rfi.ro informeaza: De ce e importanta, nu doar pe plan bilateral, vizita lui Francois Hollande in Romania (Autor: Vasile Damian)
Pentru prima data de aproape doua decenii, un presedinte francez vine in vizita de stat la Bucuresti. Un eveniment in sine. Ocazie pentru socialistul Francois Hollande de a saluta angajamentul european al Romaniei si de a aprofunda relatia bilaterala cu Bucurestiul. O relatie bogata, nu doar politic si economic ci si cultural. De ce este importanta aceasta vizita de doua zile si ce semnificatii are ea?
Vizita in Romania a lui Francois Hollande are inainte de toate o valoare nu doar simbolica ci si politica: e prima vizita de stat efectuata in Romania de un presedinte francez in, practic, ultimii 20 de ani. Conservatorul Jacques Chirac efectuase o vizita de stat de doua zile la Bucuresti in februarie 1997 fiind precedat in perioada post-comunista doar de presedintele socialist Francois Mitterrand. Acesta vizitase Romania in aprilie 1991, la nici doi ani dupa prabusirea regimului Ceausescu. Predecesorul lui Hollande, conservatorul Nicolas Sarkozy, nu efectuase, in 2008, in Romania decat o vizita de lucru. Ea avea sa ramana in memorie, inclusiv a celor de la Palatul Elysee, prin scurtimea ei - doar ceva mai mult de 4 ore. E adevarat ca in cursul acelei vizite avea sa se semneze Parteneriatul strategic dintre cele doua state. Sarkozy, acum 8 ani, a fost deci si ultimul presedinte francez care a venit in Romania. Doar in ultimul an si jumatate insa, atat presedintele Romaniei cat si premierul de la Bucuresti au fost fiecare de cate doua ori la Paris. Venise deci momentul pentru un puternic gest politic si in sens invers.
Parisul lauda dorinta puternica a Romaniei de a se implica in dosarele europene
Actuala vizita de doua zile a lui Hollande in Romania se inscrie apoi intr-o perspectiva mult mai larga, europeana. La sfarsitul saptamanii are loc Consiliul informal de la Bratislava, extrem de important pentru viitorul constructiei europene. Prezenta presedintelui francez la Bucuresti permite asadar nu doar sa sublinieze legaturile istorice dintre Franta si Romania ci sa coordoneze si pozitiile celor doua state in fata viitoarelor sfidari cu care se va confrunta Europa. Parisul lauda dorinta puternica a Romaniei de a se implica in dosarele europene . In ochii oficialilor francezi, Romania e diferita de celelalte state est-europene si in particular cele din grupul de la Visegrad '.
Legaturile franco-romane nu sunt insa numai istorice sau politice. Cooperarea economica dintre cele doua state este veche si extrem de intensa: Franta este al patrulea partener al Romaniei dar o firma romaneasca, Dacia, filiala a uneia franceze, Renault, este prima societate din Romania. Nu-i deci de mirare ca Francois Hollande este insotit in voiajul sau de un important grup de oameni de afaceri - 30 la numar - semn al importantei pe care o acorda Romaniei. Patroni care, fara indoiala, spera sa urmeze reusita Dacia-Renault. Inaugurarea uzinei de elicoptere Airbus de la Brasov demonstreaza increderea pe care o au europenii, si in particular francezii, in investitiile din Romania dar si in personalul calificat de la fata locului. De notat ca dupa ce a fost dominata de marile grupuri industriale, prezenta economica franceza actuala e formata in mare parte din IMM-uri, foarte active in sectoare precum ingineria, jocurile video dar si in domeniul turismului.
Cooperarea bilaterala in sectoare precum tehnologiile de varf sau stiintele " Hollande va vizita si centrul european de energie nucleara reprezentat de laserul de la Magurele " ilustreaza in fapt cel mai bine Europa de maine pe care si-o doreste Parisul : O EUROPA A INVESTITIILOR, A TEHNOLOGIILOR DE VIITOR SI A SECURITATII.
Sunt salutate eforturile si progresele considerabile facute de Romania in combaterea coruptiei
Nu se vor evita de pe agenda actualelor discutii nici teme sensibile care au putut provoca tensiuni in trecut intre Bucuresti si Paris. Aderarea Romaniei la spatiul de libera circulatie Schengen si chestiunea romilor sunt aceste dosare zise cu probleme de precedentii responsabili francezi. Actuala conducere de la Paris recunoaste insa deschis eforturile si progresele considerabile facute de Romania in combaterea coruptiei si a crimei organízate.
- Dosarul Schengen va fi abordat in perspectiva intaririi frontierelor europene iar o decizie privind aderarea tarii la Schengen se va lua in concertare cu alte state europene , spun surse oficiale franceze. In ceeace priveste dosarul romilor, la Paris se subliniaza cooperarea bilaterala " inclusiv politieneasca - ce urmareste combaterea retelelor criminale care-i exploateaza pe romi. Aceasta cooperare ar putea fi intarita ' mai afirma Parisul, capitala ce si-ar dori ca ' dosarul romilor sa fie luat mai mult in dezbatere si la nivel european pentru a crea un cadru ce-ar permite statelor de origine ale populatiilor rome sa-si asume responsabilitatile de a-i integra .
Pe langa cooperarea politica si economica, Foaia de parcurs a parteneriatului strategic, actualizata anul acesta, prevede printre alte si cooperarea culturala. Membra a Francofoniei de mai bine de doua decenii, Romania gazduieste pe teritoriul ei o serie de centre culturale si lingvistice. In plus, franceza este studiata azi de mai bine de jumatate dintre elevii romani si e vorbita de un sfert din populatia romana. Daca peste o mie de studenti francezi invata actualmente in diverse institutii din Romania, mai bine de 5 mii de tineri romani au facut drumul invers pentru a studia in universitatile din Hexagon.
Vizita la Bucuresti a lui Hollande ? Un adevarat succes , spune deja Parisul
In fine, o dovada suplimentara a excelentei intelegeri franco-romane, vizita lui Francois Hollande la Bucuresti va permite confirmarea organizarii in 2018 a sezonului cultural incrucisat, an care va coincide cu centenarul constituirii Romaniei moderne, realizare facuta si atunci cu un puternic sprijin francez. Rezumand aceasta vizita la Bucuresti a presedintelui francez, unii observatori nu ezita sa spuna ca actuala relatie franco-romana este cea mai buna din ultimii zece ani. Nu-i deci de mirare ca autoritatile franceze o descriu deja ca pe un adevarat succes .