Scrisoare (intre)deschisa, dar foarte sincera
Catre Klaus Iohannis, Presedintele Romaniei
Domnule presedinte,
Va scriu in multipla calitate de cetatean Roman si American, de editorialist la ziarul Cotidianul (fondat de marele patriot roman Ion Ratiu), si de editor/fondator al celei mai vechi publicatii de limba roman in activitate la New York, New York Magazin. Pentru a nu fi banuit ca as avea interese politice (sau de alta natura) in Romania, vreau sa precizez ca sunt refugiat politic in Statele Unite din 20 februarie 1989 si ca traiesc si muncesc in aceasta tara dupa obtinerea azilului politic. De asemenea, trebuie sa va mai spun ca NU v-am votat in 2014, ca NU l-am votat nici pe contracandidatul Dumneavoastra, domnul Victor Ponta, preferand sa-mi anulez votul din motive personale. Votul meu a fost, de fapt, o forma de protest.
Domnule Presedinte,
Am urmarit cu mult interes prezenta Dvs. la mitingul de protest desfasurat duminica, 22 ianuarie 2014, in Piata Universitatii, si mi s-a parut incorecta si total nepotrivita participarea Dvs. la aceasta actiune alaturi de minoritatea care a pierdut alegerile parlamentare in decembrie 2016. Desi am auzit multe speculatii si scenarii privind protestul din 22 ianuarie, nu voi comenta acum si aici scopul sau legalitatea actiunii, nici drepturile Dumneavoastra constitutionale in calitate de presedinte. Romania are institutii capabile sa decida daca ati incalcat sau nu legea fundamentala a tarii prin decizia nefericita de a favoriza una dintre parti, desi eu credeam ca sunteti presedintele tuturor romanilor! Nu voi comenta nici afirmatiile Dumneavoastra conform carora O gasca de oameni politici cu probleme penale vrea sa schimbe legislatia din Romania si sa slabeasca statul de drept”, desi, din cate stiu, exista o hotarare judecatoreasca definitiva care va trimite exact in categoria celor pe care ii blamati si numai imunitatea prezidentiala face ca acea decizie a judecatorilor sa nu va transforme intr-un penal.
Domnule presedinte,
Aflu, cu mare bucurie, ca intentionati sa faceti apel la un referendum in care romanii sa se pronunte pentru sau impotriva unei legi privind amnistierea si gratierea unor unor pedepse. Initiativa Dvs. pare corecta si democratica, insa imi permit sa va sugerez cateva intrebari aditionale in formularul de vot, care ar putea linisti tumultuoasa viata politica romaneasca si ar elimina cheltuieli suplimentare in eventualitatea unor alte scrutinuri pe teme diferite.
1. Credeti ca Presedintele Romaniei ar trebui demis dupa primii doi ani de mandat, avand in vedere prestatia sa in calitate de sef al statului si implicarea in manifestatia din 22 ianuarie 2017 impotriva guvernului ales legitim?
2. Credeti ca este necesara demiterea procurorului -sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, dupa uriasul scandal cu plagiatul si dezvaluirile fugarului Sebastian Ghita privind politia politica si mafia care controleaza Justitia Romana?
3. Credeti ca este necesara o lege a raspunderii magistratilor dupa lantul de erori judiciare condamnate la CEDO, in urma Statul Roman plateste despagubiri uriase?
4. Credeti ca este necesara depolitizarea serviciilor secrete si trecerea lor sub controlul strict al Parlamentului?
5. Credeti ca Romania merge pe un drum bun in ceea ce priveste politica externa in relatia cu SUA si UE?
Domnule presedinte,
Dupa cum bine stiti, in 8 noiembrie 2016, domnul Donald J. Trump a devenit presedintele ales al Statelor Unite, iar in 20 ianuarie 2017 a avut loc ceremonia de investire a sa in cea mai inalta functie la Casa Alba, la care a participat si contra-candidata democrata, doamna Hillary Clinton. Cu acea ocazie, noul Presedinte al Statelor Unite i-a multumit public doamnei Clinton pentru gestul sau, desi sute de mii de americani protestau in strada, in marile orase americane, impotriva presedintelui. V-ati intrebat vreodata ce se putea intampla daca admiratorii invinsei in alegeri s-ar fi confruntat cu sustinatorii domnului Trump?! Poate ca aceasta lectie va folosi in viitor si clasei politice din Romania. Sper sa intelegeti ca votul cetatenilor unei tari, indiferent care ar fi ea si indiferent de rezultat, este unitatea de masura care da legitimitate NUMAI CASTIGATORILOR!
Cu deosebita stima si consideratiune,
Grigore L. Culian
New York, 24 ianuarie 2017(Ziua Unirii Principatelor Romane)