psnews.ro: SRS atentioneaza: Ne aflam in prezenta unei catastrofe!
In cel mai recent articol publicat pe blogul personal, intitulat: Cine raspunde pentru catastrofa Ciolos?, jurnalistul Sorin Rosca Stanescu trage un semnal de alarma privind situatia actuala a Romaniei.
Potrivit lui SRS, Guvernul Ciolos reprezinta o catastrofa mult mai mare decat era preconizata chiar si de catre cei mai sceptici analisti politici, tine de domeniul evidentei.

Cine raspunde pentru catastrofa Ciolos?

Oare cine? Pentru a da raspuns la intrebarea din titlu va trebui ca, in prealabil, sa vedem, nu numai care sunt partile implicate in instalarea acestui Guvern, ci si ce a urmarit fiecare dintre acestea. Este de vina Klaus Iohannis pentru ca a vrut un Guvern al sau? Sunt de vina de demonstrantii, adica tinerii frumosi liberi, care s-au saturat de clasa politica? Sunt vinovate ONG-urile manipulatoare? Este de vina PSD, care nu a mai vrut sa isi fructifice majoritatea? Este de vina PNL, care a colaborat cu socialistii? Este de vina Bruxelles-ul sau FMI, care si-au plasat cozile de topor in Executivul Romaniei?
Ca acest Guvern Ciolos reprezinta o catastrofa mult mai mare decat era preconizata chiar si de catre cei mai sceptici analisti politici, tine de domeniul evidentei. Nu s-a dovedit a fi un Guvern de tehnocrati. Nici macar de birocrati, cum imi imaginam eu. Ci, de diletanti. In cel mai bun caz. Si asta daca, in unele situatii, nu este vorba chiar de rea-vointa. Eu unul imi imaginam ca acest Guvern Ciolos va fi unul de tranzitie si ca, in cel mai bun caz, va fi capabil sa administreze, in conditii rezonabile, tara si sa pregateasca, tot in conditii rezonabile, alegeri libere. Nu am suspectat niciodata acest Guvern ar putea sa aiba o viziune pe termen lung si asta din simplul motiv ca fiind un Guvern de tranzitie, din afara partidelor politice, dar navigand, totusi, pe motoare politice ar fi fost cu neputinta sa faca gaura in cer. De aceea, chiar din prima zi, l-am denumit Guvernul sac de box.
Nu banuiam insa ca vom ajunge la rezultate de tip catastrofal. In materie de colectare de impozite si taxe. In domeniul salarizarii. In privinta asistentei medicale. In invatamant. In accesarea fondurilor europene. In domeniul investitional. Dar asa a fost sa fie. Cine este vinovat?
Ce au vrut cei circa 30.000 de manifestanti impotriva Guvernului Ponta, la data la care ONG-urile nu se mobilizasera inca pentru a-i manipula? Au vrut ca Victor Ponta sa demisioneze, Guvernul asumandu-si raspunderea pentru drama de la Colectiv, dupa ce nu a existat niciun fel de asumare in raport cu punerea sub acuzatie penala a premierului. Cererea era pe deplin justificata. Strada, in sensul acestui spatiu al libertatii, nu a vrut altceva. Decat cel mult o atentionare si o sanctionare si o energizare a clasei politice. Scoatem strada din cauza.
Ce a vrut Klaus Iohannis? In calitate de presedinte, ajuns acolo cu sprijinul PNL, a dorit, si a anuntat acest lucru cat se poate de transparent, un Guvern condus de liberali. Dar Guvernul Ciolos nu este un Guvern liberal. Si nici nu poate fi. Ca atare, nu este Guvernul sau. Cum, tardiv, presedintele a si recunoscut. In conditiile in care PSD a abandonat puterea, nemaidorind sa nominalizeze, in baza majoritatii de care dispunea, un alt premier, pregatindu-se astfel pentru alegeri, iar PNL nu a facut nici cel mai mic efort pentru a ingropi o alta majoritate, dupa consultarea cu partidele, Klaus Iohannis a recurs la singura solutie posibila. Nominalizarea unei persoane din afara partidelor. Pe care multi s-au grabit sa o taxeze drept tehnocrata. Nu avea alta solutie. Dar, totusi, el isi asuma raspunderea pentru alegerea lui Ciolos. Fiindca Ciolos nu a cazut, pur si simplu, din cer. Iar Ciolos, la randul sau, isi asuma raspunderea pentru fiecare membru al cabinetului. Iar partidele parlamentare, in special, PSD si PNL, mai putin ALDE si PMP, isi asuma si ele raspunderea pentru ca au votat acest Guvern. Dupa care au votat si un buget destul de cretin, expresia filosofiei noului Executiv. Raspunderea lui Iohannis se opreste aici.
