stiripesurse.ro: Amestec SUA in treburile PSD? Cu ce oficial american s-a vazut in secret rivalul lui Dragnea
(Autoare: Roxana Popa)
Numarul doi in PSD, Valeriu Zgonea are zilele numarate in partid. Facut responsabil de colegi pentru opozitia manifestata fata de modificarile pe care social-democratii vroiau sa le impuna la Codul Penal pentru a scapa de mana lunga a justitiei, Zgonea este acum pus la zid de colegi pentru ca a incercat sa profite de condamnarea lui Liviu Dragnea ca sa ceara retragerea acestuia si organizarea unui Congres inainte de alegerile locale. Surse social-democrate ne-au dezvaluit ca Zgonea nu actioneaza de capul sau si ca, in ultima vreme , a avut mai multe intalniri cu un inalt oficial al ambasadei SUA, foarte interesat de schimbarea raporturilor de forte din PSD.
Concret, cu doar o zi inainte de sedinta CEX a PSD in care s-a dezbatut soarta lui Liviu Dragnea dupa condamnarea sa la doi ani cu suspendare, presedintele executiv al PSD a avut o intalnire secreta cu insarcinatul Ambasadei SUA pentru Afaceri, Dean Thompson, sustin sursele citate. Intrevederea ar fi fost doar una din multe altele pe care cei doi le-au avut, Zgonea fiind de ceva vreme in gratiile americanilor.
In ultimele luni, Zgonea nu a facut niciun secret din faptul ca tinteste sefia partidului in situatia in care Dragnea va fi condamnat definitiv in dosarul Referendumul. Surse din mediul diplomatic ne-au declarat ca oficialitatile americane de la Bucuresti nu sunt straine de eforturile actualului sef al Camerei Deputatilor de a castiga teren in propriul partid. Intr-un an electoral la finalul caruia vom avea o noua majoritate si un nou guvern, Liviu Dragnea nu este considerat de americani cel mai potrivit lider de partid spre a fi frecventat si transformat intr-un partener. Drept urmare, atentia acestora s-a indreptat, de ceva vreme, catre Zgonea.
De altfel, Zgonea a facut, in ultimul an, nota discordanta fata de restul colegilor in ceea ce priveste raportarea publica la problema luptei anti-coruptie. In luna mai a anului trecut, relatia sa cu Dean Thompson era oficializata, la Parlament, in cadrul unei discutii la care a participat si premierul de atunci , Victor Ponta. Daca fostul lider PSD s-a limitat sa precizeze ca discutiile au privit o conferinta pe tema Cyber Security, presedintele Camerei Deputatilor a dezvaluit ca discutia s-a axat pe preocuparile americanilor cu privire la posibilele efecte negative ale unor modificari aduse Codului de Procedura Penala. Mai mult, Zgonea si-a urcat atunci partidul in cap, apreciind drept o mare greseala promovarea unui astfel de demers in Parlament.
- Nu este buna nici pentru primari, nici pentru presedintii Consiliilor Judetene, nici pentru parlamentari in acest moment o schimbare a Codului de procedura penala pe care l-am votat tot noi aceeasi alianta acum 2 ani de zile. Daca vrem sa avem un dialog chemam CSM-ul, chemam Ministerul Justitiei si intr-un dialog se poate crea un proiect de lege. Multi dintre colegii mei din opozitie nu inteleg ca un astfel de proiect nu-l eticheteaza nimeni fiind al guvernarii sau al Opozitiei, ci ca fiind al Parlamentului Romaniei. In momentul in care avem un MCV foarte bun si putem sa-l indeplinim si sa stergem niste bechmark-uri, in momentul in care avem o sansa sa intram in doua trepte in Schengen, sa generam noi o problema sa fim in defensiva cum am facut in trecut, isi explica atunci Zgonea pozitia, ca sa se faca mai bine auzit de catre prietenii de peste ocean.
