AGERPRES informeaza: Senatul a adoptat legea darii in plata
Senatorii au adoptat, luni, in unanimitate, proiectul legii darii in plata a unor imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite, cu amendamentul ca programul Prima casa sa fie inclus in acest act normativ.
S-au inregistrat 119 voturi pentru aceasta lege trimisa la reexaminare de presedintele Klaus Iohannis.
Senatorii au respins un amendament care prevedea excluderea din lege a programului Prima casa si au introdus un altul care se refera la faptul ca pentru stingerea creantei dintr-un contract de credit prin dare in plata, valoarea contractul de credit, la momentul acordarii, nu trebuie sa depaseasca 150.000 euro, suma calculata la cursul de schimb al BNR in ziua incheierii contractului, garantat prin ipoteca asupra unui bun imobil cu destinatie de locuinta.
In timpul dezbaterilor, reprezentantul ministerului Finantelor, secretarul de stat Enache Jiru, a spus ca MF sustine punctul de vedere al BNR, aratand ca aplicarea actului normativ asupra programului Prima casa ar duce la blocarea acestuia.
- Ministerul Finantelor sustine punctul de vedere exprimat de BNR si amendamentele BNR. Sustinem exceptarea creditelor garantate de la programul Prima casa de aplicarea legii supusa reexaminarii, intrucat daca s-ar aplica si acestei categorii de credite s-ar pune in discutie insasi existenta programului. Aceasta deoarece ar afecta caracterul irevocabil si definitiv al garantiilor acordate de catre stat, a explicat Jiru, adaugand ca in aceste conditii se va ajunge la blocarea programului si compromiterea scopului social al acestuia.
In context, el a mai spus ca promovarea legii in forma propusa, fara a lua in considerare amendamentele BNR si MF ar genera consecinte negative asupra bugetului general consolidat de stat.
- Potentiale riscuri ce pot aparea sunt ca statul sa fie actionat de banci la tribunale internationale. Exista riscul scaderii ratingului Romaniei din cauza unei situatii impredictibile a sistemului financiar, impact direct asupra bugetului de stat, a sustinut reprezentatul MF.
In replica, deputatul PNL Daniel Zamfir, unul dintre cei 157 de initiatori ai actului normativ, a aratat ca scopul este o lege dreapta, care sa fie cat mai repede aplicabila.
- Oamenii sunt disperati ca bancile ii scot afara din casa. Legea nu este impotriva sistemului bancar, ea a fost gandita ca una sa aduca un echilibru intre banci si clienti si sa-i protejeze pe acestia din urma impotriva abuzurilor bancilor. Legea se aplica persoanelor fizice consumatori, a punctat liberalul.
Zamfir a aratat ca programul Prima casa trebuie sa ramana in interiorul legii pentru ca si cei care au luat un astfel de credit sa fie protejati.
- Excluderea ar face ca ei sa nu mai fie protejati in fata abuzurilor bancilor, a spus el.
In favoarea actului normativ s-au pronuntat si social-democratii si progresistii.
Astfel, senatorul PSD Serban Nicolae a spus ca social-democratii sustin proiectul de lege si a pledat pentru ca programul Prima casa sa ramana in lege, subliniind ca in buget sunt alocate sume de bani pentru derularea acestuia.
- BNR sa ia in serios ca nu este doar un regulator de moneda, ci este un sustinator al statului roman, a atras atentia social-democratul, opinand ca guvernatorul Bancii Nationale trebuia sa fi fost prezent in Parlament.
De asemenea, senatorul UNPR Serban Mihailescu a anuntat ca formatiunea din care face parte sustine adoptarea reglementarii, motivand ca este nevoie de un plan de salvare a familiilor indatorate.