Legea achizitiilor publice a fost votata in unanimitate in Plenul Senatului / COMUNICAT DE PRESA
In sedinta Plenului Senatului din data de 9.02.2016, a fost votat proiectul de lege privind achizitiile publice, cu 87 de voturi pentru si 0 voturi impotriva. Liderul Grupului Senatorial, dl Mihai Fifor, vorbeste despre importanta unei astfel de legi pentru domeniul achizitiilor publice si prin prisma votului unanim acordat in plen, atat de catre senatorii social-democrati, cat si de catre senatorii de la celelalte partide.
- Era stringenta urgentarea acestui act normativ, avand in vedere ca domeniul achizitiilor publice ducea lipsa de un sistem legislativ stabil si predictibil, cu bani publici cheltuiti ineficient, licitatii trucate, intarzieri de contracte din pricina contestatiilor si neincrederea mediului privat in colaborarea cu statul. Prin acest normativ, am incercat sa stabilim un cadru transparent si debirocratizat pentru achizitiile publice, cresterea ratei de absorbtie pentru fondurile europene, utilizarea eficienta a fondurilor publice, dar si facilitarea accesului la procedurile publice de atribuire. Mai mult, noul pachet de legi transpune si directive europene care au stabilit o viziune coerenta pentru Romania, in calitate de Stat Membru, si care reprezinta o modificare de esenta a gandirii in domeniul achizitiilor publice, cu obligativitatea de implementare pana in aprilie 2016, a declarat liderul senatorilor PSD, Mihai Fifor.
In acest sens, actul normativ contine noi prevederi importante care se refera la: posibilitatea autoritatilor contractante de a avea consultari cu piața inainte de lansarea procedurii, inainte de finalizarea caietului de sarcini, plata directa catre subcontractanti, dar si inlocuirea criteriului pretul cel mai scazut cu criteriul cel mai bun raport calitate-pret, in cazul serviciilor intelectuale, cum ar fi serviciile de proiectare, de audit sau de consultanta.
Asadar, acest proiect face parte din reforma in domeniul achizițiilor publice, reprezentand, de fapt, o reforma a administrației publice din Romania, asteptata de multa vreme. Este un proiect la care s-a lucrat mult si care a reunit puncte de vedere ale specialistilor din toate domeniile: membri ai Guvernului, reprezentanți ai mediului de afaceri, asociatiilor din domeniu, firmelor de consultanta, precum si reprezentanti ai administratiei publice centrale si locale. De aceea, forma actuala a legii ii multumeste pe toti actorii sociali implicati in demersul consultativ, inclusiv mediul de afaceri, care s-a declarat mulțumit de modificarile aduse legii achizițiilor publice.
Forma integrala a actului normativ o puteti consulta pe site-ul Senatului, www.senat.ro, aici: http://www.senat.ro/Legis/Lista.aspx?cod=19441