Senatoarea Doina Silistru a sustinut o declaratie politica intitulata: De parca erai din Vaslui. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Citat: Inteleg ca Vasile Blaga ma invita in ring pentru alegerile la Primaria Generala a Capitalei. Draga Vasile, daca este adevarat, te rog ai grija ce-ti doresti. Stii bine ca in cariera ta politica n-ai fost in stare sa castigi nici macar o primarie de comuna, iar la Bucuresti, Oprescu te-a batut in 2008 de parca erai DIN VASLUI, si nu de la vamile din Bihor.
Stimati colegi, declaratia de mai sus ii apartine, cum altfel, lui Traian Basescu, fost presedinte al tuturor romanilor, mai putin, se pare, al vasluienilor. Evident, pozitia pe care o iau public pe acest subiect este in calitate de senator al judetului Vaslui. Intr-o vreme, si domnul Basescu a fost deputat DE VASLUI. De doua ori chiar!
Pentru o astfel de exprimare jignitoare si dezonoranta, Traian Basescu datoreaza scuze unui intreg judet. Oare nu electoratul DIN VASLUI l-a facut in doua randuri deputat? Oare nu o parte a aceluiasi electorat l-a ajutat, tot de doua ori, sa iasa presedinte? Am analizat cu mare atentie expresia, insa formularea este rotunda, fara nicio fisura care sa indulceasca traducerea. Nu a spus:
- O sa te bat cum i-a batut Stefan cel Mare pe turci la Podul Inalt!
Nu a facut nicio trimitere la vreun alt eveniment istoric; referirea este clar calitativa, denigratoare de la cap la coada. In politica, sa fii DIN VASLUI inseamana sa fii slab pregatit, neperformant, ba chiar - sa ma iertati, prost de-a dreptul!? In context, orice caracterizare daunatoare se inscrie in sfera definitiilor corecte.
In concluzie, e foarte rau, crede domnul Basescu, sa fii DIN VASLUI. Avand in vedere cele doua mandate petrecute in Camera Deputatilor ca reprezentant al acestui judet, unii ar fi tentati sa ii dea dreptate. Lasa ca stie domnu' Basescu ce spune!
De fapt, nu stie. Traian Basescu nu are nici cea mai vaga idee despre uriasele frustrari pe care, in ultima perioada cel putin, le-au acumulat locuitorii din acest colt de tara. Evident, nemeritate. Traian Basescu vine la Vaslui doar pentru a cere voturi pentru candidatii partidului domniei sale - ultima oara a facut-o pe la sfarsitul lui martie, daca nu ma insala memoria. Au fost acolo cativa DIN VASLUI.
Ei, domnule fost presedinte al tuturor romanilor, mai putin al vasluienilor, va promit ca voi face tot posibilul sa primiti atatea voturi cate meritati. Adica niciunul! Asa suntem noi, astia, DIN VASLUI: suportam multe, dar si cand ne suparam ...
P.S.: Imi spune cineva ca, ulterior, Traian Basescu a oferit o traducere a sintagmei incriminate. A dorit sa spuna ca oamenii din Vaslui sunt cinstiti si cu bun simt. Asa este. Avem foarte mult bun simt, inclusiv in politica, asa ca promisiunea de adineaori ramane valabila.