AmosNews: Da-ne, Doamne, un CAP! (Autor: Octavian STIREANU)
Viata e ironica. In anii '60, regimul democrat-popular a facut o campanie de inscriere fortata a taranilor in ceea ce in termeni moderni se cheama forme asociative.
Mai intai, ele se chemau intovarasiri, care pastrau proprietatea taranilor asupra pamantului si atelajelor. Ele au facut trecerea spre gospodariile agricole colective, transformate apoi in cooperative agricole de productie. Incheierea cooperativizarii agriculturii si, prin asta, victoria deplina si definitiva a socialismului la orase si sate, cum se spunea in epoca, a fost marcata printr-o mareata adunare populara, organizata la Pavilionul Expozitiei, in 1961, si la care au participat peste 11.000 de tarani.
Pentru succesul acestei opere istorice au fost folosite din greu diferite parghii, mai mult sau mai putin coercitive. De pilda, ani in sir copiii nu se puteau inscrie la liceu ori la facultate daca nu aduceau dovada ca parintii lor sunt membri CAP sau au cedat pamantul la IAS. Un rol important li s-a incredintat in acea campanie si preotilor, care, in schimbul pastrarii sutanei, au fost somati de diriguitorii regimului sa faca opera de lamurire a taranilor sa se inscrie in Colectiva.
Dupa o jumatate de secol, roata vietii se intoarce. In prezent, exista un consens ca una dintre numeroasele probleme cu care se confrunta agricultura romaneasca este reticenta producatorilor agricoli de a se organiza in cooperative. Asocierea este si o conditie impusa de Comisia Europeana pentru acordarea de fonduri nerambursabile. Guvernul de tehnocrati, care numai comunist nu se poate numi, a luat taurul de coarne si a trecut in Proiectul de tara, prezentat recent, obiectivul de a creste procentul de tarani inscrisi intr-o forma asociativa, de la 1% cat este in prezent, la 20% pana in 2020. Pentru acest an, tinta este de 3%. Pentru a-i determina pe producatorii individuali sa se inscrie in asemenea CAP-uri, sunt preconizate campanii de informare prin televiziunea publica, consiliere de la Camerele Agricole, dar si â€" ce sa vezi! â€" implicarea bisericii, care are peste 80% incredere in mediul rural!
In lucru este si un protocol care va fi semnat pe aceasta tema intre Biserica si Ministerul Agriculturii. Executivul a pregatit deja si un buget: 10 milioane de lei, pentru 5 ani. Ministerul Agriculturii mai are o experienta in colaborarea cu Biserica. In urma cu 3 ani, intre cele doua institutii a fost incheiat un protocol prin care preotii au incercat sa ii convinga pe tarani sa acceseze fonduri europene.