Senatul a sustinut si in 2015 obiectivele si prioritatile de politica externa ale Romaniei

estiri.ro - Stiri

Cauta inRSS
 Stiri / Politica / Politica externa
Senatul a sustinut si in 2015 obiectivele si prioritatile de politica externa ale Romaniei
Senatul a sustinut si in 2015 obiectivele si prioritatile de politica externa ale Romaniei
Foto: Dl Ioan Vargau, secretarul general al Senatului
Ioan Vargau, secretarul general al Senatului: Anul 2015 a reprezentat un examen complex pentru aparatul administrativ al Camerei Superioare / amosnews.ro
- A fost un an plin - a declarat pentru AMOS NEWS secretarul general al Senatului - care a solicitat la maxim rezervele umane si profesionale ale institutiei. As mentiona, cu deosebire, gazduirea, in calitate de presedinte in exercitiu, a celei de-a 46-a sesiuni plenare a APCEMN. Dar nu numai, Romania fiind printre membrii activi ai forurilor interparlamentare europene si mondiale.
In anul 2015, Senatul a continuat sa sustina obiectivele si prioritatile de politica externa ale Romaniei, printr-o participare activa a membrilor sai la activitatile organizatiilor si forurilor interparlamentare cu caracter sub- regional, regional, european si international: Uniunea Interparlamentara (UIP), Adunarea Parlamentara a OSCE (AP OSCE), Adunarea Parlamentara a NATO (AP NATO), Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE), Adunarea Parlamentara a Francofoniei (APF), Asociatia Senatelor din Europa (ASE), Adunarea Parlamentara a Cooperarii Economice a Marii Negre (APCEMN), Adunarea Parlamentara a Procesului de Cooperare in Europa de Sud-Est (AP SEECP), Forumul Parlamentar European pentru Populatie si Dezvoltare (EPF) s.a.
Senatorii au contribuit la elaborarea documentelor de pozitie ale diferitelor organizatii (rapoarte, rezolutii, recomandari) si la numeroase dezbateri tematice pe subiecte de interes si actualitate, precum: concepte moderne in functionarea Senatelor in sistemele parlamentare bicamerale (ASE); noile Obiective ale Dezvoltarii Durabile; razboiul cibernetic, o amenintare grava la adresa pacii si securitatii mondiale; relatia dintre dreptul international, suveranitatea nationala, neamestecul in treburile interne ale statelor si drepturile omului; democratia in era digitala si dreptul la viata privata; necesitatea intaririi cooperarii globale impotriva terorismului (UIP); Codul de conduita al OSCE privind aspectele politico-militare ale securitatii; combaterea traficului de fiinte umane pe pietele de bunuri si servicii; persoanele disoarute in contextul conflictelor armate (AP OSCE); schimbarile climatice si securitatea internationala; Rusia si securitatea euro-atlantica (AP NATO); egalitate si ne discriminare in accesul la justitie; consecintele umanitare ale actiunilor gruparii teroriste Statul Islamic; situatia politica si de securitate din Ucraina; eficacitatea Conventiei Europene a Drepturilor Omului; recunoasterea si prevenirea neo-rasismului; tarile de tranzit: abordarea noilor provocari in materie de migratie si azil; un angajament reinnoit in combaterea antisemitismului in Europa; protectia drepturilor parintilor si copiilor apartinand minoritatilor religioase (APCE); accesul cetatenilor la justitie; situatia copiilor fara acte de identitate; asigurarea locurilor de munca pentru tineri; accesul universal la servicii de prevenire si tratament pentru HIV/SIDA; apropierea alesilor de cetateni-accesul la informatia parlamentara (APF); rolul noilor tehnologii in dezvoltarea si consolidarea societatii informationale (APCEMN).
In intervalul iunie-noiembrie 2015, Senatul Romaniei a detinut, prin presedintele acestei Camere, dl. Calin Popescu-Tariceanu, presedintia in exercitiu a APCEMN, asigurand conditiile necesare pentru desfasurarea in conditii optime a activitatilor organizatiei. La finalul acestui mandat, Senatul a organizat si gazduit cea de-a 46-a sesiune plenara a APCEMN (Bucuresti, 25- 27 noiembrie 2015), principalul eveniment de diplomatie parlamentara din programul de relatii externe al Senatului in anul 2015. La sesiune au participat delegatiile celor 12 parlamente membre (Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, Romania, Federatia Rusa, Serbia, Turcia si Ucraina), oficiali ai OCEMN si ai organismelor inrudite, invitati si observatori din partea Parlamentului si Guvernului Romaniei, a unor parlamente si adunari parlamentare internationale, a societatii civile si mediului academic, precum si reprezentanti ai corpului diplomatic.
