Senatorul Niculae BADALAU a sustinut o declaratie politica, de la tribuna Senatului Romaniei, intitulata: Prin defaimare si intoleranta nu exista progres in nicio societate. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Nicio societate civilizata nu se construieste pe ura si intoleranta. Acestea sunt atitudini distructive care pot fi arme redutabile impotriva progresului. Dimpotriva, societatea moderna a evoluat si s-a dezvoltat tocmai pentru ca astfel de comportamente au fost atenuate/diminuate/contracarate prin legi si norme sociale. Ura care poate pune in scena un set de masuri in acord cu natura ei este o capcana. Societatea care nu se elibereaza de aceasta capcana risca falimentul politic, social si moral. Sa ne gandim foarte bine ce vrem, caci potentialul distructiv al unui comportament bazat pe ura este imens.
Toleranta nu se invata au spus unii, in ultimele zile. Ba da, ea se invata, la fel cum se invata sa dai Buna ziua sau sa respecti batranii sau sa cedezi locul in tramvai unei gravide. Comportamentul celor 7 ani de acasa nu este un comportament cu care ne nastem, ci este unul pe care il invatam. Iar educatia este cruciala.
Pare-mi-se ca liberalii pun pret mult mai mare pe defaimare si intoleranta, decat pe limbaj civilizat si toleranta. Nimic nu este mai periculos decat sa te ascunzi sub nobile idealuri si valori, precum libertatea, in special libertatea de exprimare, pentru a spune intr-un final ca a profera injurii si a perpetua si tolera un comportament bazat pe ura este solutia pentru o societate civilizata.
Am vazut cum, zilele acestea, s-au dezlantuit armate de oameni pentru a pune la punct o lege care are potentialul sa inradacineze in spiritul si mintea oamenilor toleranta si antidefaimarea. Nu-i nimic, daca putem considera ca suntem atat de virtuosi incat sa stapanim pornirile rasiste, xenofobe, discriminatoare, intolerante, doar prin forta exemplului propriu, atunci sa mergem in directia asta. Insa, eu ma indoiesc profund.
Libertatea inteleasa in context social nu este echivalentul anarhiei, ci al respectului demnitatii celorlalte persoane. Adica ura si intoleranta nu trebuie sa devina un comportament social acceptat pe scara larga, ci dimpotriva o exceptie ce trebuie sa fie sanctionata. Ne putem opri putin din pornirea resentimentara si sa ne gandim la copiii nostri? Cum pot fi ei feriti de oceanul de injurii si porniri anti? Cum pot fi ei educati in spiritul tolerantei daca acestea nu sunt sanctionate? Raspunsul cred ca este mai mult decat evident. Copiii nostri nu pot fi feriti in niciun fel atata timp cat un astfel de comportament si astfel de porniri umbla libere. Imi pare rau ca tocmai legile care sunt foarte bune pentru societate devin tinta unor manipulari si dezinformari grosolane, politizate excesiv si puse la zidul infamiei, tocmai cu un comportament de tipul celui pe care insasi legea il condamna.