Senatoarea Doina Silistru a sustinut o declaratie politica, de la tribuna Senatului Romaniei, intitulata: Cate ceva despre asa-zisa libertate de expresie. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Libertate de expresie care, cand exista, cand nu prea, stimati colegi, in functie de necesitatile momentului. Stim foarte bine frumoasa poveste care invaluie sintagma amintita, de altfel o tema centrala a gandirii liberale. In numele libertatii de expresie s-au purtat razboaie, au avut loc revolutii, au murit oameni pentru ca alti oameni sa poata vorbi liber. Si, cand in sfarsit, putem vorbi liber, apar diverse bariere. Cum ar veni, si libertatea asta de expresie are gradele ei, nu-i asa? Cenzura sau autocenzura, dictata de bunul simt, in primul rand, educatia etc., toate acestea trebuie sa ne arate - si o si fac, uneori - in ce doze putem folosi libertatea de expresie.
Dar destul cu aceste consideratii teoretice, bine insusite de o societate constienta de puterea cuvantului. As vrea sa meditam asupra unui exemplu concret, petrecut, zilele acestea, chiar sub ochii nostri. Protagonisti, nu se putea altfel, sunt chiar liberalii, desi se revendica din ideologii cumva diferite. Colegul nostru, domnul presedinte Calin Popescu Tariceanu a facut o declaratie deloc pe placul fostilor sai colegi de partid. In sinteza, domnia sa a criticat PNL pe motiv ca nu a exprimat un punct de vedere legat de ordonanta privind interceptarile. De asemenea, i-a cerut doamnei Alina Gorghiu, copresedintele PNL, sa prezinte pozitia partidului pe acest subiect.
Ei, ce sa vezi! Imediat, domnul Tariceanu a fost pus la colt, pe niste nici macar simbolice coji de nuca, si certat cu severitate didactica pentru limbajul suburban. Am citit cu atentie declaratiile facute de liderul ALDE in cadrul conferintei de presa incriminate si, sa avem iertare, dar de la aceasta tribuna s-au rostit vorbe cu adevarat grele. Doua observatii punctuale: a-l acuza pe domnul Calin Popescu Tariceanu ca s-a erijat intr-un luptator impotriva actului de justitie este o tema falsa, care ocoleste adevaratul fond al problemei. De altfel, pozitiile lui, public exprimate, pe justitie sunt bine cunoscute si nu sunt de data recenta. O a doua parte a acestei prime observatii se refera la caracterul suburban al limbajului folosit. Repet, nimic grobian in exprimarile copresedintelui ALDE. In alta ordine de idei, de cand a-ti exprima cu fermitate opiniile echivaleaza cu a reactiona visceral?! A doua observatie, necesara in context, este de fapt o clarificare: era vorba despre interceptari, nu despre justitie, nici despre incalzirea globala.
- Sa spuna: nu, domnule, noi vrem ca toti romanii sa fie ascultati sau poate indrazneste, daca are voie, sa spuna: nu, e gresit ca toata lumea sa fie ascultata la gramada, ca pe vremea securitatii. Au curaj sa spuna chestia asta sau nu au curaj - doamna Gorghiu si PNL. Astept de la ei un punct de vedere pe aceasta chestiune, a cerut domnul Tariceanu.
Si noi, cat de politicos putem, ii cerem acelasi lucru. Bineinteles, ca parte a libertatii de expresie!