HotNews.ro: Pericolul major evitat la limita de Klaus Iohannis. De ce Marian Munteanu nu mai poate fi candidat (Autor: Dan Tapalaga)
Presedintele Klaus Iohannis a luat distanta de neinspirata propunere a liberalilor intuind, probabil, dezastrul. Cu un candidat agitand ideile extremei drepte interbelice girat de un presedinte neamt, care credeti ca era urmatorul pas? Parca-i vad deja pe adversarii presedintelui desenandu-l cu o mustacioara sub nas si cu o zvastica pe brat. Cum mai putea Iohannis sa construiasca la Bucuresti un mare institut regional care sa studieze istoria evreilor, proiect anuntat in recenta vizita la Washington?
Cred ca ambasadele au inrosit in aceste zile telefoanele Cotroceniului:
- Sunteti cumva unul si acelasi presedinte cu cel care-l sustine la primarie pe barbosul inspirat de Miscarea Legionara? Pe exaltatul religios care viseaza si azi insurectii civice dupa ce in tinerete sustinea militarizarea sectoriala a tarii?
Cata credibilitate mai avea un presedinte neamt care viziteaza Yad Vashem din Israel, se reculege la Muzeul Memorial al Holocaustului din Statele Unite, dar defileaza acasa cu neolegionari gen Marian Munteanu la Bucuresti? Au trecut abia doua saptamani de cand presedintele Iohannis anunta ca doreste sa transforme Romania intr-un centru regional in ceea ce priveste asumarea trecutului.
- Suntem in anul in care Romania detine presedintia Aliantei Internationale pentru Memoria Holocaustului. Dupa Memorialul Yad Vashem, aceasta este a doua institutie de prestigiu din domeniu pe care o vizitez in decurs de o luna si asta nu este o coincidenta. Cele doua vizite reprezinta un semnal foarte important pe care Romania il transmite. In primul rand, suntem foarte hotarati in asumarea propriului trecut, a onorarii memoriei victimelor Holocaustului si luptei impotriva manifestarilor antisemite si xenofobe, anunta Klaus Iohannis pe 31 martie la Washington.
Ce valoarea mai au toate aceste promisiuni daca optiunea presedintelui pentru primaria Capitalei este un agitator al ideilor de extrema dreapta, pe care organizatiile evreiesti il percep ca atare. Institutul Elie Wiesel si-a facut cunoscut in aceste zile, la solicitarea HotNews.ro, destul de clar punctul de vedere:
- Ne ingrijoreaza persoana publica Marian Munteanu, in masura in care se confunda sau promoveaza simbolistica extremismului de dreapta interbelic si respectiv face declaratii publice menite sa minimalizeze sau sa nege o serie de realitati istorice sau actuale.
Or, cam intreaga societate civila autentica din Romania il conteste pe Marian Munteanu tocmai din cauza identificarii sale cu extremismul.

Grupul pentru Dialog Social avertizeaza PNL ca este pe cale sa compromita valorile fundamentale ale liberalismului propunand electoratului Capitalei un candidat care nu are nimic in comun cu ele. Redau mai jos un fragment relevant din comunicatul GDS:
- Saltul pe care Marian Munteanu il face astazi de la postura de candidat (in anul 2000) la prezidentiale propus de alianta din care facea parte si Partidul National Roman al lui Virgil Magureanu la cea de candidat la Primaria Generala al Partidul National Liberal este tot atat de stupefiant ca acela pe care l-a facut de la valorile Pietii Universitatii la cele ale Miscarii pentru Romania, impregnata de ideologii care au facut ravagii in Europa secolului XX. Este, de asemenea, greu de acceptat confiscarea ideilor Pietei Universitatii de catre o persoana care le-a contrazis prin evolutia lui publica ulterioara. E nefiresc ca, prin optiunea facuta de PNL, drumul pe care l-a parcurs Romania in acesti 26 de ani sa ne duca inapoi, la reabilitarea politicilor nationaliste si fundamentaliste din interbelic, la izolationism, antioccidentalism si xenofobie. Socotim de aceea ca alegerea PNL angajeaza nu numai viitorul politic al partidului care a facut-o, ci deopotriva imaginea Romaniei. Ca membru in cadrul Partidului Popular European, PNL este obligat sa combata politicile extremismului, iar nu sa si le asume, asa cum o face prin aceasta candidatura.