Programul sesiunii a inclus reuniuni ale Biroului si Comisiei Permanente ale Adunarii si sedinte in plen. Adunarea a adoptat rapoarte si recomandari privind promovarea e-guvernarii, combaterea traficului ilicit de bunuri culturale, crearea cadrului legislativ pentru combaterea coruptiei, precum si o declaratie privind escaladarea terorismului international, care reafirma necesitatea unei actiuni concertate si solidare impotriva actelor de terorism. La propunerea presedintiei romane: dezbaterea generala din plenul Adunarii a fost consacrata implicarii parlamentare in realizarea Obiectivelor Dezvoltarii Durabile; a fost organizata o prima intalnire informala a femeilor parlamentare membre ale APCEMN, la care s-au stabilit pasii necesari pentru integrarea dimensiunii de gen in alcatuirea, functionarea si activitatile Adunarii; APCEMN a decis acordarea statutului de observator pentru Adunarea Parlamentara a Procesului de Cooperare in Europa de Sud-Est. La incheierea sesiunii de la Bucuresti, presedintia rotativa a APCEMN a fost preluata de Duma de Stat a Adunarii Federale a Federatiei Ruse.
De asemenea, prin Serviciul Afaceri Europene au fost derulate 46 de actiuni externe, in cadrul organizatiilor europene.
Conferinta utilizatorilor IPEX, Copenhaga, 26 ianuarie, Viena, 5-6 noiembrie.
Reuniunea presedintilor Comisiilor pentru Afaceri Europene din parlamentele nationale ale statelor membre UE - COSAC, Riga, 1-2 februarie, 31 mai-2 iunie si Luxemburg, 11-13 iulie, 29-31 octombrie, 28 noiembrie-1 decembrie.
Desfasurarea activitatii reprezentantului permanent al Senatului pe langa Parlamentul European, 2-5 februarie, 23-26 februarie, 2-6 martie, 23-26 martie, 26-29 mai, Bruxelles. Conferinte interparlamentare privind politica externa si de securitate comuna si politica de securitate si aparare comuna (Riga, 4-6 martie, Luxemburg 4-7 septembrie), Articolul 13 al Tratatului de Stabilitate, Coordonare si Guvernanta din Uniunea Economica si Monetara (Bruxelles, 3-4 februarie) si Obiectivele de dezvoltare, nerealizate, ale mileniului (Bruxelles, 12-13 octombrie).
Conferintele privind Strategia UE pentru Regiunea Dunarii (Viena, 26-27 ianuarie, Republica Serbia, 20-22 iunie) si cel de-al 4-lea Forum Anual al Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii, (Ulm, 29-30 octombrie).
Reuniunile interparlamentare privind Forumul European pentru Sursele de Energie Regenerabila (Viena, 12-14 martie, Bruxelles, 16 iunie).
(Miercuri 23.12.2015 12:00, Mireille Astrid POPA) © estiri.ro
 Alte articole din aceasta categorie
Emil Hurezeanu: Sa nu transformam scena politica intr-un razboi intern permanent, care nu are efecte deloc pozitive pentru majoritatea cetatenilor tarii (11.05.2019)
Un interviu senzational cu magnatul roman Ion Tiriac (08.01.2019)
Emilia Arcan: Rezolutia PE privind Romania reprezinta o mare nedreptate pentru o tara profund pro-europeana (27.11.2018)
Papa Francisc va veni in vizita oficiala in Romania, in luna Mai 2019 (06.10.2018)
O deraiere a locomotivei Europei este mult mai grava decat sarirea lantului la bicicleta romaneasca! (28.09.2018)
Raport STRATFOR: Unirea Romaniei cu Republica Moldova se va realiza pana in anul 2025 (30.07.2018)
Anuntul lui Benjamin Netanyahu, Prim-ministrul Israelului, pe Facebook: Guvernele Romaniei si Israelului vor avea o reuniune comuna, la Bucuresti (30.04.2018)
Atentatul de la Salisbury, Romania si proverbul dupa care atunci cand elefantii se bat sau fac dragoste, iarba este cea care sufera (31.03.2018)
Coreea de Nord, perfect echipata cu arme nucleare si termonucleare, ar putea distruge lumea daca este atacata (24.04.2017)
Administratia Trump il va inlocui pe actualul ambasador al SUA la Bucuresti: Hans Klemm are zilele numarate (29.03.2017)
 CURS VALUTAR
Duminica 26.01.2020
1 EUR 4.7790 lei +0.01%
1 USD 4.3101 lei +0.01%
1 HUF 0.0142 lei -0.40%
1 RUB 0.0696 lei +0.14%
1 BGN 2.4435 lei +0.01%
1 MDL 0.2442 lei -0.08%
1 Gr. AUR 215.3851 lei -0.27%
Toate valutele
Joi 23.01.2020, BNR
Penthouse de vanzare - Maria Rosetti 38
Interviu / Exclusiv
Inga Valerie: Pentru mine, familia este cea mai importanta

Inga Valerie: Pentru mine, familia este cea mai importanta

Ultimele cautari
carmen okabe
stirile
alexandru
braila
stirile
sedinte
stirile
scoli postliceale acreditate constanta hipocrate
nechifor vasile
formula
Top cautari
lista
telefonul telespectatorului la protv
rezultate
pro
antena
isj satu mare posturi propuse pentru restrangere
accident
accidente rutiere 2010 cluj bihor
rezultate titularizare educatoare bucuresti 2011
raluca
Reteaua de siteuri

© 2002 - 2020 estiri.ro. Toate drepturile rezervate.
gazduire siteuri
gazduit de fhr.ro
Pagina generata in 0.0510 sec.