Senatorul Sorin - Constantin Lazar a sustinut o declaratie politica, intitulata: Campanii electorale la limita legii. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Campaniile electorale sunt de multe ori, contextul care aduce in prim plan diverse scandaluri. Multe dintre acestea pot aparea pe fondul unor neclaritati privind utilizarea fondurilor necesare unei campanii electorale. Tocmai de aceea, Legea privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale impune ca operatiunile financiare dedicate campaniei electorale trebuie sa treaca prin conturi bancare. Din acest motiv, fiecare partid, alianta sau candidat independent va trebui sa-si numeasca un mandatar financiar. Apoi, partidele, aliantele si candidatii independenti vor trebui sa prezinte noi conturi bancare, deschise numai pentru campania electorala. Toate aceste conturi vor fi inregistrate, in paralel, si de Autoritatea Electorala Permanenta (AEP), institutia care va supraveghea si va controla toate operatiunile financiare.
In acest context, numeroase elemente care altadata erau populare si asociate cu o campanie electorala, precum materialele promotionale de tipul materialelor tiparite, prezenta media sau on line etc. vor trebui sa fie achizitionate prin fonduri a caror provenienta va fi foarte clara. Fireste, sursa fondurilor trebuie facuta publica si referitor la alte materiale promotionale utilizate in campaniile electorale. Este de salutat insa faptul ca aceasta lege reglementeaza foarte clar dimensiunile afiselor care sunt permise, precum si perioada in care acestea sa fie afisate.
Astfel, promovarea electorala va fi posibila prin afise electorale de cel mult 30×50 cm, flyere, brosuri si publicitate online, in presa scrisa sau la televiziuni. Cine foloseste alte mijloace, cum ar fi galeti, biciclete, pungi cu alimente sau chiar bani dati direct alegatorilor, risca inchisoarea pentru dare de mita. Toate aceste reglementari sunt doar pentru campania electorala, adica pentru cele 30 de zile de dinaintea alegerilor.
Exista, fireste, un risc care apare in aceasta situatie si anume, posibilitatea ca o parte din procesele specifice unei campanii sa fie mutate inainte de perioada efectiva a acesteia, o parte dintre cheltuieli fiind automat distribuita inainte.
Consider ca orice reglementare trebuie facuta cat mai complet si in mod exhaustiv. Tocmai de aceea este necesar sa amelioram constant aspectele acoperite de legi. In contextul campaniilor electorale, acest lucru este cu atat mai necesar cu cat vorbim inca, din pacate, de campanii electorale realizate la limita legii. Acestea trebuie analizate foarte serios de catre institutiile abilitate sa ia masurile care se impun. Nu in ultimul rand, ar trebui sa avem si in Romania campanii electorale mai curate. Depinde insa de autoritati sa aplice legea, de candidati sa o respecte, dar si de cetateni sa actioneze in consecinta. Pentru aceasta insa, este necesara o informare mai ampla a tuturor cetatenilor, metoda prin care s-ar asigura ca majoritatea acestora cunoaste procedurile legale si mijloacele acceptate intr-o campanie electorala.