Ne putem lesne imagina ca reactii similare vor veni in avalansa in urmatoarele zile daca PNL se va incapatana sa mearga mai departe pe mana lui Marian Munteanu. Ca toata lumea civilizata se va simti agresata si ofensata de insistenta cu care liberalii indeasa pe gatul bucurestenilor o figura sinistra dupa alte doua incercari ratate de a se prezenta cu un candidat onorabil. Campania lui Munteanu - daca va mai fi, dar ma asept ca PNL sa-l retraga in urmatoarele zile - va insemna, previzibil, un lung sir de proteste perfect legitime. N-am vazut in viata mea de gazetar o catastrofa politica mai mare. In treacat fie spus, dupa toate astea PNL ori se va rupe, ori vine alta conducere dar asa nu se mai poate.
Cel mai probabil Munteanu este inventia lui Teodor Athanasiu, desemnat intre timp sef de campanie pe Bucuresti. Rares Bogdan de la Realitatea TV a jucat un rol evident in expandarea mediatica a lui Munteanu, dar neaga vehement ca le-ar fi sugerat liberalilor sa-l propuna candidat dupa retragerea lui Orban din cursa. Poate si-ar fi dorit chiar Rares Bogdan, cine stie (aparuse parca prin niste sondaje comandate de liberali).
Mai multe voci din partid sustin ca, spre deosebire de episodul Busoi, in cazul desemnarii lui Munteanu nici seful SRI, Eduard Helvig, nu s-ar fi implicat, asa cum a rezultat in prima faza in mod legitim date fiind precedentele sale. Helvig plateste si acum eroarea comisa la inceputul mandatului de a trage sfori politice.
Totusi, Munteanu era pregatit in mod clar pentru un rol politic de catre sistemul sulfuros de putere reprezentat de fosti securisti gen Virgil Magureanu. Ne vom lamuri in timp cu precizie cine si de ce l-a resapat inventand Grupul pentru Romania si Alianta Noastra - Romania, doua vehicule anacronice si ultra-nationaliste. Sunt doua variante mari si late: fie cu scopul de a controla fenomenul izolationismului nationalist care se manifesta la nivel global, fie exact pe dos, pentru a-l amplifica printr-o voce credibila. Personal, nu cred ca jocul cu focul este in regula iar oricine a facut-o a gresit profund trezind demonii adormiti ai nationalismului de grota. Cineva trebuie sa plateasca.
In tot cazul, actuala conducere PNL s-a compromis iremediabil. Partidul are de luat acum o decizie grea: sa mearga mai departe cu actuala conducere in campanie dupa ce renunta la Marian Munteanu sau sa o schimbe rapid pentru a incerca sa salveze ce se mai poate. Apoi, mai trebuie sa vada daca risca al patrulea candidat, daca mai au timp si oameni dispusi sa se sacrifice la Bucuresti sau sustin pe cineva din afara. Orice vor decide, raul este deja facut.
Nota de plata pentru erorile majore comisa in aceasta campanie (inclusiv sustinerea prosteasca a votului intr-un singur tur) va veni peste nici doua luni. Daca liberalii castiga mai mult de o duzina de primarii mari in toata tara dupa comportamentul deplorabil din ultimul an si jumatate pot zice bogdaproste. Ororile comise in stabilirea candidatului pentru Bucuresti reprezinta bomboana pe coliva PNL. Sigur, mai exista si varianta sa mearga pana la capat cu Marian Munteanu, dar in cazul asta partidul se va odihni curand sub crucile lui, bine tamaiat de carduri intregi de popi.