Senatorul Bodog Florian-Dorel a sustinut o declaratie politica, intitulata: Lipsa de predictibilitate afecteaza grav sanatatea sistemului politic romanesc. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Suntem doar cu doua zile inaintea debutului campaniei electorale pentru alegerea autoritatilor publice locale, iar tara noastra se confrunta cu o situatie fara precedent: nu stim nici la aceasta ora modalitatea prin care vor fi alese aceste autoritati. Curtea Constitutionala se va pronunta abia astazi daca aceste alegeri se vor organiza intr-un singur tur sau vor fi doua tururi de scrutin.
In ce alta tara civilizata credeti ca se mai poate intampla asa ceva? Unde in Europa credeti ca mai exista o astfel de stare de incertitudine, care ajunge deja cronica la noi? Pentru o democratie functionala, aceasta instabilitate si lipsa de predictibilitate sunt inacceptabile. Ele vin sa erodeze temeliile democratice ale sistemului nostru politic.
Legat de problema de fond, numarul tururilor de scrutin pentru alegerea primarilor, din punctul meu de vedere, este o tema falsa, care a fost avansata de conducerea PNL doar din dorinta de a lovi in PSD si de a mai castiga cateva puncte electorale. Pentru ca nu este in stare sa prezinte o alternativa credibila si candidati care sa vina cu solutii eficiente la problemele romanilor, PNL incearca sa foloseasca electoral o tema, de altfel, serioasa si legitima. Nu cred insa ca romanii se vor lasa usor pacaliti, mai ales ca, in alegerile pentru primarii localitatilor, prea putin conteaza sigla partidului, cat mai ales calitatile personale ale candidatilor. Asa ca, in loc sa se preocupe de astfel de aspecte formale, PNL ar trebui sa-si selecteze mai bine candidatii. Totodata, imi exprim convingerea ca, indiferent de verdictul de astazi al Curtii Constitutionale, PSD va castiga alegerile locale din iunie.
Ne mai despart sase luni pana la alegerile parlamentare si, din pacate, nici in cazul acestora situatia nu se prezinta mai bine. Noi nici acum nu stim dupa ce reguli vor fi ele organizate, care va fi numarul exact de parlamentari sau prin ce sistem vor fi alesi etc. Iata, asadar, Parlamentul si Guvernul Romaniei mai transmit inca un semnal prost atat romanilor, cat si partenerilor nostri europeni si euroatlantici. Transmitem nu doar ca suntem dezorganizati, dar si ca suntem incapabili sa stabilim un consens minimal intr-o problema ce vizeaza regulile jocului democratic.