Senatorul Serban Nicolae i-a transmis ambasadorului SUA la Bucuresti, Hans G. Klemm, o scrisoare deschisa in legatura cu gestul acestuia de a se fotografia cu asa-numitul steag al Tinutului Secuiesc. Puteti citi in continuare textul scrisorii deschise, asa cum a aparut pe pagina de Facebook a senatorului Serban Nicolae.
Catre Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucuresti
In atentia Excelentei Sale, domnului Hans G. Klemm â€" ambasador
Excelenta Voastra,
Va scriu in legatura cu recentul gest prin care, cu ocazia unei vizite in judetele Harghita si Covasna, din ROMÂNIA, ati acceptat sa fiti fotografiat cu asa-numitul steag al Tinutului Secuiesc, respectiv, in legatura cu precizarile ulterioare, asa cum au fost reflectate de presa din Romania. Subiectul este unul deosebit de sensibil pentru opinia publica romaneasca. Si, in buna masura, generator de tensiuni nenecesare si contraproductive. In acest sens, pornind de la premisa ca va consider de totala buna-credinta si de absoluta buna-intentie, as vrea sa luati in considerare urmatoarele:
1. Nimeni nu contesta faptul ca sunteti ambasadorul Statelor Unite in intreaga Romanie si nici faptul ca aveti deplina libertate de deplasare si de acomodare oriunde pe teritoriul intregii noastre tari, ROMÂNIA. Niciodata, nimeni nu a fost deranjat de vizitarea diverselor zone din tara, de participarea la evenimente, ori de contactele pe care dumneavoastra ori predecesorii dumneavoastra le stabiliti cu diversi cetateni romani. Nimeni, fie oficial, fie cetatean obisnuit, nu si-ar permite sa incalce ori sa restranga regulile fundamentale de ospitalitate si de civilizatie. As spune chiar ca, in calitate de ambasador al Statelor Unite la Bucuresti, beneficiati, in mod natural, de un statut privilegiat in comparatie cu alti sefi de misiuni diplomatice acreditati in tara noastra. E normal si e bine asa.
2. Ieri ati salutat, printr-un comunicat al Ambasadei, implinirea a cinci de la punerea bazelor parteneriatului strategic Romania-SUA, prin semnarea unei Declaratii Comune de catre tarile noastre, la Washington. Sunt convins ca aceasta este pozitia reala, constanta si neechivoca a Statelor Unite ale Americii fata de intreaga Romanie.
3. Asa-numitul Tinut Secuiesc, creatie teritoriala artificiala si de data recenta, fara vreo baza istorica, juridica ori administrativa, precum si promotorii sai, contesta insa chiar dreptul Romaniei de a fi intreaga. Actiunile unora dintre cei cu care v-ati fotografiat tinand pretinsul drapel, precum ale unor acoliti ai acestora, au un profund caracter revansard si revizionist, de intoleranta si segregare.
4. La 9 septembrie, am comemorat 76 de ani de la masacrul de la Traznea (Treznea). Atunci, in 1940, trupele hortyste au ucis cu bestialitate 87 de romani si sase evrei, primii ucisi fiind cativa copii aflati cu vitele la pascut. Ieri, exact cand era data publicitatii fotografia dumneavoastra, se comemorau 76 de ani de la masacrul de la Ip. In noaptea de 13 spre 14 septembrie 1940, armatele hortyste, impreuna cu cativa localnici si o organizatie para-militara locala, au ucis, cu incredibila salbaticie, 157 de romani, civili neinarmati, copii, femei, persoane varstnice, preoti, invatatori. Ip era o comuna locuita in proportie de 70% de maghiari (conform chiar unui oficial al vremii), fiind ucisi, cu o atenta selectie, doar romani.
5. Pe fondul acestor comemorari, ce amintesc de rani extrem de dureroase pentru cetatenii tarii in care sunteti ambasador, gestul publicarii fotografiei poate fi manipulat si interpretat ca o incurajare a actiunilor extremiste, revansarde si intolerante ale unor politicieni din Harghita si Covasna. Nu putem, oricat am vrea, sa facem abstractie si de contextul unor evenimente recente, cum ar fi neinspirata declaratie a ambasadorului Petit, la Chisinau, in legatura cu Romania si Republica Moldova, sau interviul presedintelui Federatiei Ruse, care evoca posibilitatea revizuirii granitelor Romaniei ori Ungariei, asa cum a fost acestea fixate la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Excelenta Voastra,
Vazand cele mai sus aratate, va rog sa luati in considerare faptul ca o asemenea tema este mult prea sensibila in tara noastra si ca buna-intentie si buna-credinta pot fi manipulate si folosite altfel decat ar trebui, in mod onest si loial, sa va doriti. Intre tarile noastre exista un solid parteneriat, bazat pe o deplina incredere reciproca. Intr-un asemenea parteneriat, eventuale lectii de corectitudine politica, de modernitate si de legalitate sunt neinspirate si chiar daunatoare. Probabil ati observat ca reactiile opiniei publice din tara noastra sunt in sensul celor aratate aici. Va rog sa credeti ca ani de zile de eforturi oneste, de complexe actiuni comune si de declaratii asumate de Statele Unite ale Americii si de Romania la cel mai inalt nivel sunt grav torpilate de gesturi aparent marunte prin care definitia constitutionala a statului roman, democratia ori caracterul de stat de drept, sunt puse sub semnul dubiului. Totusi, aveti sansa de a face un gest care sa clarifice toate cele aratate. Un gest, in egala masura, de curtoazie si de demnitate pentru un ambasador. Sa prezentati public scuze personale fata de toti cetatenii romani, indiferent de etnie, care s-au simtit ofensati de publicarea fotografiei respective si a contextului aferent, reiterand pozitia constanta si neechivoca a Statelor Unite ale Americii in relatia cu Romania, in care statalitatea Romaniei si respectarea Constitutiei sale nu sunt teme negociabile, relatiile comune fiind dedicate, in intregime, proiectelor de viitor, parteneriatului strategic si cooperarii extinse. Sunt convins ca veti fi placut surprins de reactia opiniei publice din Romania, fata de un asemenea gest. Insa, daca apreciati ca explicatiile date deja sunt suficiente, ca sustinerile care au insotit publicarea acelei fotografii sunt corecte si ca asemenea chestiuni tin de atributiile unui ambasador, cel mai corect gest ar fi sa solicitati Departamentului de Stat de la Washington rechemarea dumneavoastra in regim de urgenta de la post si terminarea, de indata, a mandatului de ambasador in intreaga Romanie.
Excelenta Voastra,
Prezentul demers este unul onest, de totala buna-credinta, care pleaca de la premisa absoluta a bunelor dumneavoastra intentii in corecta si eficienta exercitare a mandatului de ambasador al Statelor Unite ale Americii la Bucuresti.
Cu aleasa consideratie,
Serban Nicolae
senator
Bucuresti, 14 septembrie 2016