Senatorul Laurentiu Florian Coca a sustinut o declaratie politica, de la tribuna Senatului Romaniei, intitulata: UN TUR, DOUA TURURI sau DATI-NE TURUL DOI CA SA CÂSTIGAM SI NOI. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Opinia publica din tara noastra a fost martora campaniei PNL de la inceputul acestui an pe tema: un tur, doua tururi. Desi publicul manifesta o indiferenta fata de tema in discutie, s-au precipitat pe la toate televiziunile demnitari ai statului, lideri politici si analisti de tot felul.
A venit apoi presedintele caruia, schimbarea legii inainte cu patru luni de data alegerilor, i se pare o idée foarte buna. E cam tarziu domnule presedinte, vremea dezbaterilor generale a trecut demult, la fel cum a trecut si termenul de promulgare, de trimitere la parlament sau pentru verificarea constitutionalitatii. Primul pas s-a facut â€" avem legea, fie ca ne convine fie nu. Acum suntem in alta faza. Nu va mai luati dupa cei defazati, dornici sa creeze confuzie si precedente periculoase. Am ajuns in punctul din care trebuie sa ne pregatim pentru a aplica legea in litera si spiritul sau. Cu alte cuvinte, sa savarsim lucrul bine facut. Desi s-a tot rasgandit, pana la urma domnul prim-ministru Ciolos s-a decis. Dumnealui spusese ca nu se baga peste o intelegere a partidelor votata de parlament. Apoi ne-a spus ca analizeaza toate posibilitatile, ca in final sa aplice legea asa cum a adoptat-o parlamentul si a promulgat-o presedintele. Sper ca dezbaterile de luni din Camera Deputatilor sa puna capat acestei discutii neproductive si alaturea de Constitutie. In fond este treaba partidelor si a electoratului sa-si aleaga administratorii comunitatilor conform legii. Culmea ipocriziei a fost atinsa in aceasta problema de liderii noului PNL. Faptul ca in 2008 au adoptat acelasi sistem de vot intr-un singur tur. Acum cand se aplica aceeasi regula nu le mai place, oare in 2008 alegerea intr-un singur tur asigura reprezentativitatea alesilor iar in 2016 nu? Ca parlamentari stim destul de bine ca reprezentativitatea nu o da numarul tururilor de alegeri, ci participarea la vot a cetatenilor care au acest drept. Pot sa fie si trei tururi, daca oamnii nu ies la vot ne multumim cu reprezentativitatea rezultata din participarea care a fost. Apoi, aliantele electorale se fac inainte de alegeri, pentru ca oamenii sa stie cine cu cine se aduna si sa voteze in cunostinta de cauza. De fapt, prin cererea celor doua tururi, noul PNL vrea sa pacaleasca partidele mai mici si electoratul acestora, pentru ca nu le cheama inca de la alcatuirea listelor ca sa le ofere locuri eligibile dinainte, ci abia dupa turul I cand cei mici si cu electorat scazut nu mai au altceva de facut decat sa voteze candidatul PNL. In acet fel PNL practica o intimidare la viitorii presupusi aliati. Daca ar vrea sa-i ajute, atunci i-ar pune in capul listei. Aici sta o alta mostra de ipocrizie a celor care bocesc pe umerii noilor sau micilor partide si pe reprezentativitatea primarilor alesi. Nu reprezentativitatea ii doare pe domnii si doamnele de la PNL, ci pericolul unui scor descalificant pentru partidul lor, ceea ce ar da masura propriei prestatii si oferte politice. In locul acestei vaicareli, eu invit la o abordare responsabila a alegerilor de la sfarsitul acestei sesiuni.