Senatoarea Doina Silistru a sustinut o declaratie politica, intitulata: Te lepezi de Guvern? Ma lepad! Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Am asistat, luni, la un discurs istoric al presedintelui Klaus Iohannis. Pe scena Operei Nationale din Timisoara, domnia sa a atacat, mai vocal decat ii e stilul, marile taceri din ultima perioada. Care taceri, am inteles, in sfarsit, nu sunt o absenta din spatiul public, nici o lipsa de implicare, cum l-au acuzat unii sau altii, ci tocmai opusul acestora: dorinta de a aplana conflicte, de a construi consens etc. Unde, daca nu pe scena unei Opere, putea rosti presedintele tarii aceste fraze de vodevil?
Stim de-acum, domnul presedinte Iohannis cand nu este preocupat, este ingrijorat; cand nu este nici una, nici alta, urmareste cu atentie sau, dupa caz, cu interes evolutia fenomenelor si faptelor. Stim, de asemenea, ca seful statului ne vede, ne aude si ne cunoaste problemele. Iata, deci, cateva probleme care ar trebui sa il preocupe, ba chiar sa il ingrijoreze...
De departe, cea mai importanta preocupare a noastra, a romanilor, trebuie sa fie actiunea guvernamentala. Vedem, in ultimele zile, cum executivul tehnocrat condus de Dacian Ciolos a inceput sa defecteze pe ici, pe colo, in ministere esentiale. Specialistii adusi cu mare fast de prin birourile Bruxelles-ului se dovedesc, imediat ce dau piept cu problemele guvernarii, niste functionarasi timorati, fara viziune, fara solutii, fara curaj. In timp ce domnul Ciolos vizeaza reforme profunde, cu anvergura intergalactica, ministrii domniei sale clacheaza la prima tresarire a strazii.
Apropo de strada, al carei merit in daramarea unui guvern bun si numirea unui guvern slab este de o importanta, de asemenea, intergalactica.
- Presedintele nu se reprezinta pe sine, ci ii reprezinta pe cei care l-au ales, a spus domnul presedinte Iohannis la Timisoara.
Pai, de ce sa nu ducem acest exercitiu de sinceritate pana la capat? Nu mai bine, in mai devreme mentionatul spirit al construirii consensului, tot discursul de la Timisoara ar fi fost mai bun daca era doar o postare pe celebrul site de socializare de pe care se conduce Romania si care, spun analistii, l-a scos presedinte?!
Inapoi la guvern. Dorinta domnului Iohannis la inceput de mandat - alfa si omega Presedintiei - era sa aiba guvernul lui. Nu a trecut mult si, la presiunea strazii, ne-am trezit cu domnul Ciolos in functia de prim-ministru si, alaturi de fostul comisar european, cu o puzderie de functionari din capitala Europei. Ce-a facut domnul presedinte? A salutat noul executiv, i-a urat succes si la treaba!
Ajungem in prezent:
- Sunt lucruri care ma nemultumesc la acest Guvern, dar nu toate se rezolva pe scena publica. Unii au vorbit despre acest Guvern ca si cum ar fi al meu. Nu e Guvernul meu! Acest Guvern a fost o solutie, pana la alegerile din toamna acestui an, generata de o situatie de criza si la care au subscris toate partidele politice. Este Guvernul Romaniei. Si tocmai, in perspectiva acestor alegeri, cred ca a venit vremea programelor, a competitiei si a asumarii politice pe care astept sa le vad de la partidele politice.
Stimati colegi, daca asa arata Guvernul Romaniei, ma gandesc cu groaza cum va arata Guvernul presedintelui Iohannis.