psnews.ro: PNL pierde Ardealul? Liberalii sunt izolati politic
Rezultatul final al alegerilor locale plaseaza PNL la cateva procente in spatele PSD, dar in urma negocierilor din teritoriu, social-democratii au reusit sa obtina sefia Consiliului Judetean in trei teritorii dominate de liberali.
Partidele mici, precum UDMR, ALDE si PMP, sunt ademenite cu oferte de catre social-democrati, iar PNL se vede izolat in tara. PNL a pierdut functia de presedinte de CJ in judetele Arad, Bihor si Salaj. Partidul condus de Liviu Dragnea a batut palma cu UDMR si va forma majoritatea in consilii.
Liberalii au avut sperante mari de la aceste judete, tinand cont ca la Cluj-Napoca a castigat Emil Boc, iar in Oradea invingator este chiar Ilie Bolojan. Rezultatul dezastruos al negocierilor poate fi explicat si prin prisma crizei de lideri cu care se confrunta PNL. Dupa ce PMP a facut alianta cu liberalii in Ilfov, Traian Basescu a lasat sa se inteleaga ca doar insistentele lui Marian Petrache au dus la aceasta majoritate in Consiliul Judetean, altfel Miscarea Populara trecea in tabara PSD. In cazul in care liberalii aveau un Marian Petrache in fiecare judet, poate ca lucrurile stateau diferit.
Pe de alta parte, faptul ca partidele mici se feresc de PNL demonstreaza ca acestea nu mai au incredere in formatiunea politica condusa de Blaga si Gorghiu. Cu alte cuvinte, nu mai poti fi sigur de o oferta pusa pe masa de liberali, dupa ce acestia au schimbat patru candidati la Primaria Capitalei. Credibilitatea partidului, atat in relatia cu electoratul, cat si in colaborarea cu partenerii politici, a scazut considerabil in urma deciziilor pripite din campania electorala. PNL intra pe un trend descendent. Infrangerea dureroasa nu e reprezentata de cele circa 5 procente in urma PSD-ului, ci de faptul ca nu pot obtine functia de presedinte de Consiliu Judetean in cat mai multe zone din tara.
Aceste mutari din teritoriu contureaza partial si urmatoarea majoritate din Parlament, dupa alegerile din toamna. Singura sansa ca PNL sa se salveze din aceasta prabusire este victoria. Liberalii trebuie sa castige alegerile parlamentare ca sa atraga partidele mici, altfel nu vor reusi sa concureze cu ofertele social-democratilor. Se anunta o vara caniculara pentru PNL, iar partidul risca sa explodeze in continuare, sub presiunea exercitata de nemultumirile liderilor locali. Un PSD care domina cele mai multe judete din tara este, totodata, un partid cu prima sansa la victorie in alegerile parlamentare.