusmanii de moarte ai Sistemului - Dan Voiculescu, de pilda - sa treaca prin sita vreunei gratieri, chiar daca ar indeplini conditiile legale. Cine stabileste, insa, criteriile dupa care, dintre toti cei care indeplinesc conditiile legale, doar unii merita sa fie gratiati si altii nu? Rezolvarea dilemei o ofera tot Octavian Andronic, care propune infiintarea unui organism de reglementare, pe care l-am putea numi Directia Nationala Antigratiere - pe scurt DNA 2, menit sa decida cine anume poate beneficia si cine nu de o gratiere legala. DNA 2 va fi responsabul cu aplicarea unui soi de criterii de integritate pentru cei care, desi ar beneficia de conditiile legale, totusi, n-ar merita sa fie gratiati. E cumva simetric cu situatia celor care pot fi, in principiu, ministri sau secretari de stat, dar numai cei care indeplinesc criteriile de integritate stabilite de SRI pot sa acceada in respectivele functii. Mecanismul acestei selectii individuale in interiorul selectiei operate de lege este imaginat si descris destul de convingator de Octavian Andronic. Ideea sa este excelenta, intrucat infiintarea acestui DNA 2 ar rezolva toate problemele. Pe de o parte, s-ar adopta ordonanta gratierii, puscariile s-ar mai decomprima si am scapa de amenzile de la CEDO. Pe de alta parte, filtrul DNA 2 ar impiedica sa beneficeze de aceasta clementa pe cei care nu ar avea dreptul moral si cetatenesc sa fie gratiati. Sunt si alte beneficii pe care infiintarea acestui organism le-ar atrage si pe care Ando le identifica in textul sau: DNA 2 ar putea organiza sondaje, si chiar referendumuri, privitoare la eliberarile inainte de termen; ar putea suplimenta progresiv pedepsele pana cand opinia civica se va induiosa si va fi dispusa sa le ierte pacatele (corectand astfel si eventualele erori de apreciere in minus ale instantelor de judecata); ar arata progresele pe care Romania le face in cadrul MCV, prin atragerea spiritului civic in actul de justitie populara etc.
- Ce ar mai ramane de reglementat ar fi doar stabilirea unor locuri si al unui calendar dupa care sustinatorii anti-gratierii ar putea manifesta liberi, nederanjati de jandarmi, oridecateori vor considera de cuviinta, mai scrie, cu deplina indreptatire, Octavian Andronic.