Surprizele primaverii / amosnews.ro / Autor: Sorin Rosca Stanescu
Exista doar doi dintre posibilii aspiranti la functia de Primar General al Capitalei, care isi pot anunta candidatura doar in ultima clipa. Si chiar asa trebuie sa faca daca vor sa-si maximizeze sansele. Cine sunt acestia? Ei sunt doua persoane publice a caror notorietate este maxima. Numele lor este cunoscut de catre fiecare bucurestean. Se numesc Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu.
De ce se grabesc unii, cum s-a intamplat cu fostul-viitor candidat Cristian Busoi, sa-si anunte candidatura si de ce isi fac, inca, ei, de pe acum, o campanie electorala? De ce cheltuie acestia bani in acest scop care scapa, cu certitudine, oricarei contabilizari? Dintr-un motiv cat se poate de simplu. Nu au suficienta notorietate. Ca sa ma fac mai bine inteles, precizez ca rezerva electorala a lui Busoi, care, in prezent, este cotat doar la un scor de 13%, consta in faptul ca cea mai mare parte a bucurestenilor nu il cunosc. Nu i-au retinut numele. Sau i-au retinut numele, dar nu si figura. Asadar, Busoi, in principiu, facandu-si publicitate, transpirand pentru a se afla in platourile de televiziune, de unde nu sparge niciodata sticla, are, totusi, posibilitatea, printr-o buna prestatie, sa creasca. Dar nu prea mult. Vor fi insa bucuresteni care, pe masura ce il vor cunoaste, se vor lasa sedusi de domnia sa. Cu totul altfel stau lucrurile in cazul celorlalti doi candidati.
Calin Popescu Tariceanu si Traian Basescu sunt scutiti de cel mai mic efort de a se face cunoscuti. Primul a fost prim-ministru, si inca un prim-ministru apreciat, dar si presedinte al PNL, iar actualmente este presedinte fondator ALDE, dar si sef al Senatului Romaniei. Al doilea om in stat. Absolut toti bucurestenii il cunosc. Foarte multi dintre ei l-ar vota ca Primar General, desi el inca nu si-a anuntat vreo intentie in acest sens. Cel de-al doilea, Traian Basescu a fost in doua randuri ales Primar General de catre bucuresteni. Este adevarat, de fiecare data cu sprijin liberal. Si a fost si presedinte al Romaniei. Zece ani. Prima persoana in stat.
Cursa pentru cei doi, daca vor decide sa candideze, va incepe, practic, intr-una din ultimele zile pe care legea le prevede pentru inscrierea pe liste si va consta in solutiile pe care vor sti sa le ofere bucurestenilor in raport cu asteptarile acestora. Proiectele lor vor putea face diferenta. Si vor putea transforma notorietatea in numar de alegatori fermi. O scurta paranteza voi face, totusi, inainte de noul alineat. Mai poate exista in cursa, inca o persoana cu notorietate, dar mai mica. Doamna Gabriela Firea. Dar ea nu ar putea risca, in niciun caz, sa se inscrie in cursa, in ultima clipa.
Aceste circumstante constituie pentru Tariceanu si Basescu un avantaj important. Mai exista insa un aspect la care trebuie sa ne gandim. Ambii conduc partide mici. Formate in ultima vreme. Partidele in sine nu au suficienta notorietate. Ca atare, cei doi jucatori politici sunt obligati sa intre in marea cursa pentru Primaria Generala a Capitalei, fie si numai pentru a mari vizibilitatea partidelor lor si a le creste astfel potentialul de lupta. Este adevarat ca fiecare dintre ei are motive sa se sperie de o anumita infrangere. Calin Popescu Tariceanu, dupa cum se stie, in ciuda notorietatii sale, nu prea a performat in plan electoral. Presupun ca se gandeste ca o infrangere in fata lui Basescu sau, si mai rau, in fata Gabrielei Firea, daca aceasta va candida, poate fi umilitoare. Se mai gandeste, eventual, si la faptul ca in aceasta situatie poate ca si partidul ar avea, totusi, de pierdut. La randul sau, Traian Basescu, pana se va hotara sa candideze sau mai bine zis pana isi va anunta decizia, va medita putin asupra destinului sau politic. De persoana care atunci cand a fost presedintele Romaniei a declarat ca dupa cel de-al doilea mandat se va retrage din viata politica. Sugerand chiar ca este degradant pentru un fost presedinte sa se coboare la nivelul luptei intre partide. Si ca ar prefera sa-si scrie memoriile. Apoi, cum ne-a obisnuit prin mai multe recidive de acest fel, s-a razgandit. Se mai gandeste si la faptul ca are toate sansele sa fie invins de vechiul sau rival, Calin Popescu Tariceanu. In schimb, Basescu are o arma redutabila. Fiind o persoana cinica, lipsita de orice fel de scrupule, Basescu nu va ezita sa-si utilizeze arhiva secreta. Sa arunce pe piata, fara a risca prea mult, informatii clasificate drept strict secrete sau franturi de informatii, descalificante pentru adversarii sai politici. Si, pana una-alta, are de partea lui conducerile operative ale serviciilor secrete, varfuri ale DNA si ale Inaltei Curti, cu ajutorul carora isi poate fragezi adversarii.
In cazul lui Calin Popescu Tariceanu, succesul ar fi garantat intr-o singura eventualitate. Cea in care va avea sustinerea, pe fata sau secreta, a PNL. In aceasta eventualitate, Cristian Busoi va putea candida, insa, doar intr-o postura de iepuras. O intelegere de acest tip cu PNL, din multe puncte de vedere, ar fi naturala. In definitiv, Calin Popescu Tariceanu este unul dintre cei mai vechi liberali si a condus acest partid cu succes. In ciuda faptului ca s-a aliat cu Victor Ponta in momentul in care PNL s-a despartit de acesta, Tariceanu are un electorat liberal si se bucura de sustinerea multor activisti. Cu sau fara un ordin pe unitate venit de la nivelul conducerii PNL, el tot ar beneficia, in cursa pentru Primaria Generala a Capitalei, de o parte din electoratul liberal. Evident, insa, ca daca PNL l-ar sustine, castigul ar fi mult mai mare si chiar decisiv.
Ma intreb insa daca pentru un asemenea proiect, PNL nu va trebui sa obtina si un accept al presedintelui Klaus Iohannis. Pentru Klaus Iohannis, care aspira si la cel de-al doilea mandat prezidential, este extrem de important ca la Primaria Generala a Capitalei sa aiba un aliat, iar nu un adversar.
Aici intervin doua argumente. Unul este ca ceea ce ii leaga pe cei doi, pe Iohannis si pe Tariceanu, este mult mai consistent decat ceea ce ii desparte. Din toate punctele de vedere. Chiar si in ceea ce priveste temperamentul si comportamentul. Al doilea argument de care trebuie tinut cont este ca daca PNL tot nu este in stare sa lanseze un candidat cu adevarat puternic si suficient de cunoscut si de carismatic, riscul de a pierde in fata PSD, in conditiile in care stanga vine cu o singura oferta, este uriasa. Daca Klaus Iohannis va tine cont de modul in care este divizat electoratul din capitala, va colabora cu Calin Popescu Tariceanu.