AmosNews: Un pas rusinos (Autor: Octavian STIREANU)
Prin numirea Liviei Stanciu la Curtea Constitutionala, presedintele Romaniei a risipit definitiv sperantele ca este capabil sa inteleaga nevoia de democratie a societatii romanesti.
In loc sa provoace un punct de inflexiune si sa dea un semnal ca dominatia Binomului trebuie sa inceteze, dl Iohannis nu face decat sa consolideze regimul basist. Hora statului de drept se invarte, in continuare, de aceleasi personaje. Basescu l-a propulsat pe Daniel Morar, asa cum Iohannis procedeaza cu Livia Stanciu. Si n-ar fi deloc de mirare ca, in locul Liviei Stanciu, sa-l numeasca pe actualul vicepresedinte si sef al Servicului Securitate (chiar asa!) din ICCJ, Ionut Matei.
Pas cu pas, dl Iohannis se dovedeste tot mai mult a fi omul care executa niste ordine si nicidecum barbatul de stat capabil sa dea un sens modern, democratic, liber vietii romanesti.
Semne ale faptului ca teoriile sale despre Romania lucrului bine facut sunt apa de ploaie au fost mai demult. De pilda, atunci cand a chemat partidele la ordine si le-a pus sa semneze ca, in Parlament, vor da un vot imperativ - deci anticonstitutional -pentru legile Big Brother. Prin acea actiune politica, dl Iohannis s-a plasat in mod fundamental impotriva sensului democratic, intrucat a fortat mecanisme de control ale statului impotriva cetatenilor. Or, sensul democratic este total opus: cetatenii sunt cei care trebuie sa controleze statul, iar presedintele trebuie sa le asigure mecanismele corespunzatoare! Dl Iohannis ignora sistematic aceasta lectie elementara.
Fosta procuroare comunista Livia Stanciu ajunge judecator la Curtea Constitutionala dupa criterii care nu tin nici de valoarea sa profesionala, nici de nivelul de cultura juridica in Drept Constitutional. Ceea ce o legitimeaza a fost practica de colaborationista zeloasa a Noii Securitati. Sub mandatul sau, judecatorii sunt instruiti la SRI, in dosare apar note de la SRI care, in numele secretomaniei tipice unui stat politienesc, nu sunt accesibile acuzatilor, iar declaratia pe care a facut-o, ca DNA va avea in dumneaei un partener de nadejde, face ocolul scolilor de Drept!
In aceasta ecuatie nici nu mai conteaza micimea motivatiei acestei desemnari, ca fiind multumirea adusa celei care a decis, practic, rezultatul ultimelor alegeri prezidentiale.
Propriile derapaje anterioare de la democratie ale presedintelui puteau sa arate oricui care este sistemul pe care acesta isi sprijina puterea si caruia ii datoreaza functia. Asa ca, numirea lui Stanciu la Curtea Constitutionala nu este decat un nou si trist episod. Adica, un alt pas rusinos.