HotNews.ro informeaza: Ambasadorul SUA s-a fotografiat cu steagul Tinutului Secuiesc. Primarul din Sfantu Gheorghe: Steagul a devenit si simbolul lipsei de respect al autoritatilor fata de comunitatea secuiasca.
Ambasadorul SUA la Bucuresti, Hans Klemm, s-a fotografiat alaturi de lideri ai UDMR in timp ce tinea in mana steagul Tinutului Secuiesc. Fotografia a fost postata de Antal Arpad, primarul municipiului Sfantu Gheorghe, pe contul sau de Facebook. In fotografie mai apar Antal Arpad (stanga) si Tamas Sandor, presedintele Consiliului Judetean Covasna (dreapta). UPDATE: Antal Arpad a precizat pe Facebook ca ambasadorului SUA i-am facut cadou un steag al comunitatii secuiesti, steag care a devenit si simbolul lipsei de respect al autoritatilor fata de comunitatea secuiasca. Mentionez, ca acest steag a fost folosit prima data in 1599, cand secuii au luptat alaturi de Mihai Viteazul. Fotografia a fost realizata in timpul discutiilor purtate de Klemm cu autoritatile locale, cu ocazia unei vizite facute de ambasador din Covasna pe 13 septembrie. La finalul vizitei, Hans Klemm a spus intr-o discutie cu presa citata de Agerpres ca este CONFUZ in ce priveste problemele interetnice ridicate, deoarece pozitiile au fost diametral opuse, iar concluzia sa a fost ca trebuie sa studieze situatia. Chestiunea steagului Tinutului Secuiesc este una extrem de controversata in zona. Fotografia apare in pre-campania electorala pentru alegerile prezidentiale, o campanie in care nationalismul se profileaza ca una dintre temele principale de dezbatere. HotNews.ro a adresat Ambasadei SUA intrebari legate de contextul in care a fost realizata fotografia. Vom publica raspunsurile imediat ce le vom primi. Este al doilea gest public controversat facut de un diplomat american in zona, dupa ce ambasadorul la Chisinau, James Pettit, declarase in urma cu doua saptamani:
- MOLDOVA TREBUIE SA RAMANA UN STAT SUVERAN SI INDEPENDENT IN CADRUL UNOR GRANITE SIGURE. ALATURAREA ROMANIEI DE EXEMPLU, CA O CALE DE A INTRA IN UE SAU PENTRU ORICE ALT MOTIV, NU ESTE O ALEGERE PRACTICA SI NU ESTE O ALEGERE CARE VA FACE LUCRURILE MAI BUNE AICI IN MOLDOVA.

Ce a scris Antal Arpad pe Facebook

Fotografia a fost insotita si de o postare scrisa de Antal Arpad, primarul orasului Sfantu Gheorghe. Iata textul integral al postarii:
- Ambasadorul SUA a efectuat o vizita la Sfantu Gheorghe. Valorile reprezentate de SUA, bunastarea, democratia au provenit si provin din Vest, ca atare si noi privim in aceasta directie. Astazi insa, am adresat ambasadorului SUA urmatoarele intrebari: cum este posibila libertatea de religie cand sunt confiscate bunurile cultelor; democratia este intrepretata in SUA ca si in Bucuresti, daca trei lupi si o mioara se intalnesc, atunci voteaza in mod democratic ce servesc la cina? Reprezinta egalitate faptul ca suntem zilnic hartuiti pentru ca dorim sa ne folosim steagul, in timp ce alte judete au aceasta libertate, este in ordine ca noi suntem citati zi de zi in instante pentru ca un om care are in spate diferite sisteme ne denunta in mod permament si chiar ieri am primit o somatie sa inlaturam denumirea maghiara a Colegiului Szekely Miko de pe frontispiciul cladirii care a fost inscriptionata acum o suta de ani? I-am spus domnului Ambasador ca justitia independenta romana ma va obliga sa indepartez inscriptia maghiara de pe o cladire monument istoric, in caz contrar imi aplica o amenda contraventionala de 150 de Euro pe zi. Este asta democratie privind din SUA? Am adus la cunostinta ambasadorului ca s-a finalizat un proiect de regionalizare prin care se scot din mainile comunitatii maghiare autoritatile locale si se doreste introducerea/asimilarea maghiarilor din Tinutul Secuiesc intr-o regiune in care maghiarii nu vor mai fi majoritari. In legatura cu aceste aspecte, noi am aratat ca in anumite aspecte nu exista compromis, ca urmare, astfel cum am impiedicat pe vremea lui Ceausescu ca judetul Covasna sa fie desfiintat si asimilat, cum ne-am confruntat cu proiectul de regionalizare a lui Basescu sau Dragnea, asa vom infrunta pe oricine, pentru ca exista subiecte in care nu putem si nu vom face niciun compromis.

Contextul vizitei lui Hans Klemm in Covasna

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, Hans Klemm, a vizitat marti judetul Covasna pentru a doua oara in decurs de un an de la preluarea functiei, la invitatia autoritatilor locale. Hans Klemm a declarat la o conferinta de presa ca a avut intalniri cu oficialitatile din judetele Covasna si Harghita si a obtinut informatii legate de viata economica si sociala a zonei. Ambasadorul SUA a participat la inaugurarea Raftului american de la Biblioteca Judeteana din Sfantu Gheorghe, unde a facut o donatie de carte in valoare de aproape 2.600 de dolari americani.

