Senatorul Florinel Butnaru a sustinut o declaratie politica, intitulata: Importanta dezbaterii publice. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Sfera publica este un concept mai vechi decat am putea crede. Pentru a-l explica, ne putem intoarce in timp pana in Grecia antica. Cu toate acestea, definitia data de Arendt, in 1958, explica sfera publica ca fiind o arena speciala unde sunt prezente diferite interese, puncte de vedere si intelesuri, discutate, criticate si negociate de publicuri diferite”. La o privire mai atenta, sfera publica a inceput sa fie vizibila in special in secolul al XVIII-lea, odata cu dezvoltarea cafenelelor, cluburilor literare si a altor societati, asociatiilor de voluntari, precum si dezvoltarea presei.
Desigur, in societatile democratice presa este foarte importanta, fiind atat mijloc de informare pentru cetateni, cat si un factor formator al opiniei publice si sustinerii publice. Mass-media este recunoscuta ca fiind forum pentru discutiile socio-politice si al conflictelor, dar poate in acelasi timp sa sustina sau sa distruga integrarea sociala.
Dezbaterile actuale din sfera publica externa sunt legate de cele mai multe ori de intrebarea daca Uniunea Europeana are propria sa sfera publica, daca se poate vorbi despre o sfera publica paneuropeana, independenta de statele individuale, sau o sfera publica europeana, rezultata in urma europenizarii sferelor publice nationale. Empiric, putem observa insa ca azi cetatenii europeni pot gasi mai multe dezbateri pe probleme europene in ziare de calitate decat acum 25 de ani, ca rezultanta a sporirii competentelor Uniunii Europene.
Specialistii admit faptul ca succesul integrarii europene impune, mai mult decat implementarea unor institutii eficiente, si armonizarea politicilor la nivel national cu cel european, implicand in plus mecanisme de comunicare si aparitia sferei publice paneuropene, care ar permite cetatenilor sa ia parte la dezbaterile publice legate de politicile europene.
Consider ca este o necesitate europenizarea comunicarii publice pentru a compensa lipsa legitimitatii Uniunii Europene in anumite cercuri, precum si implicarea populara. Fireste, in ciuda crizei imigrantilor, care pare a nu avea o solutie clara, in ciuda incercarilor din ultima vreme, UE spera sa imbunatateasca participarea cetatenilor la crearea unei democratii supranationale.
In acest context, doresc sa subliniez importanta dezbaterii publice in elaborarea unui cadru legislativ. Acesta este, cu siguranta, perfectibil, iar dezbaterea publica apare ca un prilej extraordinar de a da ocazia tuturor actorilor societatii sa isi expuna punctele de vedere pentru elaborarea, in definitiv, a unei legi cat mai bune.
Cu toate acestea, consider ca este necesar ca un act legislativ abia pus in aplicare sa nu fie supus imediat dupa la o analizare, mai ales in contextul unui subiect sensibil si atat de interpretabil precum este acela al fumatului. Ma refer, desigur, la faptul ca asa-numita Lege antifumat a fost pusa in aplicare la jumatatea lunii martie a acestui an, dar se afla deja in curs de analiza si dezbatere spre aprobare amendamente de schimbare a acestei legi. Fireste, institutia mareata in care ne aflam va gasi un raspuns la aceste amendamente. Nu doresc sa comentez daca amendamentele sunt sau nu bune, se vor gasi raspunsurile la momentul potrivit.
Cu toate acestea, cred ca este absolut necesar sa ne gandim la faptul ca un stat puternic este acela care isi asuma deciziile, fie ele luate la nivel legislativ ori executiv ori chiar la un altul. Mai exact, consider ca ar fi oportun ca orice lege, mai ales una care trece prin filtrul institutiei legislative supreme a unui stat, sa fie lasata sa isi produca efectele pe o perioada suficienta de timp, pe o perioada semnificativa ca durata, pentru a le putea analiza apoi in mod legitim si a vedea daca se impun cu adevarat amendamente.