Doua luni mai tarziu, cu un Victor Ponta anchetat si inculpat de DNA, Zgonea batea cu pumnul in masa PSD, cerand Congres pentru reformarea profunda a partidului si alegerea unui nou presedinte.
- Avem nevoie de o schimbare a mentalitatii. Asta incearca sa ne spuna noua generatie. Din pacate, partidele de opozitie sunt chiar mai putin reformate. Suntem intr-o situatie de criza, liderul fiind inculpat, iar liderul adjunct condamnat, afirma atunci Zgonea, atacandu-l si pe Liviu Dragnea, condamnat cu suspendare in prima instanta.
Discursul pus in scena de Zgonea a avut insa efectul scontat peste ocean. Dupa ce, acasa, a fructificat o alianta din interes cu Dragnea pentru a fi ales presedinte executiv al PSD, Zgonea a facut, in octombrie anul trecut, o vizita in SUA. Acolo a avut , printre altele, o intrevedere cu Victoria Nuland, asistentul secretarul de stat american, care se ocupa de relatia cu Romania. S-a intors, iar discursul sau in favoarea intensificarii si sprijinirii luptei anticoruptie s-a accentuat. Totul a culminat cu refuzul de a da unda verde dezbaterii si adoptarii in Parlament a celor 40 de modificari la Codul Penal, propuse de diversi parlamentari certati cu legea.
Exasperati, unii colegi de partid, precum liderul PSD Diaspora, Catalin Radulescu, l-au acuzat de tradare.
- Totul se intampla pentru ca partidul nostru a fost abandonat si tradat, pentru ca ZGONEA VALERIU, presedintele Camerei Deputatilor si Presedintele Executiv al PSD, a refuzat sistematic sa modifice legile care permit procurorilor sa faca abuzuri, sa faca dosare la comanda fara probe, numai pe suspiciuni, denunturi si inregistrari, pentru ca sa fie executati de plutonul DNA, al carui informator si servil este. Voi face publice toate actiunile acestui tradator care a tradat partidul si pe toti liderii nostrii si cum s-a opus si l-a tradat sistematic pe Presedintele nostru Liviu Dragnea, scria parlamentarul PSD pe Facebook, dupa condamnarea sa de ICCJ la un an si sase luni de inchisoare cu suspendare intr-un dosar de coruptie.
Pozitiile publice formulate de Zgonea l-au mentinut in gratiile oficialitatilor externe. Nu insa si in cele ale colegilor social-democrati. Desi isi doreste sefia PSD si incearca sa se foloseasca in acest sens de nemultumirile din unele filiale fata de modul in care conducerea de la centru a impus unii candidati la locale, Zgonea nu se bucura de popularitate printre liderii de organizatii. Acestia nu i-au uitat pe colegii de partid care cad rand pe rand prada justitiei, mai ales in acest an electoral, si-l considera pe Zgonea la fel de responsabil de favorizarea acestei situatii, ca si procurorii DNA, sustin sursele citate.
Constient de aceasta stare de lucruri, Dragnea si-a asmutit colaboratorii pentru a bloca accesul lui Zgonea la prima functie in PSD, in cazul in care el insusi ar fi fost nevoit sa faca pasul inapoi in urma unei condamnari definitive. Recent, Zgonea a ajuns sa fie contestat chiar si de propria organizatie de Dolj. Retinuta si ea de procurorii DNA, Lia Olguta Vasilescu furioasa pe graba lui Zgonea de a propune un nou candidat la Primaria Craiovei, avea sa-i reproseze presedintelui Camerei Deputatilor ca blocheaza deliberat modificarile legislative la Codul Penal, dar si ca ar vrea sa preia partidul inainte ca Dragnea sa aiba o decizie definitiva in instanta.
Strategia lui Dragnea a dat roade. In prezent, Zgonea este aproape izolat in interiorul PSD, iar daca nu se va retrage din functia de presedinte executiv, va ramane fara aceasta functie dupa alegerile locale cand se va face bilantul si se va trage linie, mai afirma surse din conducerea PSD.