Stiripesurse.ro: SIMULARE -Cate mandate vor obtine PSD si PNL la alegerile parlamentare. Distributia pe FIECARE judet (Autor: Lucian Negrea)
STIRIPESURSE.RO a efectuat o simulare pe formula de calcul prevazuta in legea electorala pentru alegerile parlamentare si am aflat cate mandate vor obtine PSD si PNL la alegerile parlamentare. Conform scorului politic de la alegerile locale, PSD va obtine 67 de senatori si 130 de deputati, iar PNL va obtine 52 de senatori si 105 deputati. Acestea sunt mandatele sigure ale celor doua partide, iar daca mai vine ceva pe langa, va veni ca urmare a redistribuirii AEP. Pentru PMP si ALDE este mai greu de determinat cate mandate vor obtine pentru ca aceste partide nu au mandate luate direct, ci doar la redistribuire. De asemenea, la USR nu am avem procent la care sa ne raportam, pentru ca ei au candidat la alegerile locale doar in Bucuresti. Am efectuat aceasta simulare pe fiecare judet in parte, iar scorul folosit pentru formula de calcul este cel obtinut de fiecare partid la alegerile locale din iunie, la votul pentru Consiliile Judetene. Acesta este considerat scorul politic al fiecarui partid. Formula se aplica in felul urmator: in legea electorala este prevazut numarul de mandate de senator si deputat alocat fiecarui judet. Din totalul de 100% se imparte la numarul de mandate, iar la final obtinem procentul necesar pentru un mandat de senator sau deputat. In momentul in care un partid politic atinge acest procent se numeste ca a obtinut un deputat plin sau un senator plin. Restul de voturi care le raman partidelor, dupa ce au umplut un mandat, merg la cele doua etape ale redistribuirii. In prima etapa, daca restul de voturi ramas este mare, atunci partidul cu pricina mai obtine un mandat. Daca restul de voturi ramas este mic, atunci acest procent merge la cosul national si se face o redistribuire de catre softul AEP, in asa fel incat fiecare partid sa aiba respectat procentul obtinut in alegeri in Parlament. Aceasta este celebra redistribuire pe care mizeaza partidele sa isi creasca scorul, dupa votul direct. Aceasta analiza pleaca de la scorul politic obtinut de partidele politice la alegerile locale. Doar in cazul in care la parlamentare va fi o discrepanta uriasa fata de locale, doar atunci vom avea parte de schimbari majore ale distribuirii mandatelor in Parlament. Pe site-ul STIRIPESURSE.RO gasiti simularea pentru fiecare judet in parte:
http://www.stiripesurse.ro/simulare-cate-mandate-vor-ob-ine-psd-i-pnl-in-alegeri-distribu-ia-pe-fiecare-jude_1167987.html