Ce a discutat ambasadorul SUA cu autoritatile locale

Autoritatile locale din judetul Covasna i-au cerut ambasadorului SUA sprijin pentru comunitatea maghiara privind o serie de revendicari precum si in ce priveste pastrarea si afirmarea identitatii nationale, potrivit Agerpres. Presedintele Consiliului Judetean Covasna, Tamas Sandor, a declarat, dupa intalnirea cu diplomatul american, ca scopul intrevederii nu a fost de a ne plange, ci de a cauta parteneri pentru rezolvarea problemelor noastre specifice. Tamas a declarat ca i-a adus la cunostinta ambasadorului SUA ca, in ultimii zece ani, se inregistreaza un regres in ce priveste respectarea legii si drepturilor comunitatii maghiare. Tamas a spus ca in Romania are loc o renationalizare in loc de retrocedare a unor proprietati, printre care si imobile ce au apartinut comunitatii sau cultelor maghiare, precum si o recentralizatre in locul descentralizarii. Tamas Sandor a mai spus, potrivit Agerpres, ca l-a informat pe ambasadorul SUA si cu privire la o dubla masura aplicata de justitie si institutiile statului roman in ce priveste drepturile minoritatii maghiare in raport cu ale majoritatii romane. El a sustinut ca, in timp ce autoritatile interzic arborarea steagului secuiesc pe institutiile publice din judetele Covasna, Harghita si Mures, steagul Bucovinei este arborat in mod oficial, cu ceremonie militara, preoti si oficialitati.
- Este o dubla masura pentru aplicarea legii cetatenilor romani. Am spus ca Romania nu este numai a romanilor, este a tuturor cetatenilor romani, este si tara mea si vreau sa traiesc in tara asta conform Constitutiei si legilor in vigoare asa cum traiesc si altii. Doleantele noastre se pot rezolva ca in Tirolul de Sud, unde Parlamentul de la Roma a acordat autonomie teritoriala pentru Tirolul de Sud si a rezolvat astfel doua probleme, pe de o parte pace interetnica intre italieni si germani, bastinasi in acea regiune, si dezvoltare economica, pe de alta parte. Nu vrem nimic altceva decat ca aceste modele europene sa se aplice si la noi in tara, in tinutul secuiesc, pentru ca vrem sa traim in pace si prosperitate, a declarat Tamas Sandor, citat de Agerpres. La intalnire a participat si episcopul reformat Kato Bela, care l-a informat pe ambasadorul SUA cu privire la blocarea" retrocedarii proprietatilor bisericilor istorice maghiare, precum si cu privire la recenta sa vizita in Statele Unite, unde s-a intalnit cu o serie de congresmani americani pe aceasta tema. Primarul municipiului Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat ca asteapta din partea ambasadei SUA o implicare mult mai profunda si mai activa in ce priveste problemele ridicate.
- Am spus domnului ambasador ca noi suntem cetateni loiali ai acestui stat, ai Romaniei, si, totusi, de aproape o suta de ani, suntem priviti cu neincredere si nu suntem iubiti in aceasta tara. Probabil sunt doua motive, pe de o parte pentru ca suntem foarte directi si spunem mereu adevarul si pentru ca ne iubim pamantul natal si, in ciuda presiunilor la care suntem supusi de aproape o suta de ani, nu plecam, ramanem aici si avem o imagine a viitorului si pentru copiii si nepotii nostri pe aceste meleaguri. Am spus ca asteptam din partea SUA o implicare mai profunda si mai activa in ce priveste problemele care preocupa comunitatea maghiara, a spus Antal Arpad, citat de Agerpres.
El a mai mentionat ca in cadrul intrevederii a vorbit si despre proiectul de regionalizare a Romaniei, iar in context a opinat ca proiectul propus de autoritatile de la Bucuresti are ca scop diluarea comunitatii maghiare in ce priveste capacitatea de luare a deciziei la nivel regional.
- Sunt chestiuni cu care nu facem compromisuri cu nimeni, a conchis Antal Arpad.
Prefectul judetului Covasna, Sebastian Cucu, care a avut o intrevedere separata cu ambasadorul SUA, a declarat ca in cadrul discutiei s-au abordat diverse probleme, legate inclusiv de dezvoltarea locala, educatie si relatii interetnice, iar in priveste problemele ridicate de reprezentatii autoritatilor locale si ai comunitatii maghiare, i-a explicat diplomatului american ca toate masurile au fost luate in mod legal, pe baza legii si a deciziilor instantelor judecatoresti, prin urmare nu poate fi acuzat de exces de putere.
- Cred ca am reusit sa argumentez foarte bine fiecare problema abordata. As fi vrut ca domnul ambasador Klemm sa plece lamurit, sa fi inteles si sa aiba o imagine cat mai corecta asupra realitatilor din zona, a declarat pentru AGERPRES prefectul Sebastian Cucu.
- Fiind prima mea vizita in Harghita, este o oportunitate pentru mine sa invat despre judet, dar si despre provocarile pe care le intampinati aici, in Harghita. In plus, este o oportunitate sa le explic presedintelui si primarului prioritatile mele ca ambasador in Romania. Acestea sunt sa promovam securitatea tarilor noastre, sa promovam democratia si o guvernare puternica si libera si, in special in aceasta zona, un lucru foarte important pentru ambasada mea si pentru Statele Unite este respectarea minoritatilor si promovarea prosperitatii, a spus ambasadorul Hans Klemm la finalul intalnirii cu autoritatile locale, citat de Agerpres.

Sursa: hotnews.ro