La 1 decembrie 2015 s-au implinit 97 de ani de la Unirea Basarabiei, Bucovinei si Transilvaniei cu Regatul Romaniei. Vointa unanima de libertate si coeziune a romanilor din provinciile istorice s-a materializat astfel in Marea Unire proclamata de Adunarea de la Alba Iulia, intr-o zi care, datorita incarcaturii simbolice, va deveni zi nationala. Intr-un context international favorabil, in care marile imperii care-si alipisera regiuni din teritoriul romanesc au inceput treptat sa se destrame, Romania si-a putut implini marele ideal al Unirii.
1 decembrie 1918 marcheaza finalizarea procesului de unificare nationala de dupa Primul Razboi Mondial, succesul demersurilor elitei politice a vremii si sacrificiul oamenilor de rand deopotriva, al ostasilor romani care si-au jertfit viata pentru a face posibil acest maret ideal. Elita politica si simpli cetateni si-au unit eforturile pentru a face posibila indeplinirea celui mai important deziderat comun: unirea tuturor provinciilor istorice in acelasi stat. Un exemplu remarcabil de solidaritate si demnitate umana din partea predecesorilor nostri!
In fata provocarilor actuale, noi, cei de astazi, ar trebui sa raspundem in acelasi spirit de solidaritate si unitate sociala. Uniti putem rezolva marile probleme cu care ne confruntam zi de zi, continuand astfel demersul progresiv al predecesorilor nostri. O abordare comunitara, participativa in vederea atingerii unui bine comun este intotdeauna de preferat in fata unei perspective individualiste, egocentrice. Sansele de reusita cresc substantial in momentul in care cautam cu totii solutii la problemele care ne afecteaza direct, iar acceptarea celor mai bune si aplicabile idei devine astfel mai facila pentru toti cei implicati.
Totalitarismul comunist a produs o mare ruptura intre clasa politica si cetatenii de rand, intre ideologia care promova grija fata de om - capitalul cel mai de pret” si realitatea cotidiana a majoritatii romanilor, care traiau in mizerie, foame, intuneric, frig si frica. Datoria noastra, ca politicieni, este aceea de a reface legatura intre vorba si fapta, de a readuce romanilor increderea ca politica este facuta de oameni pentru oameni.
Dincolo de necesitatea de a ne cunoaste trecutul, de a ne aminti cu mandrie faptele de curaj ale inaintasilor, de a promova valorile romanesti, noua, parlamentarilor, ne revine obligatia de a aduce politica mai aproape de oameni, de a reconstrui relatia dintre alegatori si alesi. Va invit, astfel, sa facem un pas inainte si, independent de apartenenta politica, sa ne unim fortele in vederea imbunatatirii nivelului de trai in Romania, pentru a le reda astfel cetatenilor increderea, demnitatea si bucuria de a trai intr-un stat democratic.
Pe data de 1 decembrie a fiecarui an, poate mai mult decat in oricare alta zi obisnuita din calendar, avem datoria de a reflecta nu numai asupra trecutului predecesorilor si a prezentului nostru, dar si asupra viitorului copiilor nostri. In acest sens, avem responsabilitatea de a lasa copiilor nostri o patrie in care sa isi doreasca sa-si construiasca un viitor promitator, sa se dezvolte profesional, economic si social, sa-si cladeasca familii care vor asigura perpetuarea valorilor autentic romanesti. Sa ne ajutam copiii sa fie mandri ca sunt romani! Acesta sa fie idealul nostru, al tuturor!
Avem cu totii datoria de a ne demonstra dragostea de tara nu doar verbal, ci si prin actiunile pe care le intreprindem. Haideti sa ne facem fiecare datoria, sa muncim mai mult si mai bine pentru familiile noastre, sa-i ajutam pe cei neajutorati si pe cei cu care viata nu a fost atat de darnica! Sa fim onesti cu noi insine si cu generatiile viitoare! Este timpul, stimati colegi, sa facem o schimbare reala in Romania, insa pentru ca acest lucru sa fie posibil, fiecare dintre noi trebuie sa devina mai responsabil, mai implicat in tot ceea ce face si mai curajos in a duce la bun sfarsit lucrurile pe care le asteapta de la ceilalti!
La multi ani, Romania! La multi ani, romanilor de pretutindeni!