Senatorul Florian-Dorel Bodog a sustinut o declaratie politica, de la tribuna Senatului Romaniei, intitulata: Ziua Europei, prilej de mandrie nationala.Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
In fiecare an, data de 9 mai are o semnificatie deosebita: este sarbatoarea Europei si, implicit, a pacii si a unitatii europene. Aceasta data marcheaza momentul istoric la care a fost pronuntata Declaratia Schuman, in cadrul faimosului discurs de la Paris. In acest fel, s-a stabilit o noua forma de cooperare politica si economica in Europa, care a inlaturat posibilele focare de conflict intre natiunile acesteia.
Si anul acesta, ca in cei precedenti, cu aceasta ocazie, sute de mii de cetateni de pe intreg continentul au participat la evenimente, manifestatii, vizite in cadrul institutiilor europene, dezbateri sau concerte pentru a marca asa cum se cuvine semnificatia si importanta faptului de a fi european.
Din punctul de vedere al Romaniei si al romanilor, aceasta zi capata o semnificatie din ce in ce mai insemnata, cu atat mai mult cu cat suntem la doar cateva luni distanta de a sarbatori un deceniu de apartenenta la Uniunea Europeana. A fost un deceniu in care aceasta apartenenta ne-a adus stabilitate, prosperitate, deschidere catre vecini si o aprofundare a valorilor care sa ne permita sa ne consideram cu adevarat europeni.
Tara noastra se poate mandri cu o majoritate covarsitoare de cetateni pentru care apartenenta la Uniunea Europeana si valorile europene inseamna enorm. Aproximativ 70% din populatia tarii noastre se declara in egala masura romani si cetateni europeni, iar peste 65% considera ca ultimul deceniu al Romaniei in Europa a fost marcat de dezvoltare, deschidere, cooperare si pace.
Tinand cont de perioada tumultoasa in care traim, marcata de grave amenintari si atentate la adresa securitatii statelor membre si la siguranta europenilor, este nevoie, mai mult ca oricand, sa fim uniti, sa fim solidari si sa depunem toate eforturile pentru a pastra Europa asa cum este ea astazi, asa cum ne dorim sa fie si in viitor. Nu trebuie sa uitam nicio clipa ca, individual, fiecare dintre statele membre, fiecare dintre noi suntem vulnerabili, pe cand impreuna am fost si vom fi intotdeauna puternici.
Aceasta este lectia pe care trebuie sa o intelegem si sa o transmitem si generatiilor care ne urmeaza, astfel incat 9 mai sa ramana multe decenii si, de ce nu, secole de acum inainte ziua bucuriei de a fi impreuna si ziua marii familii europene.