AmosNews: Zbor pe aripi de licurici (Autor: Octavian ȘTIREANU)
Am mai spus-o: daca dl. Iohannis citeste - inca supravietuieste; daca liber mai vorbeste - o zbarceste! Ceea ce a declarat dumnealui, joi seara, despre listele partidelor nu este o grenada pe care si-a amorsat-o la rever, ci o dinamita pe care a pus-o sub constitutionalitatea statului roman. Carol al II-lea a desfiintat partidele numai dupa ce, in prealabil, modificase in mod corespunzator Constitutia. Astfel, in decretul-lege de dizolvare a partidelor se arata ca, prin Constitutia de la 27 februarie 1938, guvernul a capatat responsabilitate numai fata de Rege. Aparuse, prin urmare, Guvernul Lui. Suna cunoscut, nu? Prin ceea ce face si cum gandeste, dl. Iohannis bate cam tot intr-acolo, chiar fara sa-si dea seama, asa cum facea proza monsieur Jourdain. Burghezul gentilom de la Cotroceni si-a cam luat viteza si risca s-alunece pe-o coaja de banana. Presedintele n-are absolut niciun drept sa comenteze deciziile interne ale unor organizatii de drept privat, cum sunt partidele. Amestecul in viata acestora a produs crime in istorie, peste tot in lume. Aaaa, ca dumnealui are o anumita parere - si anume cei cu dosare nu au ce cauta in varful politicii - e altceva. Poate si eu, si altii, gandim la fel. Dar dl presedinte nu se opreste la a-si exprima o parere, ci da ordin sa se verifice daca parerea sa este urmata de partide! Grava nu este parerea pe care o are, ci actiunea pe care parerea respectiva o declanseaza.
- Am cerut colegilor din Departamentul Politica Interna listele care s-au depus astazi, ca sa ne dam seama care partide au luat in serios mesajul meu si care au avut impresia ca nu conteaza, ne anunta cu seninatate dezarmanta dl.Iohannis.
Si, ce se va intampla oare daca dl Iohannis isi va da seama ca mesajul dumnealui chiar n-a contat? Si, de ce sa conteze? Dumnealui n-o fi aflat ca singurul lucru care conteaza in democratie este vointa poporului? Ne aflam cumva in situatia decretului-lege din 1938, prin care responsabilitatea guvernului este numai fata de presedinte si nu fata de popor? Asa cum este experimentul cu acest guvern de tehnocrati? Dar daca poporul va vota, totusi, si candidati penali, cum ii numeste dansul, ce va face dl. Iohannis? Va schimba poporul si se va repatria langa parinti, in Germania? Sau va veni in noaptea de 11 decembrie, in mijlocul demonstrantilor din Piata Universitatii, care vor cere repetarea alegerilor, intrucat acestea vor fi fost castigate de penali?! Nu ca zic, da pui cazu'! Eu am avut sansa sa conduc exact acel Departament de la Presedintie despre care vorbeste dl. Iohannis, fiind consilier prezidential cu rang de ministru, in al doilea mandat al presedintelui Ion Iliescu. Daca, atunci, trecea prin capul cuiva de la Cotroceni doar sa gandeasca, macar o secunda, la vreo asemenea verificare ori sa scoata o asemenea bomba pe gura, tara era in flacari, Mungiu isi inghitea ochelarii in direct si la ora de varf, Macovei isi taia coada in piata publica, deontologii intrau in greva foamei. Acum noi sadem si ne radem cu Lolek Klaus si Bolek Julien! Atitudinea d-lui Iohannis devine periculoasa pentru ca transforma o gandire defecta intr-un mod de actiune cu efecte antidemocratice. Ce va face dl Iohannis in situatia in care-si va da seama ca parerile dumnealui nu sunt subiect de drept constitutional, si deci nimeni nu e obligat sa le urmeze - asa cum nu toata lumea e obligata sa savureze excelenta ciorba de perisoare gatita de Prima Doamna?Siguranta inselatoare cu care dl.Iohannis aluneca gratios pe astfel de coji de banana ii vine dintr-un singur loc. Ambasadorul Klemm declarase numai cu o zi inainte:
- Il felicit pe presedintele Iohannis pentru incurajarea alegatorilor si a partidelor de a aduce la putere un Guvern integru si competent, fara probleme de coruptie.
Aaaa, va sa zica asta era semnaaaalul, era mesaaaajul! O fi. Dar e regretabil pentru un sas sa judece cu urechea si nu cu capul. Iar ca profesor de fizica, ar trebui sa stie ca portanta aripilor de licurici te poate duce in bot taman cand credeai ca ai atins astrele.