O mai mare raspundere, mult mai mare, o au, cum aratam, principalele partide politice. Dar lor li se mai adauga si ONG-urile manipulatoare. Acele cateva zeci de ONG-uri care s-au erijat in vocea societatii civile â€" in Romania exista mii de ONG-uri care isi fac treaba cu onestitate â€" si care au impus reguli. Respectivele ONG-uri sunt finantate, fie de institutii ale statului, fie de Fundatia Soros. Printre institutiile statului, la capitolul finantare mascata se numara si serviciile secrete, in special SRI. Care a procedat in asa fel incat sa existe, nu numai societati comerciale acoperite, ci si ONG-uri acoperite. Numai bine de utilizat pentru manipularea maselor in asemenea situatii. Deci, printre vinovati trebuie inclus, obligatoriu, si Serviciul Roman de Informatii.
Sunt multi analisti care afirma ca la mijloc exista si o tradare a interesului national. Cu alte cuvinte, ca Ciolos si mai multi membrii ai cabinetului sau sunt impusi de la Bruxelles si de la nivelul FMI si Bancii Mondiale, in scopul de a promova o serie de masuri, in folosul acestor institutii. Sau de a nu promova tot in interesul lor. Asemenea acuzatii vor fi descalcite de istorie. Dar, pana una-alta, intr-adevar, se poate aprecia ca o serie de activitati sau inactivitati voite ale Guvernului Ciolos au un caracter anti-national. Nu m-as grabi insa sa atribui principala responsabilitate unor etnitati externe, atata timp cat, totusi, deciziile majore s-au luat la Bucuresti.
Dupa punerea sub acuzare penala a premierului unui stat european, in persoana lui Victor Ponta, si, mai ales, dupa Colectiv, cateva zeci de mii de manifestanti din toata tara au inceput sa iasa pe strazi si sa solicite o schimbare. Cateva zeci de mii, dintr-un total de vreo 8-9 milioane. De cetateni cu drept de vot. Cum au gandit cei care s-au aflat in casa? Au fost ei sau nu, cu adevarat, reprezentati de demonstranti? Si, in definitiv, de ce nu li s-au alaturat acestora daca erau de acord cu ei? Sau de ce nu au organizat contra-manifestatii? Sunt intrebari bune. Care trebuie sa primeasca raspunsuri. La fel de bune.
Avem un corp cetatenesc suficient de consistent, de bine educat politic, pentru a interveni, in mod responsabil, in viata cetatii? Sau populatia continua sa se lase manipulata? Ca in anii '90 ? Nu cumva, partidele, asa cum sunt ele, nu reprezinta altceva decat expresia stadiului democratic al diferitelor orientari ale populatiei? Si daca asa este, atunci nu ar mai simplu sa afirmam, in mod curajos, ca cel care raspunde, cu adevarat, pentru catastrofa Ciolos este insusi cetateanul roman?
Poate ca nu. Poate ca raspunsul este infinit mai complex. Dar ceea ce este cert este ca ne aflam in prezenta unei catastrofe. Ca Romania regreseaza. Ca Romania nu progreseaza. Si ca nici macar nu a putut face acest Guvern Ciolos, astfel incat sa ne garanteaza alegeri libere si in consens cu legi bune, promovate de Executiv si adoptate de Parlament. Dimpotriva. Marea frauda electorala abia a inceput!, scrie SRS pe blogul personal.