bugetul.ro informeaza: Grindeanu si Dragnea - analiza gesturilor care ii tradeaza (Autoare: Anca ANDREI)
Presedintele Klaus Iohannis a bifat in sfarsit o premiera prin care a luat prin surprindere intreaga opinie publica. L-a desemnat premier pe Sorin Grindeanu prin sms si a transmis cetatenilor Romaniei acest lucru prin intermediul unui comunicat de presa. Nemaiintalnit in istoria Romaniei si probabil a lumii. Este totusi o evolutie daca stam sa ne gandim ca motivarea respingerii lui Sevil Shhaideh a fost transmisa romanilor pe surse. Vestea l-a uimit chiar si pe presedintele PSD, Liviu Dragnea, care a aparut in conferinta de presa usor abatut, alaturi de noul premier al Romaniei. Este drept ca era si vizibil afectat de raceala, insa gesturile sale au tradat o oarecare dezamagire.
- Eu si inca 3-4 persoane cunoastem programul complet de guvernare al PSD. O sa-l invete si Sorin Grindeanu, a tinut Dragnea sa puncteze, care desi a reusit sa-si conduca partidul spre cea mai rasunatoare victorie din istoria PSD, nu se poate bucura de functia care i-ar fi revenit de drept.
Furia lui Dragnea din ultimele doua zile a fost inlocuita de dezamagire si resemnare, marcata de fiecare microgest al acestuia. Cu toate acestea liderul PSD are toate premisele sa-si contureze profilul de viitor presedinte. Insa pentru a putea realiza acest lucru trebuie sa se pozitioneze in antiteza cu presedintele Klaus Iohannis, care incearca sa-l scoata din ecuatie realizand o conexiune directa cu noul premier.

Profilul lui Sorin Grindeanu

La capatul opus, Sorin Grindeanu nu-si putea ascunde bucuria imensa. Cu un profil neslefuit inca, fostul presedinte al Consiliului Judetean Timis are potential ca dupa Ponta si Ciolos, sa devina noul Mesia politic pe care-l inscauneaza regulat romanii. Si Dragnea stie acest lucru. Sevil ar fi fost varianta care i-ar fi asigurat presedintelui PSD o dominare linistita a partidului, mai ales ca se stie ca social democratii au tendinta sa-si cam traga presul de sub picioare in deplina liniste, sub iluzia pacii.
Daca Sevil era complet fada pentru publicul larg si intruchipa tipologia functionarului clasic, ascuns in spatele biroului, inconjurat de un teanc de hartii, cu Grindeanu lucrurile stau diferit.
Acesta este tanar, are o prezenta fizica placuta si capacitatea de a-si crea fani, dar inca un discurs ezitant si pe alocuri lipsit de substanta. Deocamdata Grindeanu reprezinta el insusi o stire prin functia care i s-a acordat, insa acest lucru nu va dura prea mult, astfel ca va fi necesar sa invete sa comunice destul de rapid.
Noul premier are insa calitati de lider, iar limbajul trupului exprima un profil disciplinat si riguruos, asemanator celui pe care il are un general in fruntea unei armate. Are cateva puncte in comun cu Klaus Iohannis, care la fel intruchipeaza un politician serios si distant, insa fata de aceste, desi si Grindeanu transmide ideea de forta, pare mult mai accesibil, ceea ce pe termen lung ii va conferi un bonus de imagine. Grindeanu zambeste mult, este autentic si pare uman, ceea ce il va apropia de electorat.
Daca Grindeanu si Dragnea vor sti sa joace in echipa si sa gestioneze puterea conferita, PSD va deveni imbatabil la alegerile prezidentiale din 2019.
Ramane ca celelalte partide sa-si revina din amortire si sa ofere publicului cativa lideri puternici de partid, care sa poata face fata avalansei PSD. Momentan nu se zareste nimic in decor, singurul care a punctat (cu plus sau minus) pentru electorat fiind presedintele Klaus Iohannis, care in sfarsit a inteles ca privitul cu atentie si ingrijorare din turnul de Fildes de la Cotroceni nu-i va mai aduce un al doilea mandat.