Doresc sa salut, prin mijlocirea acestei declaratii politice, promulgarea Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 35/2015 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2015.
Vorbim aici despre o decizie dreapta si inspirata, de aceasta data, a presedintelui Romaniei, in contextul in care masurile cuprinse in legea respectiva au fost initiate, sprijinite si formulate de Cabinetul PSD condus de Victor Ponta. Stim cu totii ca prin aceasta lege, peste 200.000 de angajati din sectorul bugetar vor beneficia de mariri salariale de 10 la suta. Bugetarii din administratia publica centrala si locala, din institutiile de cultura, cei din domeniul sigurantei nationale, din jandarmerie, politie, inspectorate pentru situatii de urgenta sunt categorii de angajati care vor avea salariul marit de la 1 decembrie 2015, in conditiile in care nu au mai beneficiat de nicio majorare salariala pe parcursul acestui an. Pe langa acestia, este foarte important faptul ca salariilor persoanelor care lucreaza in sistemul sanitar de stat vor creste cu 25 la suta, masura de care nu vor beneficia doar cadrele medicale, ci si asistentii sociali.
Vreau sa va spun ca am auzit si am citit, dupa promulgarea Legii, o sumedenie de reactii care de care mai exotice, reactii care merg pana la punctul in care se considera ca avem parte din nou de o masura populista, cu iz electoral, capabila sa genereze instabilitate economica. Nu pot fi de acord cu asemenea lucruri si le consider, daca nu rauvoitoare, cel putin deplasate si nerealiste. Intr-o tara in care venitul net pe cap de locuitor ne situeaza cu mult in spatele tarilor dezvoltate din Europa, in care cei mai valorosi profesionisti pleaca in Occident pentru a-si gasi o viata mai buna, in care consumul populatiei si, implicit, bugetul consolidat sufera din pricina slabei puteri de cumparare, o corectie precum cea initiata de social-democrati era mai mult decat necesara. Este o chestiune de bun simt, stimati colegi, un element pe care un presedinte, oricat de dreapta se considera, si un guvern, oricat de tehnocrat se vinde publicului, nu aveau cum sa nu il ia in considerare.
Va vorbesc din perspectiva unui om de administratie, care a condus, o buna perioada de timp, institutii bugetare in aceasta tara. Din aceasta pozitie, nu ai cum sa nu remarci nedreptatea pe care bugetarii romani sunt siliti sa o traiasca zi de zi. La nivelul lor, se proceseaza acte si masuri cu impact real in viata unor comunitati intregi de cetateni, sunt luate decizii importante, care ne afecteaza viata de zi cu zi. In aceste conditii, comparand responsabilitatea extinsa a activitatii lor cu nivelul precar de salarizare, orice lucrator in administratia publica era indreptatit sa se simta frustrat. Vorbim de o situatie in care, avand in vedere suportul infim oferit de stat, orice inadvertenta sau lipsa a calitatii actului administrativ era scuzabila. PSD a vazut la nivel programatic necesitatea repararii acestei situatii, inca din momentul in care a negociat programul de guvernare cu care au fost castigate alegerile din 2012.
Pentru prima data in istoria politica postdecembrista, un partid si-a tinut promisiunile electorale. Pasul numarul unu, cel al restaurarii situatiei create prin taierile de pensii si salarii aplicate de Guvernul Boc, a fost realizat. Masurile despre care vorbim astazi, cele prin care bugetarii primesc o marire semnificativa a salariilor, reprezinta o dovada ca nu ne-am limitat la indreptarea nedreptatilor comise de administratia Basescu-Boc si ca, prin intermediul deciziilor luate de Guvern si al legilor initiate de parlamentarii nostri, am generat crestere economica si am creat, in consecinta, conditiile pentru majorarea salariilor si pentru ridicarea nivelului de trai. Bugetarii romani meritau aceasta marire salariala. Nu trebuie sa credem insa ca prin aceasta masura ne-am facut datoria fata de ei in mod complet. Mai avem mult pana sa ajungem la un nivel civilizat de salarizare si as vrea sa atrag atentia noului Guvern ca preocuparea pentru a asigura conditiile necesare in randul angajatilor bugetari nu este neaparat una de sorginte stangista. Ea vizeaza insasi sanatatea si moralitatea societatii si daca aceasta va avea noi episoade pe termen scurt si mediu, sunt convins ca romanii si Romania vor avea de castigat pe termen lung.