APC Romania: Preventie prin educatie sau prin achizitie de medicamente si infiintarea unei megainstitutii bugetare ?!?
De Ziua Mondiala a Sanatatii, Asociatia Pro Consumatori (APC) isi exprima totalul dezacord si profunda ingrijorare in legatura cu Legea preventiei obligatorii, lege initiata de PNL si pe care Camera Deputatilor din cadrul Parlamentului Romanieri a adoptat-o tacit si care urmeaza (speram) sa fie dezbatuta in Senat (Camera decizionala).
Conform Art. 7 din aceasta lege, se va infiinta o noua entitate bugetofaga numita Agentia Nationala de Preventie in Sanatate (ANPS), care ar urma sa dispuna de un buget anual urias de aproximativ 650-700 milioane de euro. In acceptiunea noastra, o noua autoritate este inutila, in conditiile in care exista deja Ministerul Sanatatii, institutie a statului roman care ar putea elabora si aplica programe de preventie si lansa campanii de educatie medicala care sa se adreseze cu adevarat problemelor pe care pacientii le au, intr-o abordare serioasa si realista, nu una alarmista si heirupista.
Pe langa aspectul mentionat mai sus, mult mai grav, art. 26 din noua lege prevede ca cetatenii romani care, din diverse motive, nu vor executa ordinele primite din partea ANPS vor suporta partial sau in totalitate costurile tratamentelor medicale, chiar daca ei au calitatea de asigurat si au platit, luna de luna, contributia la sistemul de sanatate public.
De asemenea, conform art. 9 alineatul 4 se prevede ca, printre puterile cu care va fi investita aceasta noua institutie se numara si achizitia de vaccinuri tinand cont de recomandarile OMS. In trecut, o asemenea abordare s-a dovedit a fi paguboasa pentru bugetul de stat, la recomandarea OMS-ului achizitionandu-se (de catre diverse tari, printre care s-a numarat si Romania) cantitati impresionante de vaccinuri pentru a lupta impotriva pandemiei de gripa aviara sau impotriva pandemiei de gripa porcina. In ciuda alertei lansata de catre OMS, realitatea a demonstrat ca pandemia a reprezentat mai degraba un excelent instrument de vanzari pentru companiile farmaceutice.
- Reamintim factorilor decizionali ca, intr-o tara democratica, nimeni nu are si nu poate avea dreptul de a impune cu forta un tratament unei persoane, sub amenintarea unor represalii si fara a avea mai intai acordul liber exprimat al respectivei persoane sau al tutorelui sau. In loc sa ne concentram pe ceea ce este cu adevarat important, pe programe eficiente de preventie si educatie, pe termen lung si avand un efect care va dura generatii intregi, continuam abordarile heirupiste si care nu au niciun efect pozitiv pentru consumatori, dimpotriva - declara Conf. Univ. Dr. Costel Stanciu, presedinte APC
APC atrage atentia factorilor decidenti ca restrictionarea/interzicerea accesului la serviciile medicale pentru cetatenii care au calitatea de asigurat reprezinta un element de neconstitutionalitate care, in mod firesc, nu ar fi trebuit sa se regaseasca intr-un asemenea proiect de lege.
APC reaminteste ca domeniul sanatatii este unul cu o finantare precara in Romania, ca multe spitale sunt in paragina sau ofera servicii medicale in conditii de igiena precara, ca personalul medical este platit mult sub ceea ce ar trebui sa fie. In aceste conditii, crearea unei noi institutii bugetofage si cheltuirea anuala a uriasei sume de 650-700 milioane de euro pe asa numitele programe de preventie prin administrarea de medicamente, in conditiile in care majoritatea unitatilor sanitare din Romania se afla intr-o stare deplorabila, reprezinta o risipire a